„Flash news“ z kryptosveta

Trh s kryptomenami sa tento týždeň zotavoval z prepadu, do ktorého predtým vstúpil. Celková trhová kapitalizácia je okolo 2,7 bilióna USD a objem obchodov zostáva stabilný na úrovni približne 100 miliárd USD na dennej báze. Cena bitcoinu sa upevnila v rozmedzí od 67.000 USD do 72.000 USD a to napriek oznámeniam a zvýšenej volatilite, ktorú prinieslo oznámenie nedávnych údajov indexu spotrebiteľských cien (CPI) od amerického úradu pre štatistiku práce. Aktuálne sa BTC obchoduje okolo 70.000 USD pričom za posledných sedem dní zažil horskú dráhu až do 8. apríla, keď Bitcoin prekonal 72 000 dolárov, čo spôsobilo, že mnohí verili, že nové historické maximum je na obzore. Vtedy však do toho vstúpili medvede a počas nasledujúcich dní cenu stlačili úplne späť pod 68 000 dolárov. Do bitcoinového halvingu zostáva už len niekoľko dní a vzrušenie z tejto udalosti je badateľné. Mnoho analytikov a obchodníkov dáva stávky a predpovede na cenu BTC po halvingu. Predpovede sú býčie a aj medvedie, rovnako ako pred zápasom Ligy majstrov vo futbale.  

SEC podala oznámenie o úmysle žalovať Uniswap Labs. Americká komisia pre cenné papiere a burzu SEC sa opäť vydala na polovačku. Strážca cenných papierov podal oznámenie o úmysle žalovať „magnáta DeFi“ Uniswap Labs, spoločnosť, ktorá stojí za populárnou decentralizovanou burzou Uniswap. Spoločnosť Unisswap Labs uviedla, že je pripravená bojovať.

Bitcoin (BTC) sa stáva ešte bezpečnejším. Bitcoinová sieť sa stala ešte robustnejšou, a to len niekoľko dní pred veľmi očakávaným halvingom, ktorý príde o pár dní. Blockchain bitcoinu zaznamenal nárast obtiažnosti ťažby o takmer 9%, čím prekonal posledný vrchol, ktorý bol 28. marca.

Binance urovnalo trestné obvinenie od Ministerstva spravodlivosti Spojených štátov (DOJ - Department of Justice) s pokutou 4,3 miliardy dolárov. Burza Binance si prešla za posledné mesiace pomerne dosť v boji s Ministerstvom spravodlivosti USA. Richard Teng – generálny riaditeľ Binance – povedal, že odvtedy spoločnosť značne dozrela a došlo k dohodám o vysporiadaní.

Bežná aktivita na populárnom protokole Bitcoin Ordinals sa v poslednom čase zvyšuje. Súvisí to s blížiacim sa vydaním protokolu Runes, ktorý predstaví nový štandard tokenov pre Bitcoin od tvorcu Ordinals.

Voyager Digital zabezpečuje 484 miliónov dolárov z vyrovnania FTX a 3AC. Trochu dobrá správa pre veriteľov Voyager Digital, keďže spoločnosti sa podarilo zabezpečiť a získať späť 484,35 milióna dolárov z vysporiadania s dnes už neexistujúcou kryptomenovou burzou FTX.

Meme coiny dominujú v distribúcii zisku medzi altcoinmi. Meme coiny zažívali v posledných mesiacoch boom a podľa očakávaní sa rozdeľovanie zisku rozbehlo. Deje sa to v čase, keď trh prechádza miernou hojdačkou a Bitcoin sa pohybuje okolo 70.000 USD. Nebolo teda divné, že došlo k rôznym výplachom a oči mohli zostať pre plač.