Hard fork Vasil siete Cardano bol opäť odložený

Hard fork Vasil ekosystému Cardano (ADA) bol o niekoľko ďalších týždňov odložený. Kevin Hammond, technický manažér spoločnosti Input Output Global (IOG), spoločnosti zodpovednej za výskum a vývoj Cardano vysvetlil, prečo sa hard fork Vasil, ktorého spustenie na hlavnej sieti sa očakávalo 28. júla opäť oneskoril.

20. júna spoluzakladateľ a generálny riaditeľ IOG Charles Hoskinson vysvetlil, prečo sa hard fork Vasil nespustí na hlavnej sieti 29. júna, ako bolo pôvodne plánované. Hoskinson vtedy uviedol, že team Cardano je veľmi blízko k spusteniu hard forku Vasil a hlavný kód je dokončený. Avšak po kolapse kryptomeny Terra (LUNA) boli vývojoví inžinieri vzhľadom na povahu veci požiadaní o opätovnú kontrolu, aby nedošlo k nepredvídaným udalostiam. Vývojári dostali za úlohu dôkladne zaťažiť a otestovať systém tak, aby testnet bežal aspoň jeden mesiac. Hoskinson tiež uviedol, že vývojárom IOG zároveň chýba ešte opraviť pár posledných chybičiek, z ktorých žiadna nie je klasifikovaná ako závažná. Tiež je ešte potrebné dokončiť niekoľko posledných vylepšení a kontrolných mechanizmov.

Kevin Hammond, technický manažér IOG, k aktuálnemu, ďalšiemu odloženiu hard forku Vasil povedal: „Team ako zvyčajne tvrdo pracoval na tom, aby hard fork Vasil priniesol komunite a používateľom siete Cardano očakávané výhody. Dobrou správou je, že tento týždeň sme pripravili riešenie, aby sme opravili niektoré problémy, ktoré pri testnete identifikovali prevádzkovatelia staking poolov, vývojári DApp a ďalší členovia komunity, pričom v tomto období robíme posledné testovanie. Naším cieľom je odstrániť všetky posledné problémy, kým bude hard fork Vasil spustený na hlavnej sieti (angl. mainet). Momentálne sa sústreďujeme na dôkladné testovanie toho, či to čo robíme, robíme správne a podpora komunít nám v tom veľmi pomáha. Ich pomoc pri testovaní je absolútne skvelá. Keďže sa jedná o vývoj softvéru, tak sa nevyhnutne môžu objaviť nejaké problémy. Čo musíme urobiť, je posúdiť tieto problémy, keď prídu, určiť, aký dopad by mohli mať na Cardano sieť a používateľov. Musíme sa uistiť, že všetky problémy, ktoré by mohli ovplyvniť používanie spustením hard forku Vasil sú odstránené a vyriešené. Musíme si byť istí, že hard fork Vasil bude hladkým procesom. Daná skutočnosť je veľmi dôležitá pre koncových používateľov blockchainu Cardano. Preto pri zavádzaní nových verzií vždy budeme veľmi úzko komunikovať s prevádzkovateľmi staking poolov, vývojármi DApp a aj ostatnými používateľmi siete Cardano“.

Hard fork Vasil má priniesť nové vylepšenia, ktoré súvisia s veľkosťou bloku, keďže čím väčší je blok, tým viac transakcií a skriptov dokáže preniesť. Škálovateľnosť Basho éry pozostáva z niekoľkých vylepšení. Spolu s vylepšeniami parametrov a aktualizáciami uzlov sa vyvíjajú aj schopnosti jazyka inteligentých zmlúv s názvom „Plutus“. Plutus je kompletný Turingov jazyk napísaný v Haskelli. Ako uviedlo IOG, tak inteligentné zmluvy sú efektívne aj napriek tomu, že sa jedná o živý a vyvíjajúci sa jazyk inteligentných zmlúv. Implementáciou hard forku „Vasil“ prichádzajú na Cardano vylepšenia CIP-31 a CIP-33, ktoré zvýšia výkon decentralizovaných aplikácií (DApps), decentralizovaných financií (DeFi), RealFi produktov, inteligentných zmlúv a decentralizovaných búrz, ktoré sú vytvorené a prevádzkované na platforme Cardano.

Ďalším krokom hard forku Vasil je „Pipelining“, ktorý so sebou prinesie na sieť vyššiu rýchlosť. Pipelining je vylepšením konsenzuálnej vrstvy, ktorá zefektívni tok na sieti Cardano, uľahčí rýchlejšie šírenie blokov a prinesie ďalšie zvýšenie výkonu siete a konkurencieschopnosť siete Cardano.

V súčasnosti blok prechádza šiestimi krokmi, pričom „pipelining“ prekrýva niektoré z týchto krokov, tak, že prebiehajú súčasne, aby sa ušetril čas a zároveň sa zvýšil výkon. Táto skutočnosť ušetrí veľa času, čím sa výrazne zníži čas potrebný na overenie bloku vo viacerých krokoch. IOG tiež oznámilo, že pracuje na vývoji nových produktov a funkcií, od obchodu DApp (decentralizovaných aplikácií), nového produktu krypto peňaženky (light wallet), až po rýchle synchronizačné riešenie Mithril a „sidechains“ (bočných reťazcov). V októbri, kde bude predstavená séria ďalších vylepšení škálovateľnosti, medzi ktorými má byť napríklad riešenie škálovateľnosti „Hydra“ na druhej vrstve.