Ekosystém Polkadot na vzostupe.

V ekosystéme Polkadot bolo v posledných mesiacoch rušno, keďže viacero projektov vrátane oznámilo rôzne aktualizácie a nové zaujímavé iniciatívy.

V nedávnej aktualizácii napríklad spoločnosť Enjin spustila beta verziu trhoviska s NFT tokenmi na blockchaine Efinity. Podľa správy sú k dispozícii jednoduché nástroje na razenie, úpravu a distribúciu NFT. Pomocou inovatívnej QR distribučnej služby môžu používatelia zdieľať NFT so svojimi sieťami. Môžeme pripomenúť, že Enjin oznámil spustenie Efinity na Polkadote minulý rok.

Ďalšou novinkou v ekosystéme Polkadot je ChatDKG, vyhľadávací rámec založený na AI (umelej inteligencii) pre znalostné aktíva. Podľa oznámenia ChatDKG aktuálne podporuje NgiSearch, čo je nová iniciatíva financovaná Európskou úniou.

Protokol Unique Network tiež oznámil obrovský míľnik, keďže debutuje jej nástroj „EVM-coder tool“, čo je nástroj, ktorý podľa oznámenia zefektívňuje vývoj na písanie inteligentných kontraktov v jazyku Rust bez predchádzajúcich znalostí programovacieho jazyka Solidity.

Sieť Moonbeam Network oznámila, že do svojho ekosystému zaviedla nástroj "Distractive XYZ", ktorý sa venuje marketingu, rastu a rozvoju ekosystému.

Kilt Protokol uzavrel partnerstvo so spoločnosťou Deloitte, ktorá integruje technológiu Kilt blockchainu s cieľom zefektívniť procesy oferovania KYC a KYB.

SubWallet a PolkaSafe uzavreli partnerstvo s cieľom poskytnúť zvýšenú bezpečnosť. SubWallet pridala do ekosystému Polkadot ďalších 15 projektov a zvýšila tak celkový počet tímov na 549 v 29 kategóriách.

Astar Network, platforma inteligentných zmlúv pre multichain, oznámila spustenie inteligentných zmlúv 2.0 Jedná sa o inteligentné zmluvy WebAssembly (WASM), ktoré rozširujú funkcionalitu Web3 EVM. Vďaka tejto technickej aktualizácii bude sieť Astar Network na hlavnej sieti podporovať aj inteligentné kontrakty Ethereum Virtual Machine (EVM) aj WASM VM, ktorý umožňuje novým vývojárom začať svoju cestu na Web3 na sieti Astar, pretože je kompatibilný s mnohými programovacími jazykmi vrátane C/C++, GO, TypeScript, Java a RUST. Vývojári sa tak nemusia učiť nový programovací jazyk od začiatku, aby mohli začať budovať. Astar Network usporiadal tiež virtuálne stretnutie s spoločnosťami Parity, Phala, DIA, SubWallet, Brushfam & Subsquid. Uvedené spoločnosti sú partnermi Astar Network v oblasti infraštruktúry a pomáhajú budovať základy prostredia WASM.

Astar Network zároveň spustila interakciu so sieťou Injective, čo umožňuje premostenie aktív medzi ekosystémami Polkadot a Cosmos IBC. Významnú úlohu v tomto prepojení zohráva Celer Bridge.

Composable Finance oznámila spustenie prvého mostu, ktorý je prepojením siete Polkadot (DOT) a Kusama (KSM). Zaujímavosťou je, že prepojenie je vykonané prostredníctvom Cosmos IBC, ktorý umožňuje zmeny tokenov DOT a KSM na Pablo DEX burze, ktorá je „kanárikom“ Composable Finance. 

Napriek prosperujúcemu ekosystému sa Polkadot podobne ako aj ostatné kryptomeny momentálne nachádza v medveďom trhu a za posledných sedem dní klesla cena DOT (Polkadot) o 5,6 percenta. Polkadot sa momentálne obchoduje za 5,37 USD, čo je o 90 percent nižšie ako bolo jeho historické maximum 54 USD. Celková trhová kapitalizácia Polkadot je aktuálne 6 313 512 154 USD a podľa CoinMarketCap sa Polkadot aktuálne nachádza v rebríčku kryptomien na 11 mieste.