Elon Musk kritizuje Bitcoin a Ethereum a zase spúšťa svoje hry.....

Elon Musk na svojom Twitter účte kritizuje dva popredné blockchainy za výšku ich transakčných poplatkov a problémy spojené so škálovateľnosťou. Na Twitteri uviedol, že si myslí, že použitie „Dogecoinu“ ako blockchainu základnej vrstvy je „opodstatnené“.

Na Muska reagovalo množstvo krypto nadšencov a kritizovali jeho konanie. Niektorí sa ho pýtajú napríklad, že ako by fungovali burzy na druhej vrstve pre Dogecoin :-) a iní ho napríklad vyzvali, aby preskúmal najprv aktuálne riešenia škálovateľnosti pre Bitcoin a Ethereum. Anthony Sassano, významný podporovateľ kryptomeny Ethereum, zažartoval a uviedol“ „Elon vyriešil škálovateľnosť blockchainu.“ Joel Heyman, dlhoročný podporovateľ Bitcoinu do komentára napísal: "Nemôžem uveriť tomu, že ľudia toto vôbec počúvajú.“

Zatiaľ čo používanie Bitcoinového blockchainu môže byť pomerne pomalé a drahé, Lightning Network priniesol pre Bitcoinovú sieť veľké vylepšenia časov a nákladov na transakcie. Podobne je v súčasnosti vyvíjaných niekoľko riešení druhej vrstvy, ktoré pomáhajú škálovateľnosti Ethereum siete. Mnoho popredných protokolov decentralizovaných financií, ktoré bežia na sieti Ethereum uviedlo svoje plány na spustenie systémov Arbitrum a Optimism, dvoch veľmi očakávaných riešení Optimistic Rollup, ktoré majú byť uvedené na trh v tomto roku.

Bitcoin aj Ethereum sú známe svojim vysokým stupňom decentralizácie, čo zároveň robí škálovateľnosť problematickou. Zdá sa však, že Elon Musk sa zameriava predovšetkým na Dogecoin. Musk bol v posledných mesiacoch popredným zástancom Dogecoinu, zatiaľ čo jeho názory na ďalšie kryptomeny je veľmi ťažké zistiť. V máji šokoval krypto komunitu oznámením, že Tesla zastavila prijímanie platieb v Bitcoinoch z dôvodu ochrany životného prostredia a odvtedy už viackrát kritizoval popredný blockchain. Či to súvisí s jeho hrami o dotácie „zelených vládnych programov“ je však otázne, hoci veľmi pravdepodobné. Napriek nedávnemu Muskovmu vyjadreniu však Tesla stále drží Bitcoiny vo svojej súvahe, keď do nákupu Bitcoinov investovala začiatkom tohto roka 1,5 miliardy dolárov.