Dvojciferný nárast ceny SOLANA

Solana (SOL) bola svedkom výrazného dvojciferného nárastu ceny, čím v rebríčku trhovej kapitalizácie predbehla Cardano (ADA). Aktuálna cena tokenu SOL sa pohybuje okolo 28,40 USD. Solana zaznamenala za posledných sedem dní nárast o 29,4%, zatiaľ čo napríklad cena Cardana vzrástla len o 4,1% na cenu 0,25 USD. Trhová kapitalizácia spoločnosti Solana je takmer 11,9 miliardy dolárov, čo ju radí na ôsme miesto podľa trhovej kapitalizácie podľa rebríčka CoinGecko. Cardano, ktorého hodnota je momentálne 9 miliárd dolárov, je momentálne na deviatom mieste.

Nedávna rally Solana spôsobila, že Solana nepredbehla len Cardano v rebríčku kryptomien podľa trhovej kapitalizácie, ale za posledný týždeň Solana predbehla v zisku aj všetky ostatné kryptomeny v top 10, vrátane XRP. Podľa najnovších údajov sa zdá, že za rally Solany stoja ázijskí investori, ktorí jej cenu vypumpovali smerom nahor. Cenová trajektória kumulovaných výnosov SOL V USA a EÚ zažila len mierny nárast. Podľa údajov z CryptoSlam vykázal blockchain  Solana za posledných 24 hodín tržby vo výške 1,43 milióna dolárov najmä v nezameniteľných tokenoch (NFT). Na porovnanie, celý balík s obchodmi NFT viedlo Ethereum s hodnotou viac ako 9,9 milióna dolárov, po ktorom nasledoval Mythos Chain s približne 1,39 milióna dolárov. Cardano za týmito hodnotami zaostávalo so skromnými 132 929 USD v predaji NFT.

Nedávna správa Messari uviedla, že tento rast je okrem NFT poháňaný aj DeFi protokolmi s liquid stakingom, ako sú napríklad MarginFi, Jito, Cypher a BlazeStake, ktoré zavádzajú bodové programy, pričom správa od Messari uvádza, že transakčné poplatky v sieti Solana patria medzi „najstabilnejšie a najlacnejšie“ zo všetkých sietí.