Európsky parlament schválil zákon o kryptomenách MiCA

Zákonodarcovia Európskej únie (EÚ) hlasovali za nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), čím sa Európa stala prvou veľkou jurisdikciou, ktorá zaviedla komplexný zákon na reguláciu vznikajúceho odvetvia digitálnych aktív. Európsky parlament vo štvrtok drvivou väčšinou podporil prijatie zákona, pričom za hlasovalo 517 poslancov, proti 38 a 18 sa zdržalo hlasovania. Cieľom zákona MiCA, ktorý bol prvýkrát diskutovaný v septembri 2020, je chrániť európskych spotrebiteľov, zakotviť environmentálnu udržateľnosť a zabrániť praniu špinavých peňazí v kryptografickom odvetví. Nariadenie teraz čaká na konečné schválenie Radou Európskej únie.

Hlasovanie o prijatí kryptografických pravidiel prichádza po stredajšej rozprave, počas ktorej zákonodarcovia signalizovali väčšinovú podporu zákona. Zákon MiCA, ktorý by mal vstúpiť do platnosti niekedy v roku 2024, vyžaduje, aby burzy digitálnych aktív a poskytovatelia kryptopeňaženiek získali licenciu na pôsobenie v rámci ktorejkoľvek krajiny v regióne. Nariadenie tiež vyžaduje, aby emitenti stablecoinov mali dostatočné finančné rezervy na krytie emitovaných stablecoinov.

Rada Európskej únie a Európsky parlament, dva zákonodarné orgány EÚ, dosiahli predbežné dohody o pravidlách v júni minulého roka. V posledných mesiacoch EÚ dvakrát odložila hlasovanie o dlho očakávaných kryptografických pravidlách z dôvodu technických oneskorení pri preklade nariadenia do 24 jazykov politického bloku.

V súvislosti s hlasovaním sa Stefan Berger, zákonodarca EÚ, ktorý viedol rokovania o pravidlách, domnieva, že nariadenie stavia "EÚ na „čelo tokenovej ekonomiky“. Zákonodarca uviedol: „Kryptografický priemysel v Európe má teraz regulačnú jasnosť, ktorá v krajinách, ako je napríklad USA, neexistuje. Spotrebitelia budú chránení pred klamstvami a podvodmi a sektor, ktorý bol poškodený kolapsom FTX, môže opäť získať dôveru.“

Komisárka EÚ pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinessová v reakcii na priaznivé hlasovanie označila toto nariadenie za „prvé na svete".  Vo svojom vyjadrení uviedla: „Pravidlá sa začnú uplatňovať od budúceho roka. Chránime spotrebiteľov a zabezpečujeme finančnú stabilitu a integritu trhu.“

Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) v reakcii tiež uviedol, že v súčasnosti má za úlohu vypracovať usmernenia na vykonávanie MiCA pred jeho zavedením v roku 2024. Regulačný orgán EÚ pre cenné papiere tiež varoval, že hoci je legislatíva „významným krokom smerom k spoľahlivej ochrane investorov", tak kryptografické podnikanie zostáva „v tejto fáze rizikovým podnikaním s obmedzenými ochrannými opatreniami".

Medzitým zákonodarcovia vo štvrtok hlasovali aj za samostatný zákon známy ako nariadenie o prevode finančných prostriedkov (TFR). Nariadenie vyžaduje, aby prevádzkovatelia digitálnych aktív identifikovali svojich zákazníkov s cieľom zabrániť praniu špinavých peňazí.

Poslanec Earnest Urtasun vysvetlil, že nariadenie o prevode finančných prostriedkov „odstráni veľkú medzeru" v európskom rámci boja proti praniu špinavých peňazí. Zároveň sa ním zavedú doteraz najambicióznejšie právne predpisy „Travel rule“ na svete.

Urtasun poznamenal: „Prepracované znenie TFR uloží poskytovateľom služieb v oblasti kryptografických aktív povinnosť odhaľovať a zastavovať kriminálne toky kryptografických aktív a tiež zabezpečí, aby všetky kategórie kryptografických spoločností podliehali úplnému súboru povinností v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí.“

Alisa DiCaprio, hlavná ekonómka spoločnosti R3, ktorá sa zaoberá podnikovým blockchainom, v tomto kroku vidí to, že Európa sa chce stavať do pozície lídra v oblasti digitálnych finančných inovácií. Alisa DiCaprio očakáva, že tento vývoj bude tlačiť na ďalšie špičkové jurisdikcie, ako sú Spojené kráľovstvo a Spojené štáty, aby urýchlili svoje preteky smerom k regulácii kryptomien.

Alisa DiCaprio vo svojom vyjadrení uviedla: „Regulačná a právna istota sú základom pre úspešné uplatnenie každej novej technológie a skutočnosť, že EÚ sa ako prvá snaží položiť tieto základy, z nej nepochybne urobí atraktívnu destináciu pre ďalšie spoločnosti v tejto oblasti, ktoré sa tu budú chcieť usadiť a v tejto oblasti investovať.“

Tak uvidíme, čo tento zákon prinesie... názor, nech si spraví každý sám....