“Flash news“ z kryptosveta

Fed schválil ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 75 bázických bodov, čo je najvyššia úroveň od roku 2008. Jerome Powel v prejave naznačil, že Fed zvýši úrokové sadzby výraznejšie, aby schladil infláciu, ktorá je na 40-ročných maximách. Americké indexy S&P500, Nasdaq, Dow Jones sa po týchto správach prepadli a ocitli sa v červených číslach. Kryptomeny však namiesto divokej volatility reagovali na tieto správy prekvapivo pokojne a dokázali si  udržať svoje zisky z minulého týždňa, čo vyvoláva špekulácie, či náhodou už Bitcoin a kryptomeny nenašli svoje dno. Odmietnutie poklesu kryptotrhom po ďalšom vysokom zvýšení úrokových sadzieb poukazuje na väčšiu silu kryptotrhu, ako sa asi očakávalo. Kryptomeny sú samozrejme rizikovými aktívami a sú náchylné na pokles ceny v prípade podobných správ o úrokových sadzbách, ako zverejnil Fed. Vzhľadom na to, že ide o už štvrté zvýšenie úrokových sadzieb o 75 bázických bodov za sebou, tak sa očakávala ďaleko väčšia volatilita na krytotrhu a väčší pokles.

Britská libra dnes voči americkému doláru výrazne klesla po tom, čo centrálna banka Spojeného kráľovstva uviedla, že očakáva, že súčasná recesia vo Veľkej Británii bude trvať celý rok 2023 a prvú polovicu roku 2024. Stalo sa tak hneď po tom, čo Bank of England zvýšila úrokové sadzby o 75 bázických bodov na 3%, čo je najvyššie jednorázové zvýšenie za uplynulých 33 rokov.

Polygon MATIC sa momentálne ukazuje ako jedno z najvýkonnejších aktív medzi kryptomenami. Pozornosť trhu sa obrátila na túto kryptomenu potom, ako Meta, materská spoločnosť Instagramu, oznámila, že Polygon bude jej prvým partnerom pre pripravované nástroje nezameniteľného tokenu (NFT), ktoré používateľom umožňujú vydávať, prezentovať a predávať svoje digitálne zberateľské predmety na tejto platforme sociálnych médií. Medzitým bankový gigant JPMorgan použil Polygon na uskutočnenie svojho prvého on-line obchodu (v hodnote približne 71.000 dolárov) na verejnom blockchaine, čo predstavuje konkrétny krok smerom k integrácii kryptomien do tradičných finančných rámcov.

Dňa 7. júla 2022 spoločnosť Finextra oznámila, že juhokórejská spoločnosť Delio „spustila prvú kryptomenovú banku“ v krajine, ktorá ponúka vkladový účet na peňažnom trhu (MMDA), ktorý v akomkoľvek čase umožňuje vkladanie a výber kryptomien. V správe sa tiež uvádza, že spoločnosť Delio nedávno získala „certifikát poskytovateľa služieb virtuálnych aktív (VASP)“, ktorý jej umožňuje presunúť sa do oblastí, ako sú vklady, pôžičky a transakcie s majetkom. Delio sa chystá v svojej banke spustiť možnosť stakingu ADA - natívnych tokenov blockchainu Cardano.


Goldman Sachs spustil spoluprácu s poskytovateľom indexov MSCI a krypto-dátovou firmou Coin Metrics za účelom vývoja služby klasifikácie kryptomien. Služba klasifikácie kryptomien sa zameria na inštitucionálnych investorov. Banka chce pomôcť investorom pochopiť kryptomeny. Anne Marie Darling, vedúca klientskej stratégie uviedla: „Snažíme sa vytvoriť rámec pre ekosystém digitálnych aktív, ktorému naši klienti rozumejú a musíme teda myslieť aj na sledovanie výkonnosti a riadenie rizík v digitálnych aktívach.“

Globálny platobný gigant Mastercard naďalej podporuje startupy v oblasti kryptomien a blockchainu ako súčasť svojho fintech akcelerátora, programu Mastercard Start Path. Spoločnosť Mastercard si pre svoj program Start Path vybrala ďalších sedem startupov, aby podporila prijatie technológie krypto a blockchainu. Podporu získala napríklad spoločnosť Fasset, ktorá vytvára „krytobrány“, singapurská kryptoplatobná platforma Digital Treasures Center, kolumbijská spoločnosť Stable, ktorá je zameraná na stablecoiny poskytovateľ systému sociálnych platieb Loot Bolt, ktorý je zameraný na Web3, alebo startup Quadrata, ktorý sa zameriava na ochranu súkromia. Mastercard tak pokračuje v posilňovaní svojich odborných znalostí v oblasti blockchainu a kryptomien. V polovici októbra Mastercard spustila nový program, ktorý umožňuje bankám ponúkať zákazníkom možnosti obchodovania s kryptomenami a služby v spolupráci so spoločnosťou Paxos.  

Podľa Ki Young Ju, generálneho riaditeľa analytickej spoločnosti CryptoQuant, je čínska vláda jedným z najväčších držiteľov Bitcoinov na svete. V tweete Ki Young Ju, uviedol, že čínska vláda vlastní viac BTC ako populárna BTC veľryba MicroStrategy. Podľa správy čínske úrady držia 194.775 BTC, 833.083 ETH, 487 miliónov XRP, 79.581 BCH, 1,4 milióna LTC, 27,6 milióna EOS, 74.167 DASH, 6 miliárd DOGE a 213.724 USDT, ktoré zhabala čínska polícia z Ponzi schémy PlusToken v Číne.