"Flash news" z kryptosveta.

Nárast peňaženiek Cardano a spustenie stablecoinu Djed

Cardano zaznamenalo za posledných pár dní zaujímavý cenový nárast a vykazuje zaujímavé možnosti a prísľub ďalšieho možného cenového rastu. Jedným z faktorov, ktoré poháňajú tento trend, sú jeho vývojové kroky, keďže sieť nedávno uviedla na trh svoj nástroj „sidechain toolkit“, ktorý umožňuje používateľom vytvárať decentralizované aplikácie (dApps) na svojom blockchaine. Jeho rastúca užitočnosť sa mohla premietnuť do rastúceho záujmu o projekt Cardano, ktorý zároveň zaznamenal výrazný nárast podielu na trhu a tento mesiac pribudlo do protokolu viac ako 50.000 peňaženiek. Celkový počet peňaženiek Cardano tak vzrástol od 1. januára do 25. januára 2023 z 3.842.867peňaženiek na 3.894.735 registrovaných peňaženiek. Po spustení nástrojov „sidechain toolkit“ tiež vývojári COTI oznámili, že stablecoin Djed by mal byť v ekosystéme Cardano spustený behom najbližšieho týždňa. Stablecoin Djed, ktorý zatiaľ nebol uvedený na trh, je už teraz partnersky spojený s viac ako 40 partnerskými projektami, ktoré ho plánujú využívať.

Trhová kapitalizácia aj pod vplyvom týchto faktorov vzrástla od konca roka 2022 do dnešného dňa z 8,48 miliardy dolárov na aktuálnych 13 miliárd dolárov. Pozitívna dynamika ceny natívneho tokenu Cardano (ADA) sa v posledných dňoch spomalila, keďže cena narazila na blízkosť zóny cenového odporu na úrovni 0,385 USD. Napriek tomu bol cenový výkon za posledný týždeň pozitívny a na grafoch sa vytvoril vzostupný trend. Aktuálne sa Cardano sa obchoduje za 0,394 USD.

 

R. Kiyosaki varuje pred „drsným pristátím sveta“, pretože sa nachádzame v globálnej recesii.

Robert Kiyosaki, autor najpredávanejšej knihy o osobných financiách „Bohatý otec, chudobný otec“, varoval pred drsným pristátím a uviedol, že globálna recesia je už tu v súvislosti so zhoršujúcou sa globálnou ekonomikou. Kiyosaki vo svojom tweete vo svojom z 28. januára uviedlo, že svet čaká tvrdé pristátie, ktoré je výsledkom faktorov, ako sú rastúce bankroty, zvýšená nezamestnanosť a stúpajúca miera bezdomovectva. Kiyosaki však uviedl, že podľa neho je takzvanou striebornou hranicou hranicu výhodné ponuky vo forme rôznych aktív. Vo svojom tweete navrhoval investície do zlata, striebra a bitcoinu (BTC) ako cenných aktív, ktoré by mohli prekonať ekonomickú búrku. Uvedené aktíva sú podľa neho momentálne vo výhodných cenách. Či sa jeho predpoveď a jeho názor vyplní, alebo nie ukáže až čas.

 

Očakávania ohľadom Ethereum [ETH] 2.0 rastú

Od zlúčenia konsenzov v sieti Ethereum prispievali validátori k zabezpečeniu siete svojimi Ethereum (ETH) vkladmi. Celkové množstvo ETH, ktoré bolo vložené do protokolu sa však v januári podstatne zvýšilo a momentálne sa nachádza na rekordných výškach. 27. januára, takmer štyri mesiace po prechode na sieť proof-of-stake bolo podľa analytickej spoločnosti Crypto Quant do reťazca Ethereum Beacon Chain vložených viac ako 15,9 milióna ETH, čím blockchain Ethereum dosiahol významný nový míľnik. Aktuálne je celková vložená suma vo výške viac ako 25,3 miliardy dolárov, čo predstavuje viac ako 13% aktuálneho celkového množstva ETH.

Ďalšie skúmanie údajov siete a ďalších grafov odhalilo niektoré ďalšie zaujímavé zistenia. Podľa grafu „Staking Inflow Total“ prílev vkladov do stakingu sa začiatkom týždňa zvýšil a dosiahol viac ako 69.000, čo je najvyššia úroveň od novembra 2022. Odmeny ETH za staking v sieti Ethereum sa znižujú tým, čím viac vkladov tejto kryptomeny do siete pribúda. Momentálne sa odmeny validátorov za vklady do siete Ethereum pohybujú okolo 4,38%.