Ethereum staking - najlepšie staking pooly pre rok 2024

Staking aktuálne nevyužívaných kryptomien sa stal spoľahlivou cestou pre účastníkov v sieti, ako sa zapojiť do blockchainových sietí a zároveň získavať odmeny, a to či už formou spustenia osobného validačného uzla, stakingom (vkladom) priamo na burzách alebo výberom dostupnejšej cesty cez staking pooly (vkladové fondy). V každom prípade je staking zaujímavou príležitosťou a svojim spôsobom aj atrakciou krypto sveta.

Staking pooly sa dostali do popredia ako cenovo dostupná možnosť pre každého, kto sa chce pustiť do krypto stakingu. Tieto fondy agregujú zdroje viacerých účastníkov, čo im umožňuje spojiť silu takýchto spoločne vložených prostriedkov a zvýšiť tak pravdepodobnosť overenia transakcií a získať odmeny. Koncept je pomerne jednoduchý. Uzamknite svoju kryptomenu (v našom prípade Ethereum ETH) a získajte odmeny. Orientovať sa však v ekosystéme staking poolov v sieti Ethereum nemusí byť však jednoduché.

Predtým, než sa ponoríme do Etherea stakingu, tak sa pozrieme v krátkosti najprv na cestu Etherea ku konsenzu proof-of-stake (PoS) a tým aj možnosti stakingu.

Ethereum pôvodne fungovalo na konsenze overovania proof-of-work (PoW), čo je spôsob podobný Bitcoinu, ktorý sa stále riadi týmto konsenzom. V systéme PoW účastníci (známi ako ťažiari) medzi sebou súťažia o vyriešenie zložitých matematických úloh. Prvý, kto vyrieši úlohu, je za túto prácu odmenený novovytvorenou kryptomenou a transakčnými poplatkami.

V septembri r.2022 Ethereum prešlo na model PoS (proof-of-stake). Tento prechod sa označuje ako  v tom, čo sa často označuje ako „The Merge“. Spotreba energie v konsenze PoW je jednou z najsilnejších kritík, pretože proces riešenia zložitých matematických úloh si vyžaduje obrovské množstvo výpočtovej sily a tým pádom aj elektrickej energie. Podľa indexu „Cambridge Bitcoin Electricity Consumption“ je ročná spotreba energie bitcoinovej siete zhruba 105 terawatthodín (TWh). Po prechode Etherea na konsenzus PoS klesla spotreba energie siete Ethereum približne o 99,95 %.

ETH TVL 2024_06_11jpg

Ethereum má dominantné postavenie v kryptosvete vďaka svojej priekopníckej funkcii inteligentných zmlúv, rozpoznávaniu trhu a sieťovým efektom. To všetko sa premietlo aj do celkovej uzamknutej hodnoty (TVL – Total Value Locked) 61,86 miliardy dolárov (k 11.6.2024), čo je najväčšia hodnota v akomkoľvek blockchaine typu PoS.

Ethereum staking znamená uzamknutie vášho ETH na určitý čas. Staking povzbudzuje účastníkov, aby svoje tokeny ETH držali a nepredávali ich. Ak sa cena Etherea časom zhodnotí, zvýši sa aj hodnota vášho vloženého ETH. Predstavte si príklad, že by ste vložili ETH v čase, keď malo hodnotu 200 dolárov, v porovnaní s niekým, kto to vloží ETH teraz, keď je cena ETH približne 3500 dolárov. Zhodnotenie môže prispieť k atraktívnej návratnosti investície.

EThereum DVT 2jpg

Ak chcete vložiť svoje finančné prostriedky do stakingu Ethereum, tak existujú tri spôsoby ako na to.

  • Staking prostredníctvom vlastného validačného uzla
  • Staking prostredníctvom zvyčajne centralizovaných búrz
  • Staking prostredníctvom staking poolov

Stratégia prostredníctvom vlastného validačného uzla zahŕňa v sebe nastavenie vlastného uzla validátora, čo je výborný spôsob, keďže budete mať vlastný server, avšak tento spôsob má aj svoje „ale“... Ak sa chcete totiž stať nezávislým overovateľom (validátorom) v sieti Ethereum, tak musíte ako kolaterál uzamknúť aspoň 32 ETH. K 11. júnu 2024 má 32 ETH hodnotu viac ako 112.000 USD. Na spustenie uzla budete potrebovať výkonný počítač. Odporúčaný hardvér zahŕňa rýchly procesor CPU s min. 4+ jadrami a s minimálne 16 GB RAM a 1 TB úložiskom. Prevádzka nezávislého uzla zahŕňa technické úlohy vrátane nastavenia a údržby uzla, riešenia aktualizácií softvéru a riešenia potenciálnych problémov. Pre tých, ktorí nie sú technologicky zdatní, to môže byť veľký problém. Od validátorov sa tiež očakáva, že budú udržiavať vysokú úroveň prevádzkyschopnosti. To znamená, že budete musieť investovať do záložných systémov a spoľahlivého internetového pripojenia, aby ste si zaistili dostupnosť 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Pre každého, kto je ochotný zamknúť 32 ETH v kryptomenovej peňaženke na podporu operácií siete Ethereum, existuje však niekoľko výhod. Jednou z hlavných výhod je odmena za staking Etherea. Validátori, ktorí zohrávajú úlohu pri zabezpečení siete a overovaní transakcií, sú za svoju účasť odmenení v tokenoch ETH. Je tiež potrebné vedieť, že ak vložíte viac ako 32 ETH na jeden uzol validátora, tak vaše odmeny sa tým nezvýšia. Ak teda idete sólo, bez prostredníka, tak všetky odmeny ostávajú vám. Zároveň tiež prispievate k bezpečnosti a decentralizácii siete Ethereum vkladaním ETH. Podľa BeaconScan (prehliadač) je počet validátorov v Mainnet Beacon Chain (hlavná sieť Ethereum) v súčasnosti viac ako 1 milión. „Momentálna decentralizácia siete Ethereum“ je v súčasnosti dosť spornou a často prepieranou témou, keďže mnohí kritici sú sklamaní z toho, ako centralizovaný sa projekt stal.

Aj keď staking ponúka odmeny, tak so stakingom sa spájajú aj nejaké riziká.

Riziko „Slashing“ (voľný preklad seknutie) nastane, keď validátor preukázateľne koná proti sieti Ethereum. Dôvod na „slashing“ nemusí byť zákonite spôsobený úmyselne zlým konaním, ale môže k nemu dôjsť aj v dôsledku nesprávnej konfigurácie servera (uzla validátora). Keď k takej situácii dôjde, tak systém vezme časť existujúceho vkladu overovateľa (validátora), ktorý sa takto previnil. To bude mať za následok zníženie celkovej sumy vami vložených ETH. „Slashing“ je nezvratný proces.

Sankcie za prestoje: Od validátorov sa očakáva, že budú udržiavať vysokú dobu prevádzkyschopnosti svojich uzlov. Ak uzol validátora zaznamená významné prestoje, môže to viesť k penalizácii a zníženiu celkovej vkladanej sumy a potenciálnych odmien.

Hodnota ETH môže podliehať riziku značnej volatility trhu. Ak sa cena počas stakingu zníži, hodnota vsadených aktív vo vyjadrení fiat meny sa môže tiež znížiť. Účastníci môžu byť vystavení trhovému riziku, najmä ak počas poklesu trhu nevydržia s emóciami a rozhodnú sa staking zrušiť.

Ďalším rizikom sú neisté výnosy. Podmienky siete, celkové množstvo vložených ETH tokenov a výkon validátora sú len niektoré z vecí, ktoré ovplyvňujú odmeny za vklad. Zatiaľ čo výnosy zo stakingu môžu byť variabilné, tak skutočné odmeny sa môžu líšiť od vašich očakávaní.

Prevádzka uzla si vyžaduje veľmi dobré technické znalosti. Výzvy ako zlyhania hardvéru, problémy so softvérom alebo problémy s pripojením môžu ovplyvniť celkový výkon validátora a tým aj výšku jeho odmien.

Coinbasejpg

Staking na burzách

Vkladanie tokenov ETH na burzách poskytuje alternatívu pre jednotlivcov, ktorí nemusia riešiť svoju technickú zdatnosť alebo minimálnu staking sumu potrebnú na prevádzkovanie nezávislého validačného uzla (tj. 32 ETH). Nižšie uvádzame niekoľko centralizovaných búrz, ktoré vám umožnia vsadiť ETH do stakingu.

Binance: Program Binance Earn najväčšej burzy vám umožňuje zarábať peniaze prostredníctvom kryptomien. Obsahuje sporiace a pôžičkové produkty, ako aj ETH staking. Aktuálne je v ponuke odmena RPMN 3,52%. Podrobnejšie informácie získate na oficiálnej stránke Binance.

Pri vkladaní prostredníctvom Binance je dobré mať na pamäti súčasný spor Binance a SEC v USA, pričom v rámci nedávnej dohody s vládou USA Binance úplne opustí USA. Binance tiež nie je k dispozícii vo Veľkej Británii a niektorých ďalších krajinách.

Kraken: Staking ETH produkt spoločnosti Kraken vám prinesie APR medzi 3% až 6%. Momentálne neexistujú žiadne transakčné poplatky za staking alebo zrušenie stakingu, ale Kraken sa zameriava na províziu vo výške 15% na základe odmien, ktoré dostanete od siete.

Coinbase: Ďalšou dôveryhodnou burzou, ktorá ponúka Ethereum staking, je Coinbase, ktorá ponúka až 3,16 % APY, ak budete držať aktívum jeden rok. Odmeny môžete získať vkladom už od 1 dolára v tokene Ethereum.  

Vždy však majte na pamäti nasledovné upozornenie. Neinvestujte, pokiaľ nie ste pripravení stratiť všetky peniaze, ktoré investujete. Ide o vysoko rizikovú investíciu a nemali by ste očakávať, že budete chránení, ak sa niečo pokazí.


Thinkingjpg

Čo je potrebné zvážiť predtým, ako vložíte ETH tokeny do stakingu prostredníctvom centralizovanej burzy?

Depozitné riziko: Staking prostredníctvom burzy obsahuje vašu dôveru v burzu pri vklade vašich ETH tokenov do stakingu. Ak burza čelí bezpečnostným rizikám (ktoré sú bežné) alebo finančným problémom, tak môžete prísť o všetky svoje peniaze.

Strata kontroly: Používatelia stakujúci na burzách majú menšiu kontrolu nad procesom stakingu v porovnaní s prevádzkovaním nezávislého uzla validátora. Spoliehajú sa na infraštruktúru burzy a rozhodnutia týkajúce sa upgradov alebo zmien stakingového protokolu.

Poplatky: Predtým, ako vložíte ETH na burzu, tak by ste si mali najprv skontrolovať všetky poplatky spojené so stakingom a procesom výberu finančných prostriedkov zo stakingu.

Napriek týmto nevýhodám má staking na burze tiež niekoľko výhod.

Nižšia vstupná bariéra: Vklad ETH do stakingu na burzách je prístupnejší pre širšie masy. Používatelia, ktorí nemajú minimálne 32 ETH potrebných na spustenie uzla nezávislého validátora, sa tak môžu stakingu zúčastniť.

Pohodlie: Ak v súčasnosti používate burzu pre svoje kryptografické potreby, výber platformy môže byť pre vás pohodlnejší ako nastavenie si vlastného systému uzla validátora. Umožní vám to vkladať a spravovať aktíva v rámci známeho rozhrania burzy bez toho, aby ste sa museli zaoberať zložitosťou prevádzky uzla.

Bez technickej odbornosti: Nemáte technické znalosti? Žiaden problém. Staking na burzách eliminuje potrebu, aby používatelia mali veľké technické znalosti o prevádzke uzla validátora. Burza rieši technické aspekty stakingu, čo z nej robí užívateľsky príjemnejšiu možnosť.

Špičkové bezpečnostné opatrenia: Renomované burzy implementujú bezpečnostné opatrenia na ochranu vkladaných aktív používateľov. Tento fakt zahŕňa riešenia bezpečného úložiska, šifrovanie a ďalšie bezpečnostné opatrenia na zabránenie neoprávnenému prístupu a potenciálnym bezpečnostným hrozbám.

LIDOjpg

Staking prostredníctvom staking poolov

Nižšie prinášame prehľad v súčasnosti najpopulárnejších Ethereum staking poolov, ktoré sú uznávané pre svoju spoľahlivosť.

Lido

Lido je open-source ETH staking pool, ktorý používateľom poskytuje decentralizované stakingové riešenie. Je to tiež najväčší Ethereum staking pool. Jednou z výnimočných vlastností Lido je jeho značná likvidita, ktorá presahuje 20 miliárd dolárov. Okrem Etherea funguje Lido aj na blockchaine Polygon. Táto robustná likvidita poskytuje používateľom flexibilitu a rôzne ďalšie príležitosti v rámci ekosystému decentralizovaných financií (DeFi). Výberom Lido na staking získajú používatelia tokeny stETH, ktoré predstavujú ich vsadené ETH spolu s nahromadenými odmenami, ktoré sú momentálne okolo 3,6% APR. Doteraz spoločnosť Lido vyplatila na odmenách viac ako 944 miliónov dolárov.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, tak kódová základňa Lido DAO bola auditovaná lídrami v oblasti zabezpečenia blockchainu. Okrem toho spoločnosť Lido vykonáva nepretržitú kontrolu celého kódu. Lido si uplatňuje 10% poplatok na odmeny za staking, ktoré sú rozdelené medzi prevádzkovateľov uzlov a pokladnicu DAO. Lido v súčasnosti kontroluje o niečo viac ako 31% vkladu všetkých ETH, čo je nebezpečne blízko k hranici 33%, ktorá je potrebná na možný útok, alebo zmeny vo finalizácii a odsúhlasovaní blokov v sieti Ethereum (za predpokladu, že by to Lido chcelo). Znie to zle, ale až tak zlé to byť nemusí. Lido je totiž decentralizovaný protokol, ktorý rozkladá svoj podiel na mnohých nezávislých operátorov uzlov, takže koordinácia na vykonanie prípadného útoku nie je taká jednoduchá.

RocketPool

RocketPool možno nie je taký veľký ako Lido, ale je to jediná staking platforma s perfektným skóre na ethereum.org. Jeho celková uzamknutá hodnota predstavuje 2,41 miliardy dolárov, čo je zlomok hodnoty Lido. S protokolom RocketPool bolo vsadených 1,71 miliardy dolárov, čo predstavuje 2,9% všetkých vložených ETH. V súčasnosti má pool 3 373 prevádzkovateľov uzlov. Rocket Pool má vnútornú hodnotu zosúladenú s étosom Etherea – tj. protokol bez povolenia, bez úschovy, dôveryhodný, decentralizovaný a otvorený zdroj. Inteligentné zmluvy spoločnosti RocketPool boli mnohokrát rozsiahle auditované niektorými z najlepších audítorov v ekosystéme Ethereum. RocketPool  ponúka ETH liquid staking vo výške 3,26% APR, zatiaľ čo pre node staking je 7,10%.

Stakewise

StakeWise prevádzkuje robustnú infraštruktúru pre svojich operátorov uzlov, ktorá zabezpečuje stálu dostupnosť a bezpečnosť validátorov, aby sa zabránilo akejkoľvek penalizácii. Okrem svojho záväzku prevádzkovať uzol ponúka StakeWise integráciu s mnohými projektmi DeFi a poskytuje používateľom stratégie na zvýšenie ich Ethereum staking zárobkov. Platforma tiež poskytuje monitorovanie v reálnom čase a poskytuje používateľom prehľad o odmenách a výkonnosti overovateľov. TVL, podľa DefiLlama, je 217,9 milióna dolárov. StakeWise v súčasnosti pracuje na tretej iterácii protokolu. StakeWise V3 umožní komukoľvek, kto je schopný prevádzkovať Ethereum validátiora, zúčastniť sa liquid stakingu a prijímať tak delegované staking vklady od ostatných účastníkov siete. StakeWise V3 je decentralizovaný staking protokol bez povolenia. Jeho cieľom je znížiť stupeň centralizácie podielov na Ethereu. Poplatok StakeWise je 10 % a RPMN je 4,24%.

Bedrock

Spoločnosť RockX spustila Bedrock, čiže svoj vlastný protokol liquid stakingov, začiatkom roku 2023. Bedrock implementuje bezpečnostné opatrenia na podnikovej úrovni a dodržiava štandardy AML/KYC. Platforma ponúka flexibilitu tým, že umožňuje používateľom zachovať si anonymitu, najmä pre tých, ktorí chcú vložiť do stakingu menšie sumy.

Používatelia získajú vkladom na Bedrock za svoje ETH tokeny Universal ETH (uniETH). Tento token je v súlade s predpismi AML, je nezávislý a overiteľný, profesionálne spravovaný a nereaguje na centralizované aj decentralizované burzy. Platforma, vytvorená so zameraním na odlišné požiadavky inštitucionálnych klientov, uspokojuje aj potreby retailu. Bedrock bol vyvinutý ako priekopnícky protokol liquid stakingu, ktorý sa integruje s technológiou tajného zdieľaného validátora (SSV). Distribúciou validačného kľúča medzi viaceré nedôveryhodné uzly protokol zlepšuje decentralizáciu, odolnosť voči chybám a celkovú bezpečnosť. Okrem toho je implementovaná hybridná cloudová architektúra, záložné uzly a systémy nepretržitého monitorovania 24/7, aby sa znížilo riziko zlyhania jediného bodu. Aby sa posilnila jeho spoľahlivosť, protokol Bedrock prešiel dôkladným auditom, ktorý vykonala renomovaná audítorská firma Peckshield. Informácie o Bedrock poplatkoch alebo výnosoch APR nie sú dostupné. RPMN je v súčasnosti 3,97%.

Ankr Staking

Ankr podporuje niekoľko tokenov, ako napríklad ETH, MATIC a DOT. Ak chcete začať stakovať, navštívte stránku Ankr Staking a prepojte svoju peňaženku z dostupných podporovaných možností peňaženiek. Spoločnosť v súčasnosti okrem iných peňaženiek podporuje Trust Wallet, Metamask, WalletConnect, ale aj Ledger Nano X a S Plus. Ankr ponúka zabezpečenie na inštitucionálnej úrovni, ktoré je podporené bezpečnostným auditom inteligentnej zmluvy, ktorý vykonali spoločnosti Beosin a Salus Security. Platforma ďalej posilňuje svoj bezpečnostný rámec prostredníctvom programu odmeňovania nájdenia chýb, ktorý podporuje komunitu, aby identifikovala a nahlásila potenciálne zraniteľné miesta. Ankr si aktuálne účtuje 10% poplatok z odmeny za staking a momentálne ponúka odmenu vo výške 3,56% APR.

money_printing__jpg

Koľko môžete zarobiť Ethereum stakingom?

Pri určovaní výšky vašich zárobkov z Ethereum stakingu vstupuje do hry niekoľko faktorov. Tu sú kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú potenciálne zárobky.

Miera stakingu: Miera stakingu alebo percento celkového vkladu ETH v sieti ovplyvňuje odmeny. Vo všeobecnosti môžu vyššie sadzby stakingu viesť k nižším individuálnym odmenám za staking a naopak.

Výkonnosť validátora: Validátori sú zodpovední za navrhovanie a validáciu blokov. Ich výkon, vrátane doby prevádzkyschopnosti a dodržiavania pravidiel siete, ovplyvňuje odmeny. Validátori, ktorí pravidelne dosahujú dobré výsledky, pravdepodobne dostanú vyššie odmeny.

Podmienky siete: Celkový stav a aktivita siete Ethereum môže ovplyvniť odmeny za staking. Sieť so zvýšeným objemom transakcií a aktivitou môže generovať vyššie poplatky, čo prispieva k vyšším odmenám pre validátorov.

Ekonomické premenné: Ekonomické faktory, ako sú zmeny v cene Etherea, môžu ovplyvniť hodnotu odmien za staking. Ak sa cena ETH zvýši, zvýši sa aj hodnota odmien za staking v prepočte na fiat meny.

Poplatky za províziu validátora: Validátori účtujú provízny poplatok za odmeny, ktoré rozdeľujú stakujúcim. Vyššie provízne poplatky majú za následok nižšie čisté výnosy pre vkladateľov do stakingu.

Obdobie stávkovania: Ethereum staking obsahuje zablokovanie finančných prostriedkov na určité obdobie. Čím dlhšie je staking obdobie, tým vyššie sú potenciálne odmeny. To však tiež znamená, že vložené ETH je uzamknuté a počas obdobia stakingu sú v princípe nedostupné, až do doby ich odomknutia.

Záver.

Pre každého, kto uvažuje o stakingu Etherea, tak existuje viacero prístupov, ako je uvedené vyššie v článku. Zatiaľ čo prevádzka nezávislého uzla ponúka úplnú kontrolu, ale má vysoké finančné a technické nároky, tak naproti tomu je staking na burzách dostupnejší pre jednotlivcov aj bez silných technických znalostí. Staking na burzách má však tiež svoje riziká. Staking pooly ponúkajú rovnováhu medzi kontrolou a pohodlím. V konečnom dôsledku rozhodnutie vsadiť Ethereum do stakingu závisí od individuálnych okolností, technických možností a chuti riskovať. Či už sa rozhodnete pre praktický prístup prevádzkovania vlastného uzla, alebo si zvolíte pohodlie stakingu na burzách alebo v pooloch,  tak pochopenie jednotlivých výhod a rizík je rozhodujúce pre úspešný staking a získavanie odmien.