Dĺžka medvedieho trhu Bitcoinu sa vyrovnala predchádzajúcim cyklom. Otočí sa trend?

Kryptomeny sú už vyše roka v medveďom cykle, ktorý je neuveriteľne podobný predchádzajúcim trhovým cyklom. Medvedie trhy sa vždy zdajú byť zdĺhavé a strmý klesajúci trend trvá približne rok.  Kryptomeny dosiahli svoje historické maximum trhovej kapitalizácie vyše 3 biliónov dolárov v novembri 2021. Takmer rok nato, 22. novembra, dosiahol krypto trh cyklické minimum 820 miliárd dolárov, čo znamená 73% pokles trhovej kapitalizácie. Vo svojej nedávnej správe „Ahead of the curve”, spoločnosť Arcane Research uviedla, že tento medvedí cyklus Bitcoinu sa aktuálne z hľadiska dĺžky zhoduje s cyklom z rokov 2014 a 2018.

V predchádzajúcom cykle od januára 2018 trhy klesli o 87 % z hodnoty 830 miliárd USD na trhovú kapitalizáciu tesne nad 100 miliárd USD, ktorú dosiahli v decembri toho istého roku. Veľkosť prepadu tohto súčasného cyklu nebola taká veľká ako minulé prepady, a to napriek kolapsu kryptomeny Terra/Luna a krypto burzy FTX. To, čo nasledovalo po cykle prepadu, bolo dlhé obdobie konsolidácie a pomalého hromadenia aktív. V podstate to vidíme aj v súčasnosti. V správe sa uvádza, že aktuálna dĺžka časového obdobia trhu s kryptomenami od vrcholu po dno zatiaľ trvá 376 dní.  V roku 2018 to bolo 364 dní a v roku 2014 to bolo 407 dní.

Z porovnania cyklov vyplýva, že dĺžka trvania je porovnateľná s predchádzajúcimi cyklami, zatiaľ čo hĺbka prepadu v minulosti bola vyššia. Trhy minulý týždeň stúpli z doterajšieho dna o takmer 10%, čím sa celková trhová kapitalizácia kryptomien priblížila k hodnote 900 miliárd dolárov.

Pozitívny vplyv na zmenu trendu  môže mať aj vyjadrenie sa americkej centrálnej banky Fed, ktorá sa vyslovila za menej agresívne opatrenia na obnovu ekonomiky, čo by mohlo znamenať nižšie a menšie zvyšovanie úrokových sadzieb v budúcom roku. Toto je dobrá správa pre rizikové aktíva, ako sú technologické akcie a kryptomeny, ktoré tento rok najviac trpeli. Akciové trhy a aj dlhopisy včera po prejave J.Powella, predsedu Fedu, zaznamenali zaujímavé rasty. Powell potvrdil, že pravdepodobne už v decembri začne Fed s pomalším uťahovaním menovej politiky, načo americké indexy reagovali prudkým rastom a napríklad technologický index Nasdaq posilnil o viac než 4%. Rovnaký rastúci trend nabrali aj kryptomeny. Bitcoin sa po prepade tento týždeň vrátil späť hodnote 17.000 USD a Ethereum opäť prekonalo hodnotu 1.300 USD, čo môže znamenať dlhodobejšie formovanie zmeny trendu. Je však veľmi nepravdepodobné, že k úplnému otočeniu trendu dôjde ešte v tomto roku. Veľký vplyv na úplnú zmenu trendu bude mať návrat inštitúcií do rizikových tried aktív a samozrejme aj vplyv regulácií.