Európsky parlament schválil pravidlá, ktoré obmedzujú súkromie zamerané na prevody krypto peňaženiek

31. marca výbory ECON and LIBE Európskeho parlamentu schválili ustanovenie dodatkov k nariadeniu o prevode finančných prostriedkov, ktoré budú vyžadované od poskytovateľov krypto služieb, zvyčajne búrz a zmenární. Táto legislatíva zahŕňa AML s označením TFR (Transfer of Funds Regulation), čo v princípe znamená povinnosť finančných inštitúcií zdieľať osobné informácie o vzájomných transakciách zákazníkov. Povinnosť obsahuje overovanie totožnosti prijímateľa transakcie a to aj v prípade, ak pôjde o privátnu krypto peňaženku a prevod medzi peňaženkami toho istého klienta. Napriek tomu však nebudú poskytovatelia krypto služieb nútení, aby nezávisle overovali totožnosť vlastníkov krypto peňaženiek.

58 členov výboru Európskeho parlamentu o predmetných návrhoch hlasovalo za návrh, 52 proti návrhu a 7 sa zdržalo hlasovania. Konečný návrh zákona však ešte môže čeliť tzv. trialógom s Európskou komisiou a Európskou radou, ktoré sa predpokladajú v polovici apríla. Trialógy zvyčajne trvajú aj niekoľko mesiacov a umožňujú posledné šance na úpravy navrhovaných zákonov, ktoré schválil výbor Európskeho parlamentu. Krypto priaznivci z členov Európskeho parlamentu uviedli, že takéto dodatky zákonov môžu byť pre kryptomeny veľkou prekážkou a veria, že v rámci trialógov a spätnej väzby zo strany Rady a Komisie EÚ budú zrušené.  

Kryptomenový trh na túto správu reagoval miernym cenovým poklesom. Aktuálna cena Bitcoinu sa pohybuje na úrovni 45.700,-USD.