Europol zatkol páchateľov za krádež kryptomien v hodnote 100 miliónov dolárov

Europol pomohol pri zatknutí 10 kyber-zločincov, ktorí pomocou takzvanej techniky „SIM-swapping“ ukradli 100 miliónov dolárov v digitálnych menách.

Oficiálna tlačová správa podrobne uviedla, že páchatelia sa v USA zameriavali na obete, ktoré sú veľmi známe. Išlo najmä o slávnych internetových influencerov, športové hviezdy, hudobníkov a ich rodiny.

Ako je uvedené v oficiálnej správe Europol, tak v roku 2020 útoky organizované týmto zločineckým gangom zasiahli tisíce obetí. Predpokladá sa, že zločinci obetiam ukradli viac ako 100 miliónov USD v kryptomenách po nelegálnom získaní prístupu k ich telefónom.

K zatknutiam došlo po ročnom vyšetrovaní, ktoré bolo vykonané policajnými orgánmi Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Belgicka, Malty a Kanady. Europol koordinoval medzinárodné operácie v celej Európe. Posledných osem zatknutí bolo vykonaných na Malte a v Belgicku.

Ako ďalej uviedol Europol, tak vyšetrovanie, sa začalo na jar roku 2020 a odhalilo, ako sieť zložená z desiatok zločincov spolupracovala na prístupoch k telefónnym číslam obetí a zmene ich hesiel tak, aby získali kontrolu nad ich aplikáciami alebo účtami v telefónoch.

Výmena SIM (SIM-swapping) je populárna technika používaná hackermi na získanie kontroly nad telefónom obete a na manipuláciu s aplikáciami alebo inými osobnými údajmi uloženými v telefóne. Europol dokonca označil túto taktiku za jeden z kľúčových trendov v počítačovej kriminalite.

Napriek tomu je veľmi ťažké obmedziť takúto taktiku podvodu.

Poskytovateľ mobilných služieb AT&T bol niekoľkokrát žalovaný obeťami z dôvodu nedostatočného zabezpečenia a nedbanlivosti pri predchádzaní a potláčaní takýchto podvodov. Najnovšie americké úrady obvinili zamestnanca telekomunikácií zo sprisahania a jeho úlohou s podvodmi so SIM kartami.

Ako správne zabezpečiť svoje kryptomeny sa dočítate aj na našej stránke.

https://kryptokava.sk/pre-za%C4%8Diato%C4%8Dn%C3%ADkov/bezpe%C4%8Dnos%C5%A5-v-kryptosvete