Ethereum stúpa, jeho súperi ho nasledujú

Podľa aktuálnych čísel kryptomena Ethereum zaznamenala viac ako 5.000-ný % nárast objemu vyhľadávania na Google. Ethereum dosiahlo v utorok ráno nové historické maximum 4.857 USD, čím prekonalo svoj predchádzajúci cenový vrchol 4.766 USD, ktorý bol dosiahnutý v pondelok. Bitcoin však nasledoval náskok rastu Etherea a tiež dosiahol nové historické maximum na cene 68.641 USD a celková kapitalizácia trhu s kryptomenami po prvýkrát v histórii presiahla 3 bilióny USD.

Nový rekord spoločnosti Ethereum prichádza po tom, čo trh digitálnych aktív Bakkt Holdings, ktorý bol kótovaný na burze cenných papierov v New Yorku minulý mesiac oznámil, že rozšíril svoju ponuku kryptomien o Ethereum. Ben Caselin, development manažér krypto burzy AAX sa k tomu vyjadril nasledovne: „Aktuálne prechádzame obdobím akumulácie a nemôžeme oddeliť od seba to, čo vidíme u Bitcoinu od toho čo vidíme u Etherea. Akonáhle príde ponukový šok, tak si myslím, že v priebehu tohto mesiaca môžeme vidieť, ako Bitcoin presiahne 80.000 USD a Ethereum môže do konca mesiaca dosiahnuť 6.000 USD.“

Rast ceny kryptomeny Ethereum pomohol celému krypto trhu dosiahnuť trhovú kapitalizáciu 3 bilióny USD, čo je veľký míľnik, ktorý toto odvetvie zaznamenalo za posledný rok. Celková trhová kapitalizácia kryptomien oproti tomu, kde bola na konci roka 2020, narástla štvornásobne aj vďaka Ethereu a samozrejme aj vďaka rastúcej adopcie Bitcoinu, ako súčasti hlavného prúdu finančného sektora.

Bitcoin sa vďaka svojmu neústupnému prístupu k upgradom a vylepšeniam funkčnosti stal obľúbeným medzi investormi, ktorí chcú triedu aktív, ktorá je podobná zlatu. Držiteľov kryptomeny Ethereum však viac priťahuje adaptabilita projektu, najmä čo sa týka jeho úlohy, ako základného blockchainu pre decentralizované financovanie.

Hoci sa projekt Ethereum osvedčil, tak napriek tomu čelí výzvam a to najmä tomu, že čím je platforma väčšia a rozšírenejšia, tak tým je ťažší prechod platformy s konsenzu proof-of-work na dlho očakávaný konsenzus proof-of-stake.

Prínosy augustovej aktualizácie hard forku Londýn, ktorý sľubuje zníženie uhlíkovej stopy siete a zníženie poplatkov v sieti, bude ešte nejaký čas vzdialený od finálnej reality. Táto skutočnosť otvorila dvere pre ďalších súperov projektu Ethereum. Medzi nich patria blockchainové projekty, ako napríklad Solana, Polkadot, či Cardano, ktorých mince sa tiež pomaly, ale isto obchodujú na ich doterajších maximách. Rozšírenosť a veľkosť platformy Ethereum je však nepopierateľná a ostatné projekty ešte budú mať čo robiť, aby Ethereum v tomto ohľade dobehli. Inštitucionálni investori naskočili do blockchainov špecializujúcich sa na NFT a Metaverse, čo sú ďalšie dve časti ekosystému digitálnych aktív, ktoré Ethereum pomohlo vytvoriť. Ostatné projekty však v tejto sfére tiež nezaháľajú. Uvidíme teda, ako sa tento zaujímavý súboj bude ďalej vyvíjať.