Dosiahla už cena bitcoinu aktuálne dno?

Hoci bitcoin klesol už o viac ako 30 % oproti svojmu ATH, ktoré dosiahol minulý mesiac, tak analytik Peter Brandt sa domnieva, že bitcoin pravdepodobne ešte nedosiahol svoje aktuálne dno. Generálny riaditeľ spoločnosti Factor LLC poznamenal, že podľa neho zatiaľ na trhu nedošlo k veľkej, panickej kapitulácii, ktorá by definovala dno, ako tomu bolo pri predchádzajúcich korekciách. Ešte pred mesiacom bola celá kryptomenová komunita veľmi optimistická, pokiaľ ide o pozitívny vývoj týkajúci sa ceny BTC. Najpozoruhodnejšia správa v tom čase bola, že USA schválili bitcoinové ETF, aj keď ide o futures kontrakty. Uvedená správa viedla k masívnej rally, ktorá vyvrcholila prelomením predchádzajúceho historického maxima a stanovením nového maxima na cene 69.000 USD. Vo volatilnom priestore digitálnych aktív sa však môže veľa zmeniť za krátky čas, čo sa aj stalo. Namiesto toho, aby BTC pokračoval v býčom trende, tak svoju trajektóriu obrátil a postupne začal klesať. Ubehlo šesť týždňov a bitcoin aktuálne bojuje o to, aby zostal nad cenovou úrovňou 46.000 USD, čo znamená, že bitcoin stratil počas tohto času viac ako 33 % svojej hodnoty.

Aj keď ide o výrazný pokles ceny, tak populárny obchodník Peter Brandt si myslí, že všeobecne nízky objem obchodov a absencia „vysokoobjemovej panickej kapitulácie“ môže znamenať, že BTC ešte nepovedal posledné slovo. Podľa Brandta objemy obchodov zostali relatívne nízke, dokonca aj počas masívneho poklesu z pred dvoch týždňov. Pri predchádzajúcich cenových poklesoch objemy obchodov raketovo vzrástli, čo sa neskôr ukázalo ako lokálne, cenové dno.

Najlepším príkladom bol marec 2020, keď bitcoin klesol o viac ako 50% v deň, keď bol COVID-19 oficiálne definovaný ako pandémia. Celkové objemy spotového obchodovania v tom čase dosiahli nové ATH a bitcoin už nikdy neklesol na túto úroveň. So súčasným poklesom ceny sa všeobecná nálada najmä medzi reailom zmenila na negatívnu, čo sa dalo očakávať. Podľa "BTC Fear and Greed Index" je index po poklese na hodnote 25, čo je úroveň „extrémneho strachu“. Táto úroveň je najnegatívnejšia od začiatku októbra. Je však potrebné si uvedomiť, že bitcoin má zvyčajne tendenciu robiť opak toho, čo od neho ľudia očakávajú, čo by mohlo byť „dobré znamenie“. Môže sa stať, že cena sa konečne odrazí smerom nahor. Na druhej strane je však veľmi pravdepodobné, že konsolidácia bude trvať ešte aj v priebehu januára 2022.

V súvislosti s tým rôzne analytické spoločnosti poukazujú nato, že retailoví investori počas posledných týždňov bitcoiny dokupovali, čo dokazujú pohyby na peňaženkách s menej ako 1 BTC. Rovnako tak sa zdá, že bitcoinové veľryby čakajú na svoju príležitosť, keďže deriváty opäť získavajú dôveru, pričom otvorený záujem o Bitcoin futures kontrakty od posledného poklesu neustále rastie.