DeFi projekty s vlastnými tokenmi v ekosystéme Cardano

Cardano prežíva pravdepodobne najlepšie obdobie svojej existencie a zaznamenalo veľmi zaujímavý rast. Prečo je teda Cardano zaujímavé pre investorov?

Cardano je ekosystém, ktorý buduje rýchly, flexibilný a udržateľný rast, čo umožňuje, aby bol akýkoľvek projekt na Cardane lacný, rýchly a zároveň jeho chod bol bezproblémový. Cardano používa programovací jazyk Haskell, ktorý je v kryptosvete zriedkavý. Mnohí kritici vravia, že Haskell je jazyk, ktorý je zložitý a zbytočne robustný, ale na druhej strane je Cardano vďaka tomu veľmi bezpečnou platformou. Priaznivci kryptomeny Cardano veria, že Cardano je preto oveľa bezpečnejšie, ako ktorýkoľvek iný blockchain. História poukazuje nato, že mnohé DeFi krypto projekty boli v minulosti napadnuté hackermi a mnohé účty prišli o svoj kapitál. Preto má bezpečný systém veľké výhody. V týchto dňoch po spustení DEX burzy SundaeSwap a MuesliSwap prichádzajú na Cardano ďalšie zaujímavé projekty.

ADAX je projekt, ktorého partnerstvá zahŕňajú spoluprácu s oracle projektom Charlie3, s World Mobile, projektom, ktorý ponúka riešenie pre telekomunikačnú infraštruktúru založenú na blockchaine, a VyFinance, čo je projekt, ktorý ponúka tzv. automatické výnosové hospodárstvo na sieti Cardano. Ďalším zaujímavým projektom, ktorý v týchto dňoch prichádza je MELD. MELD (MELD) je decentralizovaný a dôveryhodný pôžičkový protokol postavený na blockchaine Cardano, ktorý využíva inteligentné zmluvy a riadený token MELD. Poskytuje rýchly, bezpečný a transparentný súbor nástrojov pre kohokoľvek, kto chce požičiavať, alebo kto si chce požičiavať kryptomeny a fiat meny. Spoločnosť MELD požičiava fiat meny poskytnuté veriteľmi dlžníkom, ktorí kolateralizujú svoju kryptomenu v rámci inteligentnej zmluvy MELD. Meld ponúka dve služby požičiavania. Fiat meny a pôžičky, ktoré sú kryté kryptomenami. Z pohľadu zabezpečenia fungujú obe služby podobne. Dlžníci dostávajú fiat menu bezhotovostným prevodom priamo na svoj účet za pôžičky kryté kryptomenami, alebo získajú prístup k úverovému rámcu, ktorý používa debetná karta MELD, po uložení kryptomeny. Poskytovatelia fiat likvidity požičiavajú fiat meny na protokol MELD prostredníctvom MELDapp, aby získali vysoké úrokové výnosy. MELD zároveň vkladá zábezpeku do fondov likvidity spravovaných komunitou, ktoré sú rozdelené 50% pre ďalší rozvoj MELD protokolu a 50% pre držiteľov tokenov MELD.

Protokol Liqwid Finance (LQ) umožňuje používateľom poskytovať likviditu pomocou tokenov ADA (Cardano) bez toho, aby prišli o svoje staking odmeny. V tomto zmysle finančný tím Liqwid objasnil, že budú môcť token získať pomocou "yield farming". Liqwid Finance, ktorý je budovaný na platforme Cardano konkuruje projektom Compound, Aave, MakerDAO, Yearn.Finance, ktoré sú vybudované v ekosystéme Ethereum. 

World Mobile Token (WMT) je mobilný poskytovateľ, ktorý pre svoje služby využíva platformu Cardano. Ich cieľom je poskytovať mobilné internetové pripojenie najmä v krajinách Afriky, kde je extrémne náročné vybudovať internetové pripojenie v každej dedine, alebo mestečku. World Mobile začal po Afrike budovať lacné vysielače, ktoré sú napájané solárnymi panelmi. Tieto vysielače sa budú starať o šírenie dát. WMT token bude slúžiť, ako odmena pre tých, ktorí sa budú podieľať na prevádzke siete. Ktokoľvek následne môže prevádzkovať uzol pre World Mobile a cez tento uzol budú následne prechádzať dáta a hovory, a ako odmenu bude prevádzkovateľ uzla dostávať WMT tokeny. Uvedený spôsob umožňuje poskytovať internetové a platobné služby čoraz viac ľuďom. Obyvatelia tak dostanú možnosť pripojenia k internetu a zároveň k platobným možnostiam zároveň. 

Projekt PAVIA prináša Metaverse na Cardano a natívny token projektu bude slúžiť, ako platidlo v Metaverse. 

Sieť RayNetwork (XRAY) začala ako RayWallet, ale postupne sa rozšírila o mnoho ďalších aspektov v priestore DeFi, a to vrátane decentralizovanej burzy – DEX, platformy Kickstart, NFT trhu, NFT explorera a mnoho ďalšieho. Natívny token RayNetwork sa bude používať, ako platobný prostriedok za tieto služby na platforme Ray Network, a tiež ako token riadenia projektu (angl. governance token) a výnosového hospodárenia (angl. yield farming) v RaySwap. Vložením tokenov ADA do jedného zo „staking poolov“ RayNetwork získate, ako formu odmeny XRAY tokeny. Týmto spôsobom distribúcie vaše ADA tokeny ostávajú stále u vás a zároveň teda získate tokeny XRAY.

Postupne sa tak reálne spúšťajú na sieti Cardano ďalšie a ďalšie projekty, ktoré ponúkajú zaujímavé možnosti v oblasti DeFi, NFT, Metaverse a tiež ponúkajú zaujímavé možnosti zhodnotenia vašich investícií. Ekonomika jednotlivých projektov a možné výnosy sú zverejnené na oficiálnych stránkach projektov.
Na záver je potrebné podotknúť, že nákup kryptomien je spojený, ako aj u iných investícií a aktív, s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí. Každopádne tieto projekty prinášajú zaujímavé možnosti.