Goldman Sachs - akcie spoločností investujúcich kryptomien výrazne prekonali akciový index S&P 500

Bankový gigant z Wall Street, Goldman Sachs, identifikoval vznikajúci klaster akcií spoločností, ktoré sú spojené s kryptomenami a majú oveľa lepšie výsledky ako samotný akciový index S&P 500.

V utorkovej správe pre investorov analytici investičnej banky uviedli 19 akcií spoločností v Spojených štátoch, ktoré mali trhovú kapitalizáciu viac ako 1 miliardu dolárov a zároveň majú úzke väzby na odvetvie kryptomien a blockchainov.

Investičný guru spoločnosti Goldman Sachs uviedol, že mnohé z týchto akcií „dramaticky prekonali“ samotný akciový trh, pričom tieto spoločnosti dosiahli v tomto roku priemernú návratnosť 43%, čo je viac ako trojnásobok, ktoré akciový index S&P 500 získal za rovnaké obdobie .

Medzi vedúcimi spoločnosťami v tejto oblasti boli spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou kryptomien, ako Marathon Digital Holdings so ziskom 218% a Riot Blockchain so ziskom 151%.

Tesla mala tiež veľmi solídny rok, keď jej akcie dosiahli v januári historické maximum 883 dolárov za akciu, čo bolo len pár týždňov pred tým, než prišlo oficiálne oznámenie Tesly, že investovala 1,5 miliardy dolárov do bitcoinu.

Facebook bol zároveň spomenutý so svojimi veľkými plánmi spustenia vlastnej kryptomeny v tomto roku, čo sa zatiaľ neudialo.

Ďalším z podporovateľov bitcoinu je spoločnosť MicroStrategy, ktorej cena akcií explodovala v polovici apríla, čo sa udialo tesne predtým, ako samotný Bitcoin dosiahol historické maximum 65.000 dolárov. Goldman Sachs odhaduje, že spoločnosť MicroStrategy má v bitcoine podiely v hodnote okolo 4,5 miliárd dolárov.

Platobná spoločnosť Square, tiež naliala peniaze do kryptoaktív s nákupom bitcoinov v hodnote 220 miliónov dolárov. Medzi ďalších gigantov v oblasti platieb, ktorí sa výrazne prikláňajú na stranu kryptomien patria PayPal, Mastercard a Visa.

Analytici spoločnosti tiež poznamenali, že dve veľké banky, BNY Mellon a JPMorgan Chase, sú v čele prijatia technolólgie blockchainu prostredníctvom kryptomien a medzibankových transakcií.

Analytici svoj zoznam zavŕšili americkou burzou Coinbase, burzovým operátorom Overstock.com a spoločnosťami IBM, Nvidia či finančnými spoločnosťami InvestView, Broadridge Financial a Ideanomics.

Dan Ives, analytik investičnej spoločnosti Wedbush Securities, k uvedenému poznamenal, že príbeh a téma sú omnoho väčšie, ako samotné investovanie do bitcoinu a predpovedanie jeho potenciálnej cenovej cesty. Podľa neho ide o potenciál, ktorý by krypto, blockchain a bitcoin mohli mať v korporátnom svete ďalšie desaťročie.

Ako zároveň informuje Cointelegraph, tak existujú už stovky fondov, ktoré významne investovali do kryptomien a blockchainového priemyslu a to aj napriek nedostatku bitcoinových ETF v USA.