Držitelia Etherea stakujú už viac ako 23 miliónov ETH.

Ethereum (ETH), druhá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie, dosiahla významný míľnik, keď jej sieť dosiahla hodnotu už viac ako 23,5 milióna zastakovaných ETH. Staking v kontexte blockchainu proof-of-stake zahŕňa akt vkladu a uzamknutia tokenov Ethereum (ETH) na podporu bezpečnosti a prevádzky siete, pričom vkladatelia za túto svoju činnosť dostávajú odmeny vo forme „úroku“.  Zvýšené množstvo vkladov do stakingu vedie k robustnejšej, bezpečnejšej blockchainovej sieti.

Cena ETH v novembri 2021 dosiahla historické maximum 4.400 USD a v tom čase bolo v sieti uzamknutých v stakingu len 8,2 milióna ETH, čo je pri dnešnej cene ETH, ktorá sa hýbe okolo 1.900 USD, približne 15,5 miliárd USD. V porovnaní so súčasným množstvom ETH, ktoré je uzamknuté v stakingu, sa v prepočte na USD na zabezpečení siete podieľa ETH v hodnote viac ako 44,6 miliárd USD.

Od prechodu siete Ethereum na konsenzus proof-of-stake, na ktorý sieť prešla v septembri minulého roku, mali validátori možnosť vkladať a uzamknúť svoje ETH v stakingu. Výrazný nárast popularity však prišiel až s aktualizáciou Shapella, ktorá uľahčila výbery vložených ETH. Celková ponuka ETH v obehu v súčasnosti predstavuje 120,2 milióna. Z toho je približne 19,4 % (23,5 milióna ETH) vložených do stakingu, čo prispieva k bezpečnosti siete.

V súčasnosti sa počet stakovaných ETH v blockchaine Ethereum už blíži k hodnote, ktorá pomaly, ale isto prekonáva celkové množstvo ETH držaných na kryptomenových burzách. Tento prudký nárast stakingu Etherea signalizuje pozitívny trend pre sieť Ethereum a tento stav naznačuje, že držitelia ETH prechádzajú z centralizovaných štruktúr a búrz do decentralizovaných priestorov.