Ethereum - Vitalik Buterin zverejnil aktualizovanú roadmapu

Vitalik Buterin, jeden zo spoluzakladateľov Etherea, zverejnil v sobotu aktualizovanú verziu plánu rozvoja Etherea. Vo zverejnenom vyhlásení načrtol plány na implementáciu niekoľkých zmien v sieti Ethereum po prechode na konsenzus Proof of Stake. Cieľom je vyriešiť rôzne problémy vrátane cenzúry, overovania blokov a centralizácie. Na diagrame plánu, ktorý Buterin zverejnil na svojom Twitter účte je nový plán upravený tak, že zahŕňa už aj novú etapu, ktorá sa označuje ako „The Scourge“.

Podľa Buterina vývojová etapa „The Scourge“ zabezpečí spoľahlivé a spravodlivé, dôveryhodne neutrálne začlenenie transakcií a bude riešiť aj obavy týkajúce sa MEV. MEV je maximálna extrahovateľná hodnota, ktorá sa vzťahuje na maximálnu hodnotu, ktorú je možné získať z produkcie bloku nad rámec štandardnej blokovej odmeny a poplatkov za transakcie.

Buterin poznamenal, že revidovaný plán obsahuje presnejšie míľniky pre každú kategóriu a jasnejšiu úlohu kvantovej odolnosti, ako základnej zložky „koncového“ protokolu. Ďalšie vývojové fázy zahŕňajú etapy Surge, Verge, Purge a Splurge.

  • Surge sa týka pridania funcionality „Ethereum sharding“, teda škálovacieho riešenia, o ktorom Ethereum Foundation tvrdí, že bude umožňovať vytvárať „lacné blockchainy na druhej vrstve“, zníži náklady na transakcie a uľahčí používateľom prevádzkovať uzly, ktoré zabezpečujú sieť Ethereum. Cieľom Etherea je zvládnuť 100 000 transakcií za sekundu.
  • Verge bude implementovať typ matematického dôkazu „Verkl“, ktorý sa používa na poskytovanie prehľadov transakcií v blockchaine.  Verkl a ďalšie technické inovácie umožnia používateľom stať sa overovateľmi siete bez toho, aby museli na svojich počítačoch ukladať veľké množstvo údajov.
  • Purge bude obsahovať niekoľko vylepšení na odstránenie starej histórie siete a zjednodušenie siete v priebehu času. Znížia sa tým požiadavky na ukladanie historických dát protokolu Ethereum, čím sa sa výrazne znížia požiadavky na pevný disk pre prevádzkovateľov uzlov.
  • Splurge je definovaný ako séria menších upgradov zameraných na zabezpečenie hladkého chodu siete po predchádzajúcich štyroch veľkých aktualizáciách. Skombinuje niekoľko návrhov na zlepšenie, ktoré sa nezmestili do ostatných upgradov, a doplnia tak víziu zlepšenia blockchainu Ethereum.

Cena kryptomeny Ethereum sa cez víkend dostala na hodnotu cez 1.620 dolárov a aktuálne sa obchoduje na úrovni okolo 1.580 USD. Cena Etherea vzrástla o 32 % od 21. októbra do 29. októbra, čím stanovila nové lokálne maximum na hodnote 1.663 USD. Tento rýchly nárast už viedol k sérii nižších miním po 29. októbri, ale Ethereum stále zatiaľ nezmenila svoju trhovú štruktúru, ktorá by sa zmenila poklesom pod cenovú úroveň 1.479 USD. Trhová kapitalizácia kryptomeny Ethereum podľa CoinMarketCap je aktuálne viac než 194 milárd USD.


Ethereum road mapjpeg