Dynamika v sieti Cardano pokračuje.

Cardano, blockchainová platforma vyvinutá spoločnosťou IO Global (IOG), vydala svoj najnovší týždenný report o vývoji siete Cardano. Správa pokrýva rôzne aspekty technológie, krypto  peňaženiek a služieb, ako aj inteligentných zmlúv, škálovania a správy projektu.

V oblasti základnej technológie predstavil tím Cardano uzol v.1.35.6, ktorým sa implementujú dynamické P2P siete na hlavnej sieti (angl. mainnet). Táto inovácia umožňuje automatické pripojenie operátora stake poolu (SPO), čím sa nahrádza predchádzajúci proces manuálnej konfigurácie. Tím okolo účtovnej knihy pracuje na nadchádzajúcej ére s názvom „Conway“, ktorou sa rozšíri rozhranie API účtovnej knihy a zahŕňa tiež viacero funkcií správy projektu. Okrem toho tím zdokonaľuje prototyp konsenzu UTXO-HD a vylepšuje mempool (pamäťová oblasť zoznamu čakajúcich transakcií, ktoré čakajú na overenie uzlom predtým, ako sa pridá do bloku na blockchaine) a VRF (angl. Verifiable Random Function) funkcie. VFR je náhodná, overiteľná funkcia kryptografická funkcia, ktorá berie sériu vstupov, počíta ich a vytvára pseudonáhodný výstup spolu s dôkazom pravosti, ktorý môže ktokoľvek overiť.

Pokiaľ ide o peňaženky a služby, tím Daedalus vylepšil úvodnú obrazovku aplikácie tak, aby zobrazovala presnejší priebeh synchronizácie vrátane desatinných čísel. Vývoj desktopovej peňaženky Lace pokračuje na vylepšení navigácie prehliadača (DApp Connector), logiky transakčného šuflíka a menších opráv používateľského rozhrania.

V doméne inteligentných zmlúv tím urobil niekoľko vylepšení a vyriešil rôzne podmienky vo validátore sémantiky Marlowe. Okrem toho bolo pre Marlowe Explorer implementované zobrazenie detailov transakcií spolu so stránkovaným indexom všetkých inteligentných zmlúv.

Čo sa týka škálovania siete, tak tím pracuje na kompatibilite hydra-node s hlavnou sieťou a pripravuje sa na vydanie beta verzie mainnetu. Na druhej strane tím pracujúci na časti Mithril migroval obchody agregátorov a implementoval automatickú manipuláciu s prepínačmi verzií pri prechodoch éry, pričom úspešne dokončil všetky plánované testy. Mithril je schéma viacerých podpisov založená na stakingu, ktorá využíva existujúcu sieť Cardano na poskytovanie certifikovaných snímok (angl. snapshots) celého blockchainu alebo jeho časti.

V oblasti riadenia IOG vyzýva komunitu, aby verejne preskúmala a prispela k aktualizáciám s označením CIP-1694, čo je návrh súvisiaci s modelom riadenia Cardano. Na 30. marca je oznámená konverzácia na platforme Zoom s cieľom prediskutovať návrh CIP-1694, budúce workshopy a ďalšie kroky smerom k prechodu na éru Voltair.

Správa o vývoji tiež obsahovala infografiku zvýrazňujúcu rôzne štatistiky siete Cardano, ako napríklad 118 spustených projektov na platforme Cardano, 8,03 milióna vytvorených natívnych tokenov, 7489 skriptov Plutus, 1215 nových projektov, ktoré sú budované na platforme Cardano a 63,5 milióna transakcií spracovaných v sieti.