Energy Web Chain - čas na zmenu

Energy Web Chain (EWC) je najväčší ekosystém energetického blockchainu na svete. Energy Web sa stal popredným blockchainovým partnerom pre verejné služby, prevádzkovateľov sietí, spoločnosti, ktoré sa zaoberajú obnoviteľnou energiou, nákupcov energie pre podniky atď. Súčasťou tohto projektu bude D3A - decentralizovaný energetický trh. Solárne panely, elektromobily, inteligentné termostaty a dokonca aj zariadenia na ťažbu kryptomien budú pripojené k decentralizovanému energetickému webu a začnú využívať overiteľnú čistú energiu. Ekosystém Energy Web tvoria niektoré z najväčších spoločností na svete, ako sú Engie, E-On, Eneco, ECOHZ, Electrorbas atď. Medzi validátorov, ktorí investovali a v súčasnosti hostia uzly reťazca (angl. nodes), patria najväčšie energetické spoločnosti vrátane spoločností Shell, EDF, Engie, PTT, Total alebo Tepco.

Energy Web  - Proof of Authority

Ak by ste riadili niečo, čo musí zodpovedať stanoveným právnym a zákonným normám, tak by ste pravdepodobne neriskovali zásah regulačných orgánov.

Pri trhu s energiou a pri pokuse o vyriešenie jeho neefektívnosti by bol konsenzus overovania Proof of Work nepoužiteľný a preto si nadácia Energy Web Foundation zvolila mechanizmus konsenzu  Proof of Authority. To znamená, že validátori Energy Web Chain majú povolenie, a v podstate sú pridruženými organizáciami združenia Energy Web Foundation. Samotný reťazec však môže bez obmedzenia používať každý používateľ so súkromným kľúčom.

Zodpovednosti týchto validátorov sú podobné, ako v prípade ostatných blockchainov, to znamená overovanie transakcií a vytváranie nových blokov, ktoré sa pridávajú do blockchainu. Validátori sú tiež zodpovední za zabezpečenie siete. Na dokončenie bloku je potrebný konsenzus najmenej 51% validátorov. Validátori sa tiež zúčastňujú na riadení (Energy Web Chain governance). Výhodami využitia PoA (Proof of Authority) sú veľká škálovateľnosť, nízke transakčné náklady a nízka spotreba energie.

V tejto chvíli je reťazec Energy Web Chain vo fáze 1.0, ktorá umožňuje odosielanie transakcií a overovanie blokov. Spustením na sieti Kusama a Polkadot sa Energy Web Chain posunie do fázy 2.0, čo znamená, že EWC sa stane Relay Chain s konsenzom PoA, ktorý môže hostiť rôzne špecializované parachainy za účelom zlepšenia škálovateľnosti a užitočnosti siete. Od tohto momentu bude povolený „staking“, takže držitelia tokenov budú štandardne nominovať validátorov a za uzavretie blokov validátormi budú dostávať odmeny v alikvótnej výške vkladu. V etape 2.0 sa zároveň zlepší ochrana súkromia a tiež sa vylepšia mnohé ďalšie funkcie.  Služby, ktoré budú poskytované uzlami na takzvanej úžitkovej vrstve sa budú oceňovať a platiť v natívnych tokenoch EWT.

Úžitková vrstva prináša rôzne podnikové implementácie, ako napríklad zjednodušenie správy decentralizovaných identifikátorov (DID), obnovu kľúčov (Key Recovery), interoperabilitu naprieč platformami, prepojenie so sieťou Ethereum, prepojenie s oracle údajmi z vonkajšieho sveta, inteligentné zmluvy so zoznamom DID a súvisiacich nárokov (Identity Directory), atď.  Energy Web Chain bude využívať dva základné súbory nástrojov na vývoj softvéru. Jeden má názov Energy Web Origin a druhý Energy Web Flex.

EW Origin je otvorená, prispôsobiteľná, decentralizovaná aplikácia, ktorá zaznamenáva pôvod elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov a automaticky sleduje jej vlastníctvo. EW Origin je navrhnutý pre kompatibilitu typu plug-and-play s existujúcimi predpismi a systémami sledovania, ako je napríklad štandard I-REC.

Povedzme, že napríklad chceme nakupovať čistú energiu. Pomocou EW Origin môžeme skontrolovať odkiaľ skutočne energia, ktorú by sme si chceli kúpiť, pochádza a či je vyrobená napríklad z veternej elektrárne, vodnej elektrárne alebo solárnych panelov. Môžeme dokonca skontrolovať vlastnosti a certifikát, ktorý sa týka zníženia CO2 a obnoviteľnej energie.

EW Flex je sada na integráciu zdrojov distribuovanej energie (DER) pre energetické trhy a programy, ktoré sa zaoberajú flexibilitou dopytu. Pozrime sa na príklad, ako sa môžu používatelia zaregistrovať. Predstavme si niekoho (výrobcu alebo spotrebiteľa), ktorý si chce nainštalovať nový úložný batériový systém vo svojom dome. Na vstupnej stránke EW Flex si vyberie svoju úlohu a poskytne požadované informácie. Potom môže svoju novú batériu jednoducho zaregistrovať naskenovaním QR kódu z balenia produktu. To isté môže urobiť so svojím elektrickým vozidlom, ako je napríklad Tesla.

Následne potom môže nastaviť niektoré svoje parametre a napríklad môže kľudne predať svoju nadbytočnú energiu z batérií a zarobiť na tom peniaze, alebo ak vie, že energiu potrebuje na dobitie svojho vozidla, tak ju spotrebuje. Na druhej strane môže prevádzkovateľ siete jednoduchým spôsobom požadovať flexibilitu (energiu) od zákazníkov v rozhraní EW flex.

Existuje niekoľko veľmi zaujímavých využití Energy Web, ako je napríklad zjednodušenie vysledovateľnosti čistej energie a sledovanie emisií, zvýšenie flexibility siete využitím distribuovaných zdrojov energie. Platforma zároveň umožňuje vývojárom vytvárať aplikácie postavené na základoch decentralizovaného operačného systému Energy Web, ako sú napríklad vydávanie certifikátov energetických atribútov (EAC) na preukázanie toho, že ktoré, konkrétne, obnoviteľné zdroje energie vytvorili aké množstvo elektriny, na akom mieste a v akom čase.

Kto stojí za Energy Web Chain?

Za EWC stojí Energy Web Foundation (EWF), čo je nezisková organizácia, ktorá má veľmi silný tím zložený z odborníkov z oblasti elektrickej energie a energetiky.

CEO Energy Web je Jesse Morris, ktorý sa predtým zameriaval na základnú ekonomiku distribuovaných energetických zdrojov a ich schopnosť poskytovať širokú škálu služieb do siete prostredníctvom regulačných zmien a nových obchodných modelov.

Výkonným riaditeľom The Lab, inovačného centra Energy Web, je Walter Kok, ktorý je odborníkom v oblasti fintech, telekomunikácií a IT a má tri desaťročia skúseností v spoločnostiach ako ING Bank, Vodafone, BT alebo NEC Corporation.

Medzi ďalšie dôležité osobnosti patria finančný riaditeľ Raffaella Piraino, technologický riaditeľ Micha Roon alebo vedúci správy aktív Ioannis Vlachos, ktorý v roku 2019 získal ocenenie „Výskumník roka“ v oblasti blockchainovej technológie pre energetický sektor.

Spoluzakladateľmi spoločnosti Energy Web Foundations sú Rocky Mountain Institute (nezisková organizácia zameraná na obnoviteľné zdroje energie) a spoločnosť Grid Singularity, ktorá je popredným svetovým vývojárom blockchainových technológií v energetickom sektore, a ktorej spoluzakladateľom je Gavin Wood.  Gavin Wood je tiež spoluzakladateľ spoločnosti Ethereum a zakladateľ spoločnosti Polkadot. Energy Web Chain od začiastku priťahuje podporu viac ako 100 korporácií, ktoré sú spojené s energetickým podnikaním, ako sú napríklad Acciona, AES, Centrica, Duke Energy, E.ON, ENGIE, General Electric, PG&E a Shell Energy.

Natívnym tokenom Energy Web Chain je EWT a je plne schválený komisiou SEC bez ICO alebo IEO. EWT tokeny môžu byť uložené v rôznych krypto peňaženkách vrátane MetaMask a MyCrypto, ktoré môžu byť tiež spojené s hardvérovými peňaženkami ako Trezor alebo Ledger. Okrem EWT existuje token ERC-20 s názvom EWTB, ktorý je premosteným tokenom do siete Ethereum. Token EWT je možné kúpiť, alebo s ním obchodovať na burzách, ako je napríklad KuCoin, Kraken alebo Gate.io, a s tokenom ERC20 EWTB sa dá obchodovať na Uniswap.

Aké má Energy Web Chain využitie?  

Dopyt po obnoviteľných zdrojoch energie vzrástol v roku 2020 aj napriek pandemickej situácii vo svete, pričom spotreba všetkých ostatných palív klesala. Ako sa budú obnoviteľné zdroje energie rozširovať, keď sa globálna ekonomika prebudí z globálnej krízy? Pravdepodobnejšie bude dopyt čoraz viac rásť, vrátane potreby certifikátov o obnoviteľnej energii (REC) v Severnej Amerike, záruk pôvodu (GO) v Európe alebo medzinárodného štandardu REC (I-REC) vo zvyšku sveta. Digitalizácia dôkazov prostredníctvom nemenných záznamov blockchainu môže vyriešiť bolestivú stránku odvetvia obnoviteľných zdrojov. Nástroj EW Origin môže priniesť nové riešenia pre korporátne obstarávanie obnoviteľnej energie, 100%-né certifikované záruky nabíjania elektromobilov z obnoviteľnej energie, či sledovanie uhlíkovej stopy podľa príslušných trhových štandardov a predpisov.

Platforma zároveň umožní nájsť možnosti obstarávania zelenej energie v širokej škále digitálnych trhov po celom svete, pričom integruje v sebe množstvo trhov prostredníctvom jednoduchého digitálneho rozhrania. Vo svete sa tiež očakáva, že investície do distribuovaných zdrojov energie (DER) sa do konca tohto desaťročia zvýšia desaťnásobne. Prevádzkovatelia sietí a prevádzkovatelia distribučných sústav budú musieť v porovnaní s dnešnými údajmi dosiahnuť vyššiu úroveň, či už sa to týka registrácie majetku, kvalifikácie, údajov distribuovaných zdrojov energie, ako sú strešné solárne panely, integrované batériové systémy, elektrické vozidlá alebo inteligentné spotrebiče.

Očakáva sa tiež, že vďaka rýchlo rastúcemu dopytu zákazníkov po elektrických vozidlách (EV) a zvýšenej orientácii výrobcov konvenčných automobilov na túto oblasť, budú v roku 2030 existovať stovky miliónov elektromobilov. Toto bude ďalšia veľká výzva, ako pre prevádzkovateľov sietí, tak aj pre spôsoby uskladnenia energie. Správne typy digitálnych riešení budú potrebné pre bezproblémovú správu identít vozidiel, nabíjanie elektromobilov, flexibilitu siete a finančné vysporiadanie.

Na decentralizovanom energetickom trhu (D3A) sú ceny energie určované cenovými dopytmi a ponukami, ktoré umožňujú vytvárať rôzne obchodné stratégie zúčastnených energetických strán a zariadení. Na burze D3A majú domácnosti napríklad možnosť nakupovať energiu od svojich susedov, ktorí majú napríklad vyrobenú prebytočnú energiu, a tým ju môžu mať lacnejšiu, ako napríklad nakupovať paušálne drahšiu energiu dodávanú energetickými spoločnosťami.

Záver

Kryptomena Enery Web Chain, sa podľa trhovej kapitalizácie aktuálne nachádza na 164 mieste a cena tokenu EWT k 30.6.2021 je 6,15 dolára za 1 EWT. Doposiaľ najvyššia dosiahnutá hodnota (ATH) tejto kryptomeny bola 22,67 USD. Dosiahnutím komerčného prijatia môže Energy Web Chain byť v horizonte 5-10 rokov medzi TOP 10 projektami podľa trhovej kapitalizácie.

 

Upozornenie:

Kryptomeny, derivátové zmluvy, tokeny a obchodovanie na burzách patria medzi vysoko rizikové produkty. Preto je veľmi dôležité najprv pochopiť ich význam a spôsob použitia predtým, ako do nich zainvestujete.