Elon Musk chce vybudovat konkurenta ChatGPT.

Vzostup krypto aktív podporovaných umelou inteligenciou (AI) pritiahol pozornosť technologického miliardára Elona Muska. Podľa zverejnenej správy Musk plánuje vytvorenie nového výskumného laboratória za účelom vývoja alternatívy ku ChatGPT od OpenAI a preto už oslovil viacerých výskumníkov z oblasti umelej inteligencie. Musk, ktorý bol spoluzakladateľom OpenAI, ale neskôr prerušil svoje vzťahy s týmto startupom, kritizoval vývojárov za inštaláciu bezpečnostných opatrení, ktoré bránia ChatGPT vytvárať text, ktorý by mohol používateľov uraziť.

Musk údajne plánuje najať vývojára Igora Babuschkina, ktorý nedávno opustil vývojársku zložku AI DeepMind spoločnosti Alphabet (Google), aby vytvoril umelú inteligenciu novej generácie. Tento krok je možno v súlade s cieľom Elona Muska vyvinúť platformu typu Web3, kde by bolo všetko v jednom, keďže nedávno prebehla akvizícia Twitter Inc.

Rozšírenie používateľskej základne ChatGPT na viac ako 100 miliónov používateľov prišiel za veľmi krátku dobu, pričom sa tak udialo len dva mesiace od jeho spustenia. V dôsledku toho je Musk presvedčený, že potreba výkonnejších jednotiek umelej inteligencie v nasledujúcich rokoch vzrastie.

Uprednostní Musk Cardano a SingularityNET?

Aj keď Musk nemá nič spoločné so SingularityNET alebo Cardano, tak nemožno vylúčiť šance, že sa Musk rozhodne pre spoluprácu práve s týmto projektom. Trh s umelou inteligenciou SingularityNET (AGIX), ktorý bol založený na platforme Cardano vzrástol za posledných 24 hodín o viac ako 17 percent po tom, čo Musk oznámil svoje plány na vybudovanie konkurenta ChatGPT. Podľa aktuálnych údajov dňa 1.3.2023 sa AGIX (natívna kryptomena SingularityNET) obchoduje okolo cenovej úrovne 0,535 USD s trhovou kapitalizáciou približne 654 173 000 USD. Zaujímavé je, že AGIX posledných 30 dní pokračuje v raste napriek tomu, že väčšina krypto aktív vykazuje známky korekcie.

Trh s kryptomenami sa od vzniku decentralizovaných aplikácií výrazne rozšíril. Spojené štáty americké, ktoré kontrolujú približne 25% aktivít na globálnom trhu, však naznačili, že všetky digitálne aktíva okrem bitcoinu by mohli byť definované ako neregistrované cenné papiere, čo by bol problém pre mnohé kryptomeny. Analytici však napriek tomu očakávajú, že kryptomeny, ktoré prežijú prebiehajúcu reguláciu, v nasledujúcom býčom trhu prudko posilnia a ceny ich tokenov niekoľkonásobne vzrastú.