"Flash news" z kryptosveta.

Ethereum Merge v júni pravdepodobne nebude

Po niekoľkých týždňoch špekulácií vývojár Etherea, Tim Beiko, potvrdil, že dlho očakávaný posun siete od konsenzu Proof-of-Work ku konsenzu Proof-of-Stake sa neuskutoční skôr, ako na jeseň tohto roku. V súčasnosti sa sieť Ethereum spolieha na konsenzus Proof-of-Work (PoW), v ktorom decentralizovaná sieť vykonáva overenie transakcií prácou, čiže výpočtovým výkonom, pri ktorom sa spotrebúva elektrická energia. Očakáva sa, že prechod Etherea na konsenzus Proof-of-Stake, v ktorom používatelia zabezpečujú sieť svojimi vkladmi, za ktoré dostávajú odmeny, zníži náklady na energiu Ethereovej siete o 99 % a uľahčí tiež škálovanie siete. 

Na sieti Cardano sa spúšťa DEX WingRiders, ktorá so sebou na Cardano prináša stablecoiny USDC a USDT. 

WingRiders je decentralizovaná burza (DEX) s automatickým tvorcom trhu (AMM) postavená na platforme Cardano pomocou modelu eUTxO. WingRiders vyvíja slovenský FinTech startup Vacuumlabs, ktorý je spoločnosťou zaoberajúcou sa vývojom softvéru, pričom vytvára moderné full-stack fintech riešenia pre startupy, scale-upy a etablované banky. VacuumLabs je jeden z najuznávanejších vývojárských tímov v priestore Cardano. 

Acala, Anchor spojili svoje sily, aby zjednotili ekosystémy Terra a Polkadot. 

Acala, protokol decentralizovaných financií, ktorý je kompatibilný so sieťou Ethereum, oznámil spojenie s Anchor s cieľom posilniť decentralizovaný priestor stablecoinov v ekosystémoch Terra a Polkadot. Podľa plánov integrácie Wormhole sú obe strany pripravené priniesť zvýšenú likviditu a výnosové príležitosti pre stablecoiny „aUSD“ a „UST“ tým, že budú slúžiť ako brány do decentralizovaných finančných ekosystémov Polkadot a Terra. Podľa tlačovej správy sa subjekty zamerajú na spoločnú prácu pre „vybudovanie“ veľkých fondov likvidity pre stablecoiny „aUSD“ a „UST“ na blockchaine Acale. 

Trh s kryptomenami prechádza do zóny „extrémneho strachu“. 

S nedávnym poklesom kryptotrhu sa investori začali na trhu viac obávať ďalšieho poklesu. Index „chamtivosti a strachu“ (Fear & Greed Index) sa aktuálne nachádza v zóne extrémneho strachu. Z krátkodobého hľadiska to nie je určite dobrá správa, keď sa investori na trhu boja. V takom prípade majú tendenciu nevkladať doň žiadne peniaze zo strachu, že stratia viac. S nízkou dynamikou obchodovania, tak môžu ceny trpieť ešte viac a na oživenie cenového rastu môžeme čakať dlhšiu dobu.   

Ripple, čiastočné víťazstvo v súdnom spore so SEC

Ripple Labs dokázalo vyhrať aktuálnu časť súdneho sporu so SEC (Komisia pre cenné papiere a burzy), v ktorom SEC obvinili Ripple v prípade podvodu s cennými papiermi. Sudca zamietol návrh SEC na preskúmanie určitých dokumentov, ktoré nemusia byť podstatné pre obžalobu. SEC podala v roku 2020 žalobu na Ripple a manažérov Brada Garlinghousea a Christiana Larsena za predaj neregistrovaných cenných papierov. Predsedníčka sudkyne Sarah Netburnová zamietla žiadosť SEC o prehodnotenie chránených dokumentov v súvislosti s prejavom vtedajšieho riaditeľa SEC Williama Hinmana z júna 2018. V prejave Hinman povedal, že Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) nie sú cenné papiere. Víťazstvo Ripple by mohlo znamenať, že SEC sa stiahne z agresívnych súdnych sporov proti kryptopriemyslu. Ak však finálne SEC vyhrá, tak tlaky a obmedzenia môžu byť väčšie, najmä smerom k rôznym Altcoinom. 

Brazílsky Senát oznámil blížiace sa schválenie „zákona o bitcoine“

Zákon umožní prezidentovi Brazílie určiť alebo vytvoriť regulačnú agentúru, ktorá bude dohliadať na kryptotrh. Očakáva sa, že návrh zákona, ktorý bude regulovať trh s kryptomenami v Brazílii schváli Národný kongres v prvej polovici tohto roka. 

Shiba Inu, Solana, Polygon a Compound získavajú obrovskú trakciu

Robinhood, popredná maklérska spoločnosť, pridala na svoj rastúci zoznam štyri nové kryptomeny. Podľa údajov získaných z webovej stránky platformy sú vybranými kryptomenami Solana, Shiba Inu, Polygon a Compound. 

Argentínske mesto Sorradino bude investovať do ťažby kryptomien

Argentínske mesto Sorradino z provincie Santa Fe by malo začať ťažiť kryptomeny v snahe získať peniaze potrebné na modernizáciu železničnej infraštruktúry. Jeho starosta nevidí žiadne riziko v ťažbe digitálnych mien, ktoré je možné okamžite predať. Ako informovali miestne médiá, mesto plánuje v blízkej budúcnosti kúpiť ťažobnú súpravu. Podľa starostu Sorradina Juana Pia Drovetta iniciatívu na ťažbu kryptomien podporila celá miestna komunita, ktorá verí, že tým sa mesto môže spamätať z pandémie Covid-19 a rastúcej inflácie.