Geopolitické riziká poukazujú na prípady použitia Bitcoinu (BTC) a kryptomien

Generálny riaditeľ finančnej poradenskej spoločnosti deVere Group, Nigel Green, sa vyjadril, že rastúce geopolitické napätie pomôže zvýšiť masovú adopciu Bitcoinu (BTC) a kryptomien. Green povedal, že geopolitické napätie na Ukrajinskej hranici poskytuje príležitosť ukázať ďalšie „skutočné prípady použitia Bitcoinu a kryptomien v extrémne nestabilných časoch“. Vo svojom vyjadrení povedal, že geopolitické problémy tento týždeň otestovali Bitcoin a jeho životaschopnosť, ako decentralizovaného, ​​neskonfiškovateľného menového systému odolného voči falšovaniu. Prípady použitia v reálnom živote, keď ľudia napríklad nemajú možnosť prístupu ku svojim financiám v bankách, alebo by štát uvažoval nad „konfiškáciou majetku“, tak ľudia si môžu vziať svoj majetok v bitcoinoch a kryptomenách a začať na ktoromkoľvek mieste sveta nový život. Podľa neho ťažké časy môžu tým pádom ešte viac urýchliť a zvýšiť  masové prijatie Bitcoinu, čo pravdepodobne povedie k vyšším cenám Bitcoinu v tomto roku.

Green povedal, že Rusko, Ukrajina a aj západné štáty si uvedomujú, že Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú odolné voči cenzúre. Analytický prieskum poukazuje nato, že dary vo forme bitcoinov prúdia do ukrajinských mimovládnych organizácií a dobrovoľníckych skupín. Crowdfundingové aktivity sa podľa odborníkov využívajú na vybavenie ukrajinskej armády vojenským a zdravotníckym materiálom.

Na druhej strane Ruská vláda tiež kryptomeny napriek tlaku Ruskej centrálnej banky nezakázala a plánuje spustiť zákon na reguláciu kryptomien, pričom zákon o kryptomenách vrátane daňových nariadení sa očakávajú už budúci týždeň. Obaja hlavní rivali vedia, že Bitcoin a kryptomeny môžu obísť tradičné finančné inštitúcie, ktoré by mohli blokovať transakcie, pretože v kryptomenách neexistuje žiadna centrálna autorita, ktorá by blokovala platby.

Generálny riaditeľ skupiny deVere Group tiež povedal, že odolnosť krypto aktív voči cenzúre sa preukázala aj pred niekoľkými týždňami, keď kryptomeny boli použité, ako alternatívny nástroj na získavanie finančných prostriedkov pre podporu protestov kanadských kamionistov po tom, čo centralizované crowdfundingové nástroje na získavanie finančných prostriedkov súvisiace s protestmi boli zakázané a zablokované. Po tom, čo sa „GoFundMe“ pre politický presah protestu rozhodol odstrániť kampaň zameranú na darcovstvo a podporu protestu kanadských kamionistov s názvom „Freedom Convoy“ zo svojej stránky a vrátenie miliónov dolárov späť darcom, tak kryptonadšenci vytvorili crowdfundingovú kampaň na platforme Tallycoin, ako alternatívny spôsob pre financovanie demonštrujúcich kamionostov.

Podľa analytika japonskej bitcoinovej burzy „Bitbank“, Yuya Hasegawu, je Bitcoin mnohými označovaný za menu bez štátnej príslušnosti a v minulosti sa Bitcoinu často dobre darilo a našiel výborné využitie v čase rôzneho geopolitického napätia. Zmena prostredia však spôsobila, že Bitcoin je aktuálne krehký pre svoju volatilitu a čiastočnú aktuálnu naviazanosť na akciový trh v USA. Podľa neho sa investori do bitcoinov nemusia teda aktuálne cítiť až tak veľmi pokojne.

Najdôležitejšou vecou, ktorú je však potrebné sledovať, ako z krátkodobého, tak aj z dlhodobého hľadiska je adopcia. Adopcia je naozaj to na čom aktuálne najviac záleží, aby sa Bitcoin a aj ostatné kryptomeny dostali hlbšie do bežného každodenného využitia.