Ekonomické kroky FED-u stimulujú rast bitcoinu nad hodnotu 59.000 dolárov

Všetky oči sa v stredu sústredili na Jeromeho Powella, predsedu Federálneho rezervného systému USA, keď sa prihováral národu a oznamoval ekonomické kroky FED-u. Powell uviedol, že FED a vláda USA nepodniknú žiadne drastické kroky a zachovajú súčasné zmierňujúce a stimulujúce opatrenia.

Bitcoin a akciový trh na túto správu reagovali pozitívne, pričom najväčšia kryptomena vzrástla o 4,7% a opätovne atakuje hodnotu 60.000 dolárov za jeden bitcoin.

Ako včera informovala CNF, tlačová konferencia bola zároveň kritická, najmä k akciám a kryptomenám. Za posledný rok FED svojimi opatreniami „podporoval“ rast akciových a kryptomenových trhov vďaka svojej „politike zľahčovaných peňazí“. Medzi nich patrí napríklad udržiavanie úrokových sadzieb na nulových hodnotách a mesačný nákup dlhopisov a cenných papierov v hodnote 120 miliárd dolárov. V dôležitej časti oznámenia Powell zároveň uviedol, že FED určite nezvýši úrokové sadzby pred rokom 2023. Výsledkom týchto opatrení je, že 10-ročné a 30-ročné výnosy štátnej pokladnice klesajú a naopak rastú ceny akcií a kryptomien.

Rizikovejšie aktíva sa pohybujú presne opačným smerom ako je výnos z pokladničných poukážok.

Veľa investorov teda hľadá alternatívne aktíva, ako je napríklad bitcoin, pretože predávajú alebo odpredali svoje podiely vedené v dolároch.

Ďalšou dobrou správou pre bitcoin je, že banka Morgan Stanley spustila tri fondy umožňujúce svojim klientom nakupovať bitcoiny. Finančná divízia tejto banky má pod správou prostriedky vo výške viac ako 4 bilióny dolárov. Banka využila tieto prostriedky v partnerstve so spoločnosťami Galaxy Digital a NYDIG, do ktorých nedávno investovala.

Banka Morgan Stanley navyše zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že bitcoin už dozrel ako „trieda investovateľných aktív“. Odporučila svojim klientom, aby investovali do bitcoinu, ako spôsob diverzifikácie svojho portfólia.