„Flash news“ z kryptosveta

Hack stablecoinu Acala na sieti Polkadot spôsobil pokles stablecoinu o 99 %

V skorých ranných hodinách využili hackeri chybu vo fonde likvidity (liquid pool) na platforme decentralizovaných financií Acala. „Vyťažili“ tak 1,28 miliardy aUSD tokenov, čo znamenalo pád algoritmického stablecoinu aUSD o 99% čím stablecoin aUSD stratil prakticky naviazanie na americký dolár. Stablecoin aUSD sa podľa údajov analytickej platformy CoinGecko prepadol až na 0,009 dolára. Na oficiálnom twitter účte spoločnosť Acala Network vysvetlila, že v dôsledku „nesprávnej konfigurácie“ jej novo spusteného fondu likvidity iBTC/aUSD mohli hackeri ukradnúť 1,28 miliardy aUSD.  iBTC je inverzný syntetický bitcoinový token, ktorý možno použiť na platformách DeFi a možno s ním obchodovať za stablecoin aUSD na platforme Acala. Acala v ďalšom tweete potvrdila, že chyba bola nájdená a opravená. Vo svojom tweete Acala Network uviedla: „Nesprávna konfigurácia bola opravená a boli identifikované adresy peňaženiek, ktoré dostali "nesprávne vyrazené aUSD.“ ACA, natívny token spoločnosti Acala, sa aktuálne obchoduje podľa CoinMarketCap, za 0,27 USD, čo predstavuje pokles o viac ako 6 % za deň. 

Vďaka prechodu na PoS bude Ethereum pre inštitucionálnych investorov ešte atraktívnejšie

Bývalý výkonný riaditeľ Goldman Sachs Raoul Pal nedávno vysvetlil, prečo zostáva Ethereum pre investorov „najbezpečnejšou a najjednoduchšou alokáciou“. Raoul Pal uviedol: „Mnoho inštitúcií neprávom neznášalo Bitcoin kvôli obavám z environmentálneho zaťaženia. Konsenzus Proof of Stake (dôkaz o vklade), na ktorý prechádza Ethereum - druhá najväčšia kryptomena, ich však tohto zmýšľania zbaví. Navyše Ethereum (ETH) stakingom bude investorom prinášať ďalší výnos, čo inštitúcie milujú... Takže inštitúcie  musia urobiť jedno veľké rozhodnutie ohľadom alokácie aktív.  Ja verím v tento technologický svet Web 3.0. Kam by ste teda vy alokovali svoje aktíva? Do Bitcoinu alebo Etherea? Za mňa to bude Ethereum (ETH). A prečo? Nuž preto, lebo Ethereum prechodom na Proof of Stake, ponúkne investorom získať výnos od 6 do 10%, čo je niečo mimoriadne." 

Očakáva sa, že hard fork „The Merge“, keď sieť Ethereum prejde z konsenzu Proof of Work na Proof of Stake, sa uskutoční okolo 15. septembra.

Bude hard fork Vasil pre Cardano prelomový?

Na túto otázku je samozrejme veľmi ťažké odpovedať, vzhľadom na všetku zložitosť technickej stránky hard forku a jeho dôležitosť v pláne ekosystému Cardano. Hard fork Vasil je súčasťou tretej vývojovej epochy a je to tiež jeden z dvoch hard forkov, ktoré budú znamenať prechod k štvrtej vývojovej epoche s názvom Basho. Ak mal byť jeden bod, bodom obratu cenového vývoja siete Cardano, tak ním bol pravdepodobne hard fork Alonzo. Na druhej strane má však hard fork Vasil za cieľ predstaviť nové funkcie a vlastnosti, ktoré sú zamerané na zlepšenie základných parametrov siete a zvýšenie jej škálovateľnosti a použiteľnosti.  Veľké upgrady, ako je hard fork Vasil, sú spojené s výraznou volatilitou ceny natívnej kryptomeny. Je pravdepodobné, že ani v súčasnosti to nebude inak. Problém je však v tom, že časová os aktualizácie siete ani zďaleka nie je presná a v tomto bode nie sú oneskorenia prekvapujúce, keďže k hard forku Vasil malo dôjsť už 28. júna. Uvidíme teda, či sa kryptomene Cardano podarí s vyššie uvedeným oneskorením upgradu vyrovnať, a či dôjde k rastu ceny. Zdá sa však, že Cardano znova o čosi predbehne jeho konkurent Ethereum a Cardano zatiaľ znova zostane ako sledovač trendov, aj keď bezpochyby má Cardano veľmi kvalitnú vývojársku základňu a silnú komunitu.

 Revolut získal súhlas európskeho kryptoregulátora na poskytovanie krypto služieb.

Revolut je britská finančná a technologická spoločnosť, ktorá ponúka debetné karty, okamžité peer-to-peer platby, správu a zmenu valút a kryptomien. Revolut po oznámení plánov rozvoja a rozšírenia pracovných miest v oblasti kryptomien získala súhlas regulačných orgánov, aby mohla ponúkať krypto služby miliónom svojich používateľov v Európe. Cyperská komisia pre cenné papiere a burzu (CYSEC) urobila z neobankovej platformy Revolut so sídlom v Spojenom kráľovstve svojho poskytovateľa služieb krypto-aktív (CASP). Týmto spôsobom môže teraz banka zriadiť svoje európske centrum na Cypre a ponúkať tak ďalšie krypto služby v Európskom hospodárskom priestore (EHP).