Elon Musk podporuje Ripple (XRP)

Počas prebiehajúceho súdneho sporu s americkou komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) dosiahla spoločnosť Ripple, ktorá sa zaoberá blockchainovými platbami, ďalšie víťazstvo. Poradca Ripple, Stuart Alderoty potvrdil, že firme sa podarilo dostať do rúk Hinmanov prejav z roku 2018.

SEC sa pokúšala zabrániť spoločnosti Ripple získať prístup k prejavu, ktorý predniesol bývalý predseda SEC William Hinman v roku 2018. Ripple uviedla, že Hinmanov prejav je kľúčový, keďže sa v ňom uvádza, že Ethereum (ETH) nie je cenným papierom. Ripple uviedla, že rovnaké pravidlá platia pre XRP, pričom tvrdí, že ich kryptomena nie je bezpečnostným tokenom. Po dosiahnutí tohto malého víťazstva poradca Ripple poznamenal: „Po viac ako 18 mesiacoch a 6 súdnych príkazoch máme konečne Hinmanove dokumenty (interné e-maily SEC a návrhy jeho prejavu z roku 2018). Aj keď na naliehanie SEC zatiaľ zostávajú tieto dokumenty ako dôverné, môžem povedať, že stálo za to bojovať o ich získanie.“ Alderoty ďalej dodal, že dokumenty sú stále zapečatené, aby ich verejnosť nemohla vidieť a SEC sa snaží udržať Hinmanov prejav pod pokrievkou. Viacerí analytici a priaznivci Ripple sa domnievajú, že dokumenty by Ripple veľmi pomohli pri priblížení sa k víťazstvu.

Elon Musk vyjadril podporu spoločnosti Ripple potom, ako Stuart Alderoty zverejnil na Twitteri informáciu o vývoji a generálny riaditeľ Ripple Brad Garlinghouse kritizoval americkú komisiu pre cenné papiere a burzu (SEC) slovami: „SEC chce, aby ste si mysleli, že jej záleží na zverejnení, transparentnosti a jasnosti, ale neverte im. Keď pravda nakoniec vyjde najavo, hanebnosť ich správania bude všetkých šokovať.“ Právny tím Elona Muska označil akciu SEC za „náhubok nariadený vládou“.

Niektorí právnici z kryptopriestoru sa domnievajú, že SEC by mohla dostať nové záchvaty hnevu ohľadom Hinmanovho prejavu. Právnik Web3 Jesse Hyness napísal: „Ak sú Hinmanove e-maily také zlé, ako počúvame, tak by ma neprekvapilo, ak by ďalším krokom SEC bolo „hodenie Hinmana pod autobus a tvrdenie, že sa Hinman správal nečestne a preto SEC svoj postoj k Ripple nezmení“.