"Flash news" z kryptosveta.

Rada pre finančnú stabilitu krajín G20 plánuje sledovať kryptomeny

Rada pre finančnú stabilitu (FSB - Financial Stability Board), globálny finančný regulátor zahŕňajúci všetky krajiny G20, v pondelok 11.7.2022 vydal vyhlásenie, podľa ktorého pripravuje v októbri navrhnúť medzinárodné regulácie pre kryptomeny a stablecoiny. „Watchdog“ plánuje v októbri 2022 podať ministrovi financií G20 a guvernérom centrálnych bánk návrh o regulačných a kontrolných opatreniach zameraných na stablecoiny a iné kryptoaktíva. Dovtedy sa FSB zameria na správu o preskúmaní odporúčaní „ako možno rozšíriť existujúce rámce a implementáciu odporúčaní na vysokej úrovni“. FSB sa obáva najmä možného zlyhania určitých stablecoinov, problémov medzier v kontrole údajov v kryptopriemysle, ako aj potenciálne hrozivého rastu decentralizovaných financií. Narek Gevorgyan, generálny riaditeľ kryptomenovej analytickej spoločnosti CoinStats, poukázal na to, že FSB nemá žiadne zákonodarné právomoci, ale napriek tomu sľubuje začlenenie kryptoaktív do existujúcich právnych rámcov všetkých zúčastnených členských krajín. Gevorgyan vo vyjadrení pre Cointelegraph spochybnil schopnosť regulátora a uviedol: „Existujúce právne rámce môžu pomôcť regulovať špekulatívne aspekty trhu a centralizovaných búrz, ale ako plánuje FSB integrovať stovky existujúcich a novovznikajúcich protokolov, ktoré sú od svojho návrhu radikálne a odolné voči regulácii? To FSB neuviedla...."

Kryptomenová burza OKX uzavrela dohodu s futbalovým klubom Manchester City

Napriek aktuálne nudnému trhu krypto spoločnosti vo veľkom vsádzajú na nové obchody. V najnovšom vyhlásení kryptoburza OKX oznámila uzavretie sponzorskej zmluvy s futbalovým klubom Manchester City, šampiónom anglickej Premier League. OKX bude sponzorom všetkých tréningových súprav pre sezónu 2022-23.

Počet ADA mincí na žraločích adresách rastie

V súčasnosti sieť Cardano (ADA) využíva v priemere asi 40 % svojej kapacity, čo však nemusí byť optimálne, keďže protokol Ouroboros siete Cardano je postavený tak, aby spracovával obrovské množstvo transakcií a údajov. Najefektívnejším scenárom pre Cardano je prevádzka protokolu na úrovni 100 % svojej kapacity. Platformu Cardano čaká koncom mesiaca nasadenie hardforku Vasil na mainet (hlavnú sieť). Jedná sa o najväčší upgrade siete od hardforku Alonzo. Hardfork Vasil má priniesť na platformu Cardano zlepšenie škálovateľnosti, výkonu a efektívnosti skriptov ako aj zníženie nákladov. Uvedená skutočnosť má samozrejme za následok aj nárast počtu veľkých investorov. Podľa analytickej spoločnosti Santiment v posledných týždňoch výrazne stúpol počet tzv. žraločích adries, ktoré obsahujú od 10.000 ADA do 100.000 ADA. Na týchto adresách pribudlo 79,1 milióna tokenov ADA, čo je v prepočte takmer 40 miliónov USD. Napriek týmto nárastom u žralokov, veľryby (peňaženky z viac ako 100.000 mincami ADA) svoje ADA mince nepredávali.

Parita USD/EUR....klesne Bitcoin nižšie?

Bitcoin riskuje opäť pokles pod 20.000 dolárov, keďže dochádza ku parite medzi USD a EUR. Aktuálny kurz EUR/USD je 1Euro = 1,01 USD, čo znamená, že Euro rapídne voči USD oslabuje. Mnohí obchodníci varujú, že podpora je slabá a aj u Bitcoinu sa môžu objaviť nové minimá.  Analytické údaje z TradingView ukazujú, že Bitcoin zatiaľ nedokázal nadviazať na minulotýždňový cenový rast, keď cena vzrástla za týždeň o takmer 1.600 dolárov a uzavrela týždeň na cene 20.850 USD. Aktuálne sa cena Bitcoinu pohybuje okolo ceny 20.450,-USD.

Predbehne Ethereum Bitcoin?

Vivek Raman, vývojár decentralizovaných financií, na svojom twitter účte uviedol, že konsenzus Proof-Of- Stake (PoS) dáva platforme Ethereum (ETH) takú ekonomickú štruktúru, že ETH môže predbehnúť Bitcoin. Vivek Raman uviedol, že po prechode na PoS bude inflácia kryptomeny Ethereum nižšia, bezpečnosť bude lepšia, a zatiaľ čo Bitcoin (BTC) bude fungovať ako digitálne zlato, tak Ethereum (ETH) bude postavené ako digitálny dlhopis a hlavné aktívum, pričom v decentralizovaných financiách bude používané ako kolaterál. Raman uviedol, že prechodom na PoS klesne inflácia ETH zo 4,3 % na 0,22 % a zároveň dôjde k zníženiu emisií o 95%.  Začiatkom júla klesli priemerné poplatky potrebné na transakcie v sieti Ethereum na 1,57 USD, čo je číslo, ktoré bolo naposledy zaznamenané v roku 2020. Na pokles poplatkov v sieti Ethereum má samozrejme vplyv aj klesajúci trend predaja nezameniteľných tokenov (NFT), ktorých denné nákupy klesli na jednoročné minimá.