Evmos získal injekciu vo výške 27 miliónov dolárov, aby urýchlil vývoj interoperabilnej platformy

Spoločnosť Tharsis Labs, ktorá stojí za vývojom interoperabilnej platformy Evmos, oznámila, že 2.novembra získala 27 miliónov dolárov na financovanie, ktoré má urýchliť rast ekosystému interoperabilných decentralizovaných aplikácií (dApps). Kolo financovania viedol Polychain Capital za účasti spoločností Galaxy, Huobi, HashKey, Coinbase Ventures, Circle Ventures, Asymmetric, ako aj množstva iných investorov z priestoru Web3.

Evmos je popredný interoperabilný blockchain kompatibilný s EVM (Ethereum Virtual Machine), ktorý je vytvorený pomocou Cosmos SDK a umožňuje vývojárom jednoducho spúšťať decentralizované aplikácie, ktoré bezproblémovo fungujú naprieč rôznymi ekosystémami. Cosmos SDK (angl. Software development kit) je súprava na vývoj softvéru s otvoreným zdrojovým kódom, ktorá umožňuje vývojárom vytvárať vlastné, škálovateľné a interoperabilné blockchainové aplikácie pomocou nástrojov Tendermint.

Projekt Evmos začal ako iniciatíva financovaná komunitou, pričom hlavný tím vytvoril open-source knižnicu Ethermint na vytvorenie Cosmos blockchainu, ktorý je plne kompatibilný s EVM. Vďaka tomu je tento proces plynulý a jednoduchý, nakoľko umožňuje vývojárom pokračovať vo vytváraní aplikácií v programe Solidity a Vyper tak, ako sú zvyknutí v ekosystéme Ethereum. Evmos otvára novú hranicu pre blockchainové aplikácie, rozširuje funkčnosť EVM tým, že umožňuje aplikáciám využívať likviditu a používateľskú základňu, ekonomiku tokenov a stimulov viacerých blockchainových ekosystémov v rámci protokolu.

Federico Kunze Küllmer, spoluzakladateľ Evmos, k získanému financovaniu uviedol: „Evmos predstavuje novú vlnu vývoja a inovácií decentralizovaných aplikácií (dApps) tým, že umožňuje vývojárom získať jednoduché riešenie pre kompatibilitu a natívnu interoperabilitu medzi ekosystémami. Nové financovanie a predaj tokenov podporí ďalší vývoj a zrýchlený rast ekosystému Evmos zo strany Tharsis Labs.“

Do ekosystému Evmos, od spustenia, ktoré bolo koncom apríla, prišlo množstvo rôznych produktov DeFi (decentralizovaných financií), ktoré umožňujú používateľom vymieňať, požičiavať a požičiavať si tokeny ERC20, alebo tokeny, ktoré využívajú IBC (Inter Blockchain Communication Protokol). Do ekosystému Evmos pribúdajú NFT (nezameniteľné tokeny), herné aplikácie (angl. games) a mnoho ďalšieho. Možnosti Evmos sú obrovské. Účty môžu využívať plnú kompatibilitu medzi IBC a EVM, vrátane zjednodušenej správy aktív. Vďaka Evmos je spúšťanie dApps hračkou, pretože vývojári môžu na Evmos implementovať rovnaký kód inteligentnej zmluvy (angl. smart contract), napísaný v jazyku Solidity alebo Vyper, ako na akomkoľvek inom EVM.

Do Evmosu prišli aj rôzne produkty infraštruktúry, ako napríklad peňaženky, ktoré umožňujú používateľom spravovať svoje aktíva ERC20 aj IBC z jedného miesta. Evmos plne podporuje najpoužívanejšie peňaženky Metamask (ekosystém Ethereum) a Keplr (ekosystém Cosmos). Produkty ako Fireblocks, Gnosis Safe, Aegis Custody a Anchorage Custody sa spojili s Evmos, aby poskytli inštitucionálnym investorom lepší prístup k ekosystému Evmos, zatiaľ čo Flux Protocol, DIA a Redstone priniesli do ekosystému svoje cross-chain oracle databázy. Evmos vyvinul mechanizmus rozdelenia poplatkov tak, že polovica smeruje validátorom, alebo je spálená a polovica každého transakčného poplatku sa prerozdeľuje vývojárom, ktorých decentralizované aplikácie sa používajú.

Tím spoločnosti Tharsis Labs, ktorá stojí za vznikom Evmos, je vedený vývojármi, ktorí pomohli vybudovať základy ekosystému Cosmos, zahŕňa odborníkov na projekty zamerané na finálne produkty, spotrebiteľov a inštitúcie, obsahuje výskumné laboratóriá, grafický dizajn, bezpečnosť a open source, čiže protokoly s otvoreným zdrojovým kódom.

Vývojári, ktorí majú záujem budovať v ekosystéme Evmos, môžu navštíviť oficiálnu webovú stránku https://evmos.org/ , kde sa môžu dozvedieť viac o možnostiach spolupráce.

Aktuálna cena natívneho tokenu EVMOS je 1,77 USD. Najvyššiu cenu dosiahol EVMOS hneď po spustení 28.apríla 2022, keď jeho cena bola 6,84 USD. Aktuálna staking odmena Evmos podľa https://atomscan.com/evmos/tools/staking-calculator je 153,35% APR. Táto odmena postupne klesá znižovaním inflácie. Momentálna inflácia tokenu EVMOS je 90,64%.