GoodFi - zdieľané vedomosti a skúsenosti v oblasti decentralizovaných financií

GoodFi je nezisková organizácia vytvorená spoločnosťou Radix. Poslaním spoločnosti je priviesť 100 miliónov ľudí do roku 2025 do oblasti DeFi.  Poradná rada spoločnosti obsahuje lídrov z odvetvia DeFi, ako sú Chainlink, Aave, Sushiswap, Avalanche a mStable.

Poradcovia sa stretávajú každý mesiac so spoločným cieľom pripraviť sa na výzvy, ktorým čelí prijatie oblasti decentralizovaných financií (DeFi). Zdieľané skúsenosti, vedomosti a zdroje poradnej rady GoodFi, tak umožnia vykonať iniciatívy, ktoré zmenšujú bariéry vstupu do oblasti kryptomien a zvyšujú porozumenie a prístup k DeFi pre nových používateľov. Zmenšením prekážok, tak pomôžu ľuďom jednoduchšie využívať príležitosti a inovácie, ktoré so sebou oblasť DeFi prináša.

Jeden z členov poradnej rady GoodFi a viceprezident pre marketing v spoločnosti Ava Labs, Jay Kurahashi-Sofue, uviedol: „Otvorené a distribuované systémy umožňujú veľkú rýchlosť a inováciu. Nie je náhodou, že existuje toľko talentovaných tímov a zaujímavých projektov, ktoré rýchlo napredujú. To, čo však chýba, sú nezaujaté skupiny, ktoré sa snažia vytvoriť zdieľanú hodnotu pre všetkých tvorcov a používateľov. Nad rozhodnutím pripojiť sa k spoločnosti GoodFi v mene Avalanche sme vôbec nepremýšľali. “

Popri zverejnení nového poradného výboru bola zverejnená aj prvá verzia web stránky https://www.goodfi.com/ , ktorá je zameraná na používateľov. Stránka poskytuje  úvodný materiál pre tých používateľov, ktorí chcú  oblasť DeFi pochopiť a chcú sa do nej zapojiť. Táto prvá verzia sa zameriava na vysvetlenie hodnotovej ponuky decentralizovaného financovania prvoužívateľom a to počnúc výnosmi, či rôznymi rizikami, ktoré v oblasti DeFi existujú. Používatelia sú postupne oboznamovaní s tým, ako získať kryptoaktíva, ako si založiť svoju prvú kryptopeňaženku na základe ich preferovanej platformy, investičného plánu a podobne.

Úvodné vzdelávacie zdroje, ktoré sú dnes k dispozícii, sú iba prvou iteráciou snáh spoločnosti GoodFi o demystifikáciu DeFi. Všetci členovia poradnej rady pracujú na obsahu pre GoodFi a aktuálne prebiehajú práce na nových funkciách, ako je napríklad webová funkcia „matchmaker“, ktorá pomáha používateľom nájsť DeFi dApps, rôzne investičné príležitosti a triedy aktív pre začiatočníkov. Cieľom tohto nástroja, ktorý má byť uvedený na trh budúci mesiac, je poskytnúť nestranný pohľad na rôzne možnosti DeFi a súvisiace riziká a zároveň poskytnúť údaje o výnosoch v reálnom čase na rôznych osvedčených platformách.

Investičné príležitosti v oblasti DeFi, ktoré navrhuje spoločnosť GoodFi, dodržiavajú tri všeobecné prístupy k investovaniu pre nových používateľov, a to na základe ich finančných skúseností a individuálnej tolerancii voči riziku:

  • Bezpečnosť a stabilita

Tento prístup primárne spočíva v zapožičiavaní stablecoinov s ročným výnosom 5% - 15% prostredníctvom aplikácií, ako Aave a Compound Finance, alebo v poskytovaní likvidity stabilným párom v AMM (Automated market Maker), ako sú napríklad Uniswap alebo Sushiswap.

  • Kalkulácia mierneho rizika

Jedná sa o prístup, ktorý je ideálny pre tých, ktorí sú ochotní podstúpiť vypočítané riziko pre vyššie ročné výnosy (10% - 20%). V tomto prípade ide o to, aby investor bol spárovaný s určitým rizikovým bodom volatilných aktív, ako sú ETH alebo WBTC, ktoré sú spárované so stabilnou mincou (stablecoin) v obojstranných fondoch likvidity, alebo prostredníctvom využitia možností automatizovaného výnosu, aké ponúka Yearn Finance.

  • Príležitosti pre dobrodruhov

Jedná sa o agresívnejší prístup, ktorý môže priniesť výnosy 30% a viac, avšak si vyžaduje väčšiu expozíciu voči volatilným aktívam. Bude zahŕňať príležitosti, ako je požičanie WBTC / ETH alebo pridanie k volatilným párom na AMM.

Vytvorenie a spustenie novej peňaženky s kryptomenami a interakcia s rôznymi DeFi dApps je pre tvorcov kryptomien častokrát až druhoradou záležitosťou a preto pre nezainteresovaných prvopoužívateľov sú tieto procesy zložité a niekedy až odstrašujúce. Spoločnosť GoodFi sa preto rozhodla sprevádzať používateľov pri každom kroku, aby sa cítili komfortne a sebaisto aj v oblasti DeFi.