Ekosystém Cardano (ADA) rastie aj uprostred záhadných transakcií.

Ekosystém Cardano (ADA) je v poslednej dobe v centre širokej pozornosti, keď napriek mixu trhových turbulencií sieť Cardano zaznamenáva zaujímavý vývoj a pokrok.  V posledných dňoch vyvolali veľké špekulácie „záhadné transakcie v peňaženke“, ktorá obsahovala milióny tokenov ADA.

Záhadné transakcie obsahujúce tokeny ADA začali tým, že používateľ konvertoval tokeny SOL (Solana) na ADA (Cardano) prostredníctvom SimpleSwap, pričom tokeny ADA boli nasmerované do novej peňaženky vytvorenej prostredníctvom GeroWallet. Táto peňaženka potom presunula ADA do inej novej peňaženky Vespr. Transakcia čelila sieťovým oneskoreniam, ale nakoniec bola dokončená.

Následne bolo veľké množstvo ADA prevedené späť do pôvodnej peňaženky a potom znova vrátené do siete Solana. Táto sekvencia transakcií bola ďalej skomplikovaná zapojením peňaženky označenej ako „enterprise adresa podniku“ na Cexploreri, ktorú zvyčajne používajú burzy alebo správcovia. Táto adresa, známa ako „vx7j28“, bola aktívna 12 dní a spracovávala významný objem tokenov ADA. Objavili sa preto špekulácie o tom, či je činnosť tejto peňaženky spojená s úmyselnou manipuláciou, výmennými operáciami alebo sieťovými anomáliami, ako sú reorganizácie alebo problémy vyvolané stresom na burze. Tento jav viedol k rozsiahlym diskusiám a prešetrovaniam v rámci krypto komunity s cieľom pochopiť celý rozsah a vplyv týchto transakcií na sieť Cardano.

Napriek turbulenciám na trhu a záhadným transakciám zaznamenal ekosystém Cardano pozoruhodný rast. Podľa správy nadácie Cardano Foundation z augusta 2024 túto expanziu zdôrazňuje niekoľko kľúčových metrík:

  • Objem transakcií v sieti Cardano vzrástol v auguste o 1,51 % a dosiahlol tak 95,9 milióna transakcií.
  • Počet peňaženiek sa zvýšil o 0,67 % na 4,87 milióna, pričom delegované peňaženky vzrástli o 0,98 %.
  • Počet Plutus Scriptov zaznamenal výrazný nárast o 5995, čím dosiahli celkový počet 74729. Okrem toho celkový počet transakcií zaznamenal medzimesačný nárast o 1,5 milióna.
  • Natívne tokeny zaznamenali nárast o 0,85 %, celkovo 10,3 milióna.
  • Okrem týchto metrík bolo oznámené, že v sieti Cardano k 30.8.2024 je v aktívnej fáze budovania 1373 projektov.
  • Transakcie inteligentných zmlúv v sieti Cardano (ADA) zaznamenali v auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 31 %
  • Jednoduché transakcie boli ešte aktívnejšie a vzrástli o 49 %.
  • Cardano si v poslednom období získalo veľkú pozornosť aj aktualizáciou Chang, ktorá zdarne prebehla 1.9.2024.
  • Začiatkom septembra Cardano tiež rozširuje počet svojich priamych zástupcov alebo DReps. Zástupcovia sú v procese registrácie priamo na platforme s trvalým záznamom, pričom od 9. septembra je na zozname takmer 400 zástupcov. Zástupcovia budú sledovať dodržiavanie pravidiel siete Cardano a budú mať za úlohu hlasovať o ústave a iných problémoch, ako je napríklad rozdelenie a využitie pokladnice.
  • Cardano je tiež veľmi aktívne vo svojom marketingovom úsilí. V nasledujúcich mesiacoch predstaví svoje nové funkcie na sérii podujatí vo veľkých európskych a ázijských mestách.
  • Jednou z veľkých výhod Cardana je jeho veľká pokladnica, ktorá uchováva viac ako 1,5 miliardy ADA. Pokladnicu je možné použiť na dodatočný marketing, ako aj na podporu ekosystémových projektov. Priaznivci Cardana však varovali pred nadmernými výdavkami na marketing predajom ADA a znižovaním ceny natívneho tokenu s poukázaním na siete ako napríklad Polkadot, ktorá využívala svoju veľkú pokladnicu pre influencerov, čo však nakoniec len zvýšilo predajný tlak na tokeny DOT. V nadchádzajúcich mesiacoch už zakladateľ Cardano, Charles Hoskinson, nebude mať na sieť Cardano hlavný vplyv, ale namiesto toho budú zástupcovia DReps presadzovať názory a záujmy komunity pri pridávaní a podporovaní rôznych projektov ako aj pri rozvoji siete.

Cena Cardana prechádza turbulentnou fázou, ktorá sa vyznačuje nedávnou volatilitou. Po dosiahnutí minima na cene 0,3054 USD dňa 7. septembra cena ADA vykázala vzostupný trend a prekonala 0,34 USD, čo naznačuje potenciálne oživenie trhu. Cardano (ADA) sa v súčasnosti obchoduje okolo 0,344 USD a odráža všeobecné oživenie medzi kryptomenami. Tento pozitívny pohyb cien prichádza uprostred rastúcich objemov obchodovania a otvoreného záujmu, čo naznačuje rastúcu dôveru investorov.