“Flash news“ z kryptosveta

Krypto je lepšie ako zlato

Spoluzakladateľ kryptomeny Ethereum (ETH) Vitalik Buterin v reakcii na Zacha Weinersmitha vyhlásil, že je lepšie držať krypto ako zlato a dodal, že krypto má už väčšiu adopciu ako fyzické aktívum. Vitalik poukázal na to, že zlato je veľmi nepohodlné a ťažko použiteľné, najmä pri obchodovaní s nedôveryhodnou stranou. Tak isto nemá žiadnu možnosť bezpečného skladovania, kde by viac ľudí mohlo kontrolovať prístup, ako je tomu napríklad u multisig krypto peňaženky. Buterin povedal: "V tomto bode je zlato menej adoptované ako kryptomeny, takže kryptomeny sú lepšou stávkou." Už viac ako desať rokov sa investori hádajú o tom, ktoré aktívum je lepšie. Zlato alebo kryptomeny? Širšie prijatie kryptomien znamená, že kryptomeny postupne pohlcujú trhovú kapitalizáciu zlata, keďže stále viac investorov vníma Bitcoin ako uchovávateľa hodnoty, a to aj napriek tohoročnému cenovému prepadu. Adopcia kryptomien bola evidentná aj v objeme obchodov medzi Bitcoinami (BTC) a Britskou librou (GBP) po „nešťastnom minirozpočte“ bývalej premiérky Liz Trussovej. S pádom libry sa objem obchodovania medzi BTC a GBP v septembri zvýšil o 233 %.

Zákonodarca EÚ označil Cardano (ADA) za „raketu“.

Stefan Berger, člen Európskeho parlamentu a právnik organizácie MiCA, ktorá pripravuje regulácie v EÚ pre krytomeny, po stretnutí s generálnym riaditeľom spoločnosti Cardano Foundation, Frederikom Gregaardom, pochválil Cardano ako bezpečnú sieť a ocenil hard fork Vasil, ktorým sieť Cardano nedávno prešla. Stefan Berger, člen Kresťanskodemokratickej únie (CDU), komentoval Cardano na svojom Twitter účte slovami: „Cardano je „raketa“ v odvetví kryptomien“. Gregaard vykreslil nemeckého politika ako „vášnivého a angažovaného tvorcu politiky“, ktorý kládol inteligentné otázky ohľadom siete Cardano a venuje sa podpore rastu blockchainových aplikácií v celej EÚ.

Odborníci v oblasti Fintech a Web3 „strácajú dôveru“ v sieť Solana kvôli nestabilite

Sieť decentralizovaných financií Solana (SOL) patrí medzi najsledovanejšie kryptomenové projekty. Vývojový tím, ktorý stojí za Solanou ju buduje, ako konkurenta siete Ethereum (ETH). Rast spoločnosti Solana však ohrozujú časté výpadky a problémy súvisiace so sieťou. Vzhľadom na túto skutočnosť približne 33% odborníkov z odvetvia kryptopriemyslu uviedlo, že strácajú dôveru v tím Solana hlavne kvôli týmto problémom.

Google Cloud oznamuje spustenie Blockchain Node Engine na Ethereu

27. októbra Google Cloud oznámil vydanie Blockchain Node Engine, nástroja založeného na blockchaine, ktorý má pomáhať vývojárom Web3 pri vytváraní a nasadzovaní nových produktov na platformách založených na blockchaine.