Francúzsky finančný úrad AMF zverejnil návrhy na reguláciu kryptomien

Francúzsky regulátor akciových trhov, Autorité des marchés financiers (AMF), predložil nové návrhy, ktoré by mali viesť k väčšiemu dohľadu regulačnými autoritami nad kryptotrhom. Organizácia v oznámení z 13. júla uviedla, že hlavné, zverejnené návrhy sú v súlade s konzultáciami s Európskou komisiou.

Návrhy prichádzajú so širokým záberom toho, čo by chcel regulačný úrad urobiť z hľadiska dohľadu a regulácie, pričom práve kryptomeny majú tvoriť významnú časť zmien. Návrh má Európskemu orgánu pre cenné papiere a trhy (ESMA) dať väčšiu dôležitosť pri dosahovaní harmonizovaného a jednotného dohľadu, zabezpečovaní rovnakých podmienok pri súčasnom minimalizovaní možnosti regulačnej arbitráže.

Vo svojom návrhu uvádza štyri hlavné akčné body pre vytvorenie rovnakých podmienok pre všetkých účastníkov trhu a minimalizáciu regulačnej arbitráže. Jedným z nich je centralizovaný dohľad v rámci ESMA nad novými neregulovanými činnosťami a „nad určitými kategóriami subjektov a činností z dôvodu ich cezhraničnej povahy alebo ich významného alebo systémového dopadu“. Toto zložité slovné spojenie odkazuje pravdepodobne práve  na trh s kryptomenami.

Samozrejme návrh, nič konkrétne výslovne nenaznačuje, avšak európske agentúry uvažujú o zmenách a možnostiach, ktoré by mali na kryptotrhu zostať na uzde a pod dohľadom centrálnych regulačných autorít. Vzhľadom na všeobecnú vážnosť, s akou vlády v súčasnosti prehodnocujú trh s kryptomenami by to nebolo nič prekvapujúce.

Francúzsky regulátor AMF v júni zmenil a doplnil svoje všeobecné nariadenie a aktualizoval svoju politiku v snahe posilniť svoj rámec boja proti praniu špinavých peňazí a boja proti terorizmu. Rovnako, ako U.K. Financial Conduct Authority (Úrad pre finančné správanie vo Veľkej Británii) varoval verejnosť pred kryptotrhom.

Popri USA, Veľkej Británii, Kanade, Južnej Kórei, Japonsku a Číne teraz aj jednotliví členovia EÚ pracujú na tom, ako zaviesť reguláciu pre kryptotrh. Kryptomeny si totiž  získali dostatočnú pozornosť a príťažlivosť od popredných investorov, takže orgánom nezostáva nič iné, ako začať riešiť "problémy dohľadu". Christine Lagarde z Európskej centrálnej banky dokonca vyzvala na globálnu reguláciu bitcoinu a kryptomien.