Ethereum a upgrade Shanghai

Ethereum spúšťa testovaciu sieť Shandong pre aktualizáciu, ktorá má názov Shanghai. Aktualizácia má priniesť možnosť výberov vložených tokenov ETH (angl. staking), čo prechodom na konenzus Proof of Stake to zatiaľ nie je možné, má priniesť nižšie poplatky za transkakcie, a rovnako tak má priniesť ďalšie kritické vylepšenia. Vývojári už môžu pracovať na nových vylepšeniach a implementáciách. Očakáva sa, že tento proces bude trvať do septembra 2023.

Shanghai je prvá veľká pripravovaná aktualizácia, odkedy sa zmenil  konsenzus siete Ethereum z Proof of Work na Proof of Stake. Nadchádzajúca aktualizácia má priniesť aj zmenu technológie virtuálneho stroja Ethereum Virtual Machine (EVM), ktorá je srdcom inteligentných zmlúv v sieti Ethereum. Vylepšenie s označením EIP-3540 alebo objektový formát EVM je jednou z najočakávanejších aktualizácií komunity. Jeden z popredných vývojárov siete Ethereum, Galen Moore, sa k uvedenému vylepšeniu vyjadril: „Z môjho pohľadu je EIP-3540 najvýznamnejšou modernizáciou, ktorá je pre upgrade Shanghai pripravovaná. Jedná sa o ďalší krok smerom k interoperabilite v rámci ekosystému Ethereum. V súčasnosti blockchainové reťazce pracujúce na druhej vrstve siete Ethereum používajú ťažkopádny proces overovania kódu. Vylepšenie EIP-3540 bude oddeľovať kód a údaje, vďaka čomu bude tento proces efektívnejší. Je to veľmi dobrá správa pre celý rastúci ekosystém. Ďalším očakávaným návrhom je vylepšenie označené ako EIP-4895, ktoré umožní výbery stakovaných a získaných odmien, ktoré sa v súčasnosti nedajú vyberať priamo.“

Medzi ďalšie kroky, ktoré sa chystajú práve po ukončenej aktualizácii The Merge, teda prechodu na konsenzus Proof of Stake sú aktualizácie „Surge, Verge, Purge a Splurge“. Čo teda prinesú nové aktualizácie?

Surge sa týka pridania funcionality „Ethereum sharding“, teda škálovacieho riešenia, o ktorom Ethereum Foundation tvrdí, že bude umožňovať vytvárať „lacné blockchainy na druhej vrstve“, zníži náklady na transakcie a uľahčí používateľom prevádzkovať uzly, ktoré zabezpečujú sieť Ethereum.

Verge bude implementovať typ matematického dôkazu „Verkl“, ktorý sa používa na poskytovanie prehľadov transakcií v blockchaine.  Verkl a ďalšie technické inovácie umožnia používateľom stať sa overovateľmi siete bez toho, aby museli na svojich počítačoch ukladať veľké množstvo údajov.

Purge bude obsahovať niekoľko vylepšení na odstránenie starej histórie siete a zjednodušenie siete v priebehu času. Znížia sa tým požiadavky na ukladanie historických dát protokolu Ethereum, čím sa sa výrazne znížia požiadavky na pevný disk pre prevádzkovateľov uzlov.

Splurge je definovaný ako séria menších upgradov zameraných na zabezpečenie hladkého chodu siete po predchádzajúcich štyroch veľkých aktualizáciách. Skombinuje niekoľko návrhov na zlepšenie, ktoré sa nezmestili do ostatných upgradov, a doplnia tak víziu zlepšenia blockchainu Ethereum.