Ethereum – čo sú to inteligentné zmluvy a ako fungujú?

Smart Contracts – čiže inteligentné zmluvy sú v podstate zmluvy vyjadrené časťami počítačového kódu, ktoré sú určené na vykonávanie súboru DApps sú decentralizované aplikácie, ktoré združujú inteligentné zmluvy do balíkov, s ktorými sa následne ľudia môžu interagovať. Pojem inteligentná zmluva vznikol v 90. rokoch 20.storočia v akademickej práci, ktorú vytvoril Nick Szabo. Aplikácie a obchody s aplikáciami poznáte všetci. Prehliadate, sťahujete ich a následne ich používate.

Za rozhraniami UX a UI tieto aplikácie vykonávajú špecifickú sadu pokynov, ktoré stanovil ich tvorca. Môže to byť hra, kalendár, alebo spôsob nákupu tovaru, alebo služieb. Inteligentné zmluvy plnia veľmi podobnú funkciu. Jediný rozdiel je v tom, že v prípade inteligentných zmlúv neexistuje sprostredkovateľ. Vaše informácie nie sú zadržiavané a ani držané žiadnou treťou osobou alebo spoločnosťou. Blockchain to urobí za vás. Vitalik Buterin čelný predstaviteľ Ethereum a komunita Ethereum veria, že toto je budúcnosť blockchainu. Ak je bitcoin zlatom, inteligentné zmluvy sú olejom, v ktorom svet biznisu beží.

Ako inteligentná zmluva funguje?

  • Takže si predstavme, že chcete kúpiť auto bez inteligentnej zmluvy. Potrebujete nato:
  • Výpis, ktorý obsahuje všetky informácie o automobile
  • Zmluvu a spôsob komunikácie s predajcom
  • Platobný systém, ktorý vám umožní zaplatiť alebo posielať splátky, akonáhle je vám auto odovzdané
  • Poistenie, prípadne záruka, ak by sa s autom niečo stalo
  • Registračné formuláre pre registráciu vozidla, či prípadne zmenu vlastníka

Každý z týchto bodov si vyžaduje, aby ste dôverovali webu, službe, či nejakej autorite a zároveň každú časť tohto procesu riadi iná spoločnosť, či jednotlivec. Nestálo by to veľa námahy, alebo peňazí, aby osoba, alebo spoločnosť zmenili čokoľvek z vyššie uvedeného, čím by sa celý proces stal neplatným.

Inteligentná zmluva, odstraňuje potrebu dôverovať toľkým ľuďom, či spoločnostiam v akomkoľvek procese nákupu.

Prečo tomu tak je? Inteligentné zmluvy sú:

  • Zabezpečené – používajú kryptografiu, aby zabránili komukoľvek meniť záznamy
  • Transparentné – každý môže vidieť na blockchaine, čo je to inteligentná zmluva a na čo sa používa
  • Tretia strana zadarmo – Inteligentné zmluvy nepotrebujú overenie sprostredkovateľa. Blockchain to urobí za vás.
  • Autonómne – pracujú automaticky, takže nemusíte čakať, kým niekto „stlačí tlačítko“.
  •  Presné – pretože inteligentné zmluvy sú napísané v kóde, nespoliehajú sa na rôzne výklady použitého jazyka a slov, aby bolo jasné čo to znamená

Podstatou inteligentnej zmluvy je mechanizmus, ktorý v počítačovom kóde hovorí: „ak sa to stane, tak to urob“. Inteligentné zmluvy už v súčasnosti existujú.

Povedzme, že chcete niečo zaplatiť debetnou alebo kreditnou kartou.. Softvér, ktorý používa vaša banka použije nasledovné: „ak sa to stane, tak to urob“. J

  • Ak napríklad je suma na vašom bankovom účte vyššia ako požadovaná suma, tak sa finančné prostriedky uvoľnia
  • Ak napríklad je na vašom bankovom účte suma nižšia ako požadovaná suma, tak sa finančné prostriedky neuvoľnia.

Rozdiel v prípade inteligentných zmlúv je v tom, že spadajú a sú zapísané v blockchaine.

Ak sa teda opäť pozrieme na vyššie uvedený príklad, tak uvidíme:

Ak je suma v digitálnej peňaženke väčšia a ešte nevyčerpala prostriedky, tak sa prostriedky uvolnia.

Ak je suma v digitálnej peňaženke menšia, alebo bola už minutá, tak sa prostriedky uvolnia.

Najkrajšia informácia o inteligentných zmluvách znamená, že ktokoľvek môže uzavrieť dohodu s kýmkoľvek iným, pričom blockchain vedie záznamy o celej vykonanej veci.

Rovnako ako bežne zmluvy, aj inteligentné zmluvy s určené na vynútenie dodržiavania podmienok dohody, či už ide o výmenu kryptomien, tokenizované práva, doklad totožnosti, alebo prakticky čokoľvek iné.

Inteligentné zmluvy sa vykonajú automaticky, keď budú splnené vopred definované podmienky. Fungovanie inteligentnej zmluvy možno stručne popísať troma základnými pojmami nasledovne:

  • Prepojiteľnosť – každá inteligentná zmluva má zvyčajne obmedzený súbor funkcií. Je možné nastaviť niekoľko inteligentných zmlúv na vzájomné prepojenie, ktoré môžu tvoriť zložitejšie mechanizmy známe ako decentralizované aplikácie (DApps)
  • Objekty – jedná sa o signatárov, ktorí interagujú s inteligentnou zmluvou a subjekty, ktoré sú inteligentnou zmluvou modifikované na základe vopred určených alebo novo predložených podmienok.
  • Prostredie – inteligentné zmluvy závisia od základného kryptografického prostredia. To zaisťuje, že môžu pracovať bezpečne a že údaje sú nemenné a všeobecne transparentné. Pre väčšinu blockchainov je kód, ktorý je základom inteligentných zmlúv, nemenný, hoci niekoľko blockchainov podporuje aj aktualizované inteligentné kontrakty.

Kto vytvoril inteligentné zmluvy?

Rovnako ako technológia blockchain, ktorá je používaná pre väčšiny kryptomien, aj inteligentné zmluvy boli odvodené od starších technológií, ktoré však v tom čase neboli úplné. V prípade inteligentných zmlúv sú odvodené od starších programov a kódov, na vykonávanie elektronických inštrukcií, ktoré používali prikazy „if / else“ a inú podmienkovú logiku na automatické vytvorenie výsledku a to na základe informácií, s ktorými pracoval. Samotný termín „smart contract“ bol vytvorený v 90-tych rokoch v akademickej práci, ktorú vytvoril Nick Szabo, významný počítačový vedec, kryptograf, ktorý bol zodpovedný aj za vývoj jedného z prvých predchodcov bitcoinu, známemu ako Bit Gold. Szabo pôvodne opísal inteligentné zmluvy na rôzne základné účely, a to najmä pre obmedzenie podvodov a vynútiteľnosť práva a zmluvných dojednaní. Neskôr však v dokumente v r. 1996 rozpracoval potenciálne prípady použitia tejto technológie na digitálnu hotovosť, inteligentné vlastníctvo a ďalšie.

Ethereum implementovalo vo svojom blockchain jazyku „Turing-complete“ jazyk, ktorý umožňuje komplexnú, sofistikovanú logiku v jeho inteligentných zmluvách.