Ekosystém Ethereum rastie. Bude to hlavným tromf siete v roku 2023?

Ethereum (ETH), popredná blockchainová sieť inteligentných zmlúv, zaznamenala v roku 2022 masívnu expanziu ekosystému, ktorá by mohla v roku 2023 pomôcť vystreliť ETH smerom nahor. Jedným z hlavných indikátorov, ktorý to podporuje je rastúca dominancia projektov zabezpečujúcich transakcie na druhej vrstve. Analytické údaje poukazujú nato, že napriek poklesu transakcií na hlavnej vrstve siete Ethereum, ktoré poklesli na 2,5 ročné minimum, vzrástol súhrn transakcií na druhej vrstve Etherea u projektov, ako sú napríklad  Arbitrum a Optimism, a to na rovnaké množstvo transakcií, ako spracováva hlavná sieť. Ďalšie metriky ekosystému Ethereum tiež ukázujú zdravý rast siete napriek divokému roku 2022. Sieť Ethereum si udržala svoju pozíciu najväčšieho blockchainu podľa celkovej uzamknutej hodnoty (TVL) v protokoloch DeFi. Ethereum uzatvára rok s TVL vo výške 23,3 miliardy dolárov, čo sa rovná 60% z celkového TVL celého krypto trhu.

Sieť tiež získala podporu vďaka svojej migrácii na konsenzus Proof of Stake, čo znížilo spotrebu energie siete Ethereum až o 99%. Očakáva sa tiež, že migrácia prinesie viac výhod vrátane zlepšenia škálovateľnosti, zníženia poplatkov a miery inflácie siete. Z dlhodobého hľadiska sa dokonca očakáva, že Ethereum sa stane deflačným.

Medzitým sa sieť Ethereum už pripravuje na ďalšie inovácie, ktoré prídu v roku 2023. Jednou z nich je aktualizácia v Šanghaji. Inovácia Šanghaj má umožniť investorom vybrať svoje vložené ETH zo stakingu. V súčasnosti sú vložené ETH uzamknuté, aby bola sieť zabezpečená, a to bez možnosti výberu.

Problémom siete Ethereum však zostáva dodržiavanie cenzúry, ktorá sa stala výraznejšou po prechode na konsenzus Proof of Stake. Vážne otázky o odolnosti siete voči cenzúre vyvolávajú validátori, ktorí presadzujú súlad s OFAC pre väčšinu blokov pridaných do blockchainu Ethereum, čo v súčasnosti predstavuje až 58% všetkých blokov. Sieť však pripravuje aktualizáciu na vyriešenie tohto problému. Kedy sa tak stane, zatiaľ nie je presne jasné.