Decentralizovaný stablecoin Djed bude v sieti Cardano spustený v januári 2023

Djed, prvý decentralizovaný stablecoin v ekosystéme Cardano, bude na hlavnej sieti spustený v januári 2023. Stablecoin Djed je založený na algoritmickom dizajne, ktorý bude využívať inteligentné zmluvy na zaistenie cenovej stability a poskytne nástroje pre DeFi transakcie. Stablecoin je určený na platenie transakčných poplatkov v sieti Cardano, aby sa zabránilo „nestálym a premršteným poplatkom za prevody“ a aby boli transakčné náklady „predvídateľnejšie“. Djed, bol vyvinutý spoločnosťou Coti v spolupráci s hlavným vývojárom ekosystému Cardano, spoločnosťou Input Output Global (IOG).

Stablecoin Djed je navrhnutý tak, aby bol prekolateralizovaný, čo znamená, že je krytý nadmerným kolaterálom vo forme kryptomeny držanej v rezervách. Ide o podobný dizajn, ktorý používa stablecoin DAI, najpopulárnejší decentralizovaný stablecoin v ekosystéme Ethereum.

Hneď po svojom spustení bude Djed integrovaný do 40 decentralizovaných aplikácií v ekosystéme Cardano. Spustenie so sebou prinesie aj službu DjedPay, ktorá umožní obchodníkom a ďalším krypto hráčom prijímať platby v tokenoch Djed.