„Flash news“ z kryptosveta

Rusko – legalizácia Bitcoinu a kryptomien je len otázkou času

Podľa zverejnenej správy ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS, Denis Manturov, minister priemyslu a obchodu Ruskej federácie, nedávno vyjadril svoj názor, že legalizácia Bitcoinu a iných kryptomien v Rusku je len otázkou času. Na vzdelávacom podujatí s názvom „New Horizon“, Manturov na otázku, či Rusko zlegalizuje Bitcoin alebo iné kryptomeny, uviedol: „Je to len otázkou času, kedy sa to stane, ako sa to stane, a aká bude regulácia. Momentálne sa do toho aktívne zapája centrálna banka aj ruská vláda. Malo by to byť zákonné, správne a v súlade s pravidlami, ktoré budú jasne formulované“. Podľa neoverených zdrojov Ruské ministerstvo financií očakáva, že legislatíva, ktorá bude regulovať Bitcoin a  ďalšie kryptomeny bude zavedená v tomto roku.

Bitcoin fear & greed index je na najnižšej hodnote za posledné dva roky

Podľa aktuálnej hodnoty ukazovateľa hodnoty strachu a chamtivosti na trhu je Bitcoin aktuálne v zóne extrémneho strachu. Aktuálna hodnota Bitcoin fear & greed index je na hodnote 13. Takú nízku hodnotu dosiahol Bitcoin naposledy pred viac než dvoma rokmi, keď sa cena Bitcoinu prepadla po vypuknutí pandémie Covid 19. Zväčša, to býva (bez záruky) dobrý čas na zváženie nákupu.

Nákup bitcoinov za 90.000.000 USD

Podľa zverejnených údajov analytickej platformy IntoTheBlock, uprostred mesačného prepadu kryptotrhu jedna z najbohatších bitcoinových veľrýb nakúpila bitcoiny (BTC) v hodnote 90.000.000 dolárov. Peňaženka, ktorá je na treťom mieste podľa počtu vlastnených bitcoinov, tak za posledné tri týždne nakúpila približne 3.015 BTC, čím sa celkový počet, ktoré vlastní zvýšil na 127.067 BTC.

Technický magnát Jack Dorsey: „Bitcoin je globálny štandard pre prevod peňazí“.

Bývalý generálny riaditeľ Twitteru a CEO spoločnosti Block, Jack Dorsey, pevne verí v Bitcoin a uviedol, že Bitcoin sa nakoniec stane globálnym štandardom. Podľa zverejnenej správy CNBC, Dorsey opísal Bitcoin ako „otvorený štandard pre globálny prenos peňazí“ a uviedol, že takáto možnosť umožní vykonávať operácie omnoho rýchlejšie a internet si vyžaduje menu, ktorá je pre neho prirodzená. Pri pohľade na celý ekosystém technológií a splnenie tejto úlohy je jasné, že Bitcoin je v súčasnosti jediným kandidátom.

Dopyt po zamestnancoch v krypto sfére neklesá

Náboroví pracovníci špecializovaní na kryptomeny tvrdia, že neboli svedkami poklesu pracovných príležitostí súvisiacich s kryptomenami, a to aj napriek nespočetnému počtu prepúšťaní zamestnancov v širšom technologickom priemysle. V posledných týždňoch niekoľko veľkých technologických spoločností oznámilo zníženie počtu zamestnancov, pričom ako dôvod uviedli pokles na tradičnom trhu a zúženie dopytu po produktoch, ktoré počas pandémie zaznamenali boom. Nedávno oznámené zníženie náboru zahŕňa Twitter, Uber, Amazon a Robinhood. V utorok spoločnosť Netflix ukončila zmluvy so 150 zamestnancami prevažne z USA v dôsledku spomalenia rastu príjmov. Začiatkom tohto mesiaca materská spoločnosť Facebooku Meta zaviedla zmrazenie náboru zamestnancov po tom, čo nesplnila ciele v oblasti príjmov. Kryptopriemysel tiež nebol úplne imúnny. V utorok kryptoburza Coinbase oznámila, že spomaľuje svoj nábor po tom, čo v prvom štvrťroku vykázala stratu. Náborári pre prácu s kryptomenami a pre prácu v kryptosfére však pre Cointelegraph uviedli, že spomalenie náboru nezaznamenali. Neil Dundon, zakladateľ Crypto Recruit povedal: „Sme zaneprázdnení rovnako, ako kedykoľvek predtým, žiadny pokles záujmu sme nezaznamenali“. Crypto Recruit sa špecializuje na nábor výhradne v oblasti blockchainu a kryptomien. Kevin Gibson, zakladateľ spoločnosti Proof of Search, pre Cointelegraph povedal, že prepúšťanie v technologickom sektore malo zatiaľ len malý, alebo takmer žiadny vplyv na jeho klientov v kryptopriemysle. Gibson uviedol: „Počul som len o dvoch spoločnostiach, ktoré prepúšťajú ľudí, ale to sa môže zmeniť v priebehu budúceho mesiaca. Projekty sú veľmi dobre financované a ak aj stratíte prácu, tak rýchlo budete mať viacero nových, zaujímavých ponúk.“

Ethereum sa blíži k veľkému upgradu pri prechode na Ethereum 2.0

Ethereum (ETH) je podľa vývojárov na dobrej ceste k prechodu na konsenzus Proof-of-Stake, čiže na Ethereum 2.0. Podľa zverejnených správ, by ďalší krok mal byť spravený 8.júna spustením testovacej siete Ropsten. Prechodom siete Ethereum s konsenzu Proof-of-Work na konsenzus Proof-of-Stake, nebude sieť závislá na ťažiaroch. Po prepnutí siete na konsenzus Proof-of-Stake budú „ťažiari“ nahradení „validátormi“, ktorí budú overovať a zabezpečovať sieť prostredníctvom „stakingu“ (vkladov) ETH, pričom za „staking“ budú odmeňovaní, podobne, ako tomu je u iných blockchainoch, ktoré sú založené na konsenze Proof-of-Stake, ako napríklad Cosmos, Cardano, Polkadot či iné.  

Spoločnosť DoraHacks získala financovanie vo výške 20 miliónov dolárov

Spoločnosť DoraHacks, organizátor Web3 Hackathonu, získala 20 miliónov dolárov v poslednom kole financovania. Investičné kolo viedli spoločnosti viedli FTX Ventures a Liberty City Ventures. Ďalšími účastníkmi investičného kola boli Circle Ventures, Gemini Frontier Fund, Sky9 Capital, Crypto.com Capital a Amber Group. DoraHacks si vydobyla dobré meno v odvetví Web3 vďaka svojim spravovaným hackathonom. DoraHacks organizuje hackathony pre rôzne spoločnosti a vývojárske tímy vrátane veľkých blockchainových spoločností ako Solana, Polygon a Avalanche. DoraHacks sa snaží poskytnúť najlepšiu infraštruktúru pre open source komunity na celom svete a vylepšovať podmienky pre startupové komunity. Podľa zakladateľa Erica Zhanga, je poslaním DoraHacks vytvoriť tzv. „večné hackerské hnutie“. Spoločnosť sa chystá použiť nový kapitál na urýchlenie svojich služieb, ako je Dora Grant DAO, decentralizovaná grantová komunita a spustenie stáleho rizikového fondu Dora Infinite Fund.

Nové požiadavky Bidenovej administratívy na kryptoburzy

Administratíva prezidenta Joea Bidena bude tlačiť na Kongres, aby požadoval, od kryptomenových búrz, aby držali peniaze svojich zákazníkov oddelené od vlastných firemných fondov. Podnet vznikol na základe vyjadrenia kryptoburzy Coinbase (COIN), že peniaze zákazníkov by mohli byť  „zaseknuté“, ak by spoločnosť vyhlásila bankrot. Federálni predstavitelia tak majú v úmysle prinútiť amerických zákonodarcov, aby problém vyriešili tým, že budú trvať na tom, aby toto pravidlo bolo od kryptobúrz vyžadované. Tento typ pravidiel úschovy je štandardný pre štandardné finančné spoločnosti, ale kryptoburzy bežne miešajú svoje prostriedky s prostriedkami zákazníkov. Odvetvie cenných papierov tiež bežne spája fondy, avšak investície sú regulované prísnejšie.