"Flash news" z kryptosveta.

Hudobná streamovacia spoločnosť Napster spustí svoj vlastný token na Algorande

Aplikácia na streamovanie hudby Napster sa presúva do priestoru Web3. Napster prišla s oznámením plánovaného spustenia tokenu $NAPSTER na blockchainovej sieti Algorand. Spoločnosť vydala stručný dokument, v ktorom načrtáva svoje plány na vybudovanie svojho ekosystému streamovania hudby na blockchaine vrstvy 1. Oficiálny dátum spustenia zatiaľ oznámený nebol.  

Bitcoin klesol pod 19.000 USD a Ethereum sa blíži k 1.000 USD.

Bitcoin (BTC), kryptomena číslo jeden podľa trhovej kapitalizácie dnes opäť klesla pod 19.000 USD.   BTC tak za posledný mesiac takmer stratil polovicu svojej hodnoty v dôsledku vážnych obáv z inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb, ktoré oznamujú centrálne banky po celom svete. Trhová kapitalizácia Bitcoinu tak klesla z 1,27 bilióna dolárov v novembri 2021 na dnešných necelých 366 miliárd dolárov. Ethereum (ETH), druhá najväčšia kryptomena z hľadiska trhovej kapitalizácie, klesla na približne 1.000 USD, čo je pokles o takmer 9% za posledných 24 hodín. So súčasnou trhovou kapitalizáciou nižšou ako 125 miliárd USD je ETH o 80 % nižšie oproti svojmu historickému maximu 4.891,70 USD, ktoré zaznamenalo v novembri 2021. 

Vývojová aktivita Cardano prekonala všetky ostatné veľké kryptomeny.

Podľa zverejnených údajov spoločnosti Santiment, vývojová aktivita spoločnosti Cardano (ADA) za posledných 30 dní, prekonala aktivitu všetkých ostatných veľkých kryptomien vrátane Etherea (ETH) a Solana (SOL). Vývojová aktivita je sledovaná na GitHub-e a meria sa napríklad vygenerovaním updatov, zmien, aktivít a rôznych úprav na projekte. Vývojová aktivita svedčí napríklad o tom, aký je projekt živý, či sa na ňom pracuje, koľko vývojárov na projekte pracuje s akými úspechmi a podobne. Hneď po Cardano nasledujú Polkadot, Flow, Filecoin a medzi projekty s top aktivitami za posledných 30 dní patrí aj platforma internetu vecí IOTA a metaverse Decentraland. Pri pohľade na údaje spoločnosti Santiment je pozoruhodné, že ostatné popredné kryptomeny vrátane Bitcoinu a BNB sú aktuálne ďaleko za najlepšími. 

Coinbase sa snaží o európsku expanziu

Kryptomenová burza Coinbase získala licenciu na obchodovanie s kryptomenami v Spojenom kráľovstve, Írsku a Nemecku a počas aktuálnej „kryptozimy“ sa snaží rozširovať svoj záber aj v ostatných krajinách Európy. Nana Murugesan, viceprezidentka Coinbase, uviedla, že Coinbase má zámer zaregistrovať sa v Taliansku, Španielsku, Francúzsku a Holandsku. Vo Švajčiarsku si už kryptomenová burza so sídlom v Spojených štátoch najala svojich prvých zamestnancov.