FED ponechal úrokové sadzby nezmenené a Bitcoin stúpol nad 49.000 dolárov

Predstavitelia Federálneho rezervného systému (FED) sa na dnešnom zasadnutí rozhodli ponechať úrokové sadzby nezmenené a ponechať ich medzi nulou a 0,25 %. Cena Bitcoinu na základe uvedených správ vzrástla z úrovne 46.000 dolárov na aktuálnu hodnotu 49.150 dolárov. Najbližší cenový odpor ďalšieho rastu sa nachádza na úrovni medzi 52.000 – 55.000 USD. Podľa vyhlásenia predstaviteľov FED-u, bude Federálny rezervný systém udržiavať takmer nulové úrokové sadzby, až kým sa nedosiahne požadovaná zamestnanosť. Počas tlačovej konferencie predseda Jerome Powell povedal, že nie je jasné, ako dlho bude nedostatok na trhu práce trvať a zároveň to nie je jasné, najmä z dôvodu prípadných, ďalších vĺn Corona vírusu.

Strednodobá prognóza politikov poukazuje na tri možné zvýšenia sadzieb v roku 2022 a ďalšie tri v roku 2023. Centrálna banka aktuálne zdvojnásobila tempo nákupu dlhopisov o 30 miliárd dolárov mesačne. Pozorovatelia hľadali vo vyhlásení FED-u signály o odhodlaní stiahnuť ekonomickú podporu uprostred pretrvávajúcich obáv z inflácie. Podľa informácií je centrálna banka na dobrej ceste, aby v marci 2022 začala postupne ukončovať masívny stimulačný program, o ktorom sa mnohí domnievajú, že poháňal ceny aktív, ako sú napríklad akcie, či kryptomeny.

Je pozoruhodné, že FED už nepoužíva vo svojich vyhláseniach kontroverzné slovo „prechodný stav“ na opis aktuálnej inflácie, ktoré kritizoval bývalý generálny riaditeľ Twitteru Jack Dorsey a ďalší odborníci. Minulý týždeň index spotrebiteľských cien (CPI - Consumer Price Index) v USA uvádzal výšku inflácie v USA na úrovni takmer 7% za posledných 12 mesiacov, čo je najvyššia inflácia od roku 1982. Jerome Powell  k uvedenému povedal, že táto úroveň inflácie nie je v súlade s cenovou stabilitou.