Dôvody, prečo mnoho ľudí začína investovať do kryptomien

Trh s kryptomenami priťahuje čoraz viac ľudí. Podľa rôznych štatistických údajov tento trh využíva vyše osemdesiatjeden miliónov ľudí po celom svete. Mnohí však chcú vedieť, prečo sa do toho zapája stále viac ľudí. Existuje niekoľko dôvodov, prečo trh s kryptomenami tak rýchlo rastie. Jeden z najväčších dôvodov je samotná decentralizácia trhu. Ľudia sa už nemusia spoliehať na tretiu stranu alebo prostredníka, ktorý im pomôže s financiami.

Prostredníctvom kryptomien sa veci stávajú oveľa demokratickejšími. Umožňujú komukoľvek stať sa súčasťou tejto zmeny bez ohľadu na miesto alebo zázemie. Okrem toho je používanie kryptomien jednoduché a pohodlné pre všetkých zúčastnených priamo z ich domova. Hodnota kryptomien však môže v súčasnosti divoko kolísať, pretože sa jedná o mladý a volatilný trh. Niekedy môžu ľudia dokonca prísť o svoje peniaze, ak si nedajú dostatočný pozor. Stáva sa to však aj v bežnom živote. Prečo teda ľudia do kryptomien investujú?

Transakcie v reálnom čase

Transakcie (nákupy a predaje) s kryptomenami môžete vykonávať kedykoľvek, sedem dní v týždni, 24 hodín denne a prevádzať tak hodnotu z účtu jednej osoby na druhú. Transakcie sa vykonajú okamžite. Keď si napríklad kúpite bitcoiny (satoshi) v hodnote 1 USD, tak vaša transakcia sa zaznamená a potvrdí v blockchaine v priebehu niekoľkých minút. Transakcie sú overené pomocou kryptografie a sú distribuované medzi všetky uzly v sieti. Blockchain je mimoriadne bezpečný, pretože všetky záznamy o transakciách sú uložené v účtovnej knihe blockchainu na jednom mieste. Môžete okamžite platiť svoje účty, kúpiť si šálku kávy a dokonca posielať peniaze naprieč kontinentmi.

Diverzifikácia investičného portfólia.

Ďalším dôvodom, prečo investovať do kryptomien, je to, že je to skvelý spôsob, ako diverzifikovať svoje investičné portfólio. Kryptomeny majú potenciál poskytovať výnosy a návratnosť investícií. Sú v mnohých prípadoch lepšie, ako iné druhy aktív, napríklad akcie alebo dlhopisy.

Dobrý spôsob, ako premýšľať o kryptomenách ako je Bitcoin, Ethereum, či viaceré ďalšie, je porovnávať to s investíciu do zlata, či nehnuteľnosti. Napríklad zlato existuje už tisíce rokov. Boli však časy, keď ľudia verili, že zlato nemá cenu, keďže nevideli v danom čase jeho žiadnu hodnotu. Čas to však zmenil a kto hodnotu videl, ten na tom získal.

Kryptomeny nie sú fyzickou menou.

Žiadna vláda alebo centrálna banka zatiaľ oficiálne nepodporuje digitálne meny. Kryptomeny teda v súčasnosti nemožno považovať za „skutočnú“ menu. Jedná sa v princípe o údaje vo forme čísel, ktoré je možné vymieňať s inými ľuďmi za tovary a služby, alebo ich využiť ako investíciu. Nenájdete tu žiadne fyzické mince ani bankovky. Avšak aj súčasné peniaze – tzv. „skutočná“ mena sa stala už len číslami na účte, či platobnej karte.

Kryptomeny sú veľmi pohodlné, pretože ich možno použiť kdekoľvek a kedykoľvek na svete. Ak chce niekto investovať, tak tam neexistuje takmer žiadna prekážka. Týka sa to každého, kto má každý deň k dispozícii aj keď len obmedzené množstvo času. S kryptomenami môžete okamžite previesť svoje prostriedky, či aktíva a začať okamžite investovať.

Banková sloboda

S kryptomenami si môžete svoje bohatstvo uložiť kdekoľvek, kde chcete a byť tak v bezpečí pred vládami, ktoré vám chcú vziať vaše peniaze. V klasickej banke, ak nemáte na účte dostatok peňazí, tak vám účet môžu zavrieť, alebo môžu váš majetok zmraziť. Okrem toho môžu tiež zadržať akýkoľvek váš prevod, ak majú podozrenie, že by ste sa mohli podieľať na nezákonných aktivitách. Stačí nato ich súkromný, subjektívny pohľad. Prostredníctvom kryptomien môžete posielať svoje peniaze kdekoľvek na svete a prevod vás takmer nič nestojí. Nemusíte ísť cez sprostredkovateľa, čakať kým si banky vaše peniaze medzi sebou popreposielajú a môžete použiť rovnakú menu (kryptomenu) akú používate, bez toho aby ste museli rozmýšľať na poplatkoch za kurzové zmeny, napríklad z EUR na USD, CZK alebo inú menu.

Žiadne požiadavky na začatie investovania

Pri investícii do akéhokoľvek iného typu investície sa vzdávate časti svojho súkromia a kontroly nad svojimi financiami. Nemôžete sa len tak rozhodnúť, že si vezmete pôžičku od svojej banky a použijete ju na akýkoľvek účel, ktorý chcete. Na schválenie pôžičky musíte prejsť dlhým procesom žiadostí a budete mať problémy so schválením, ak máte v banke zlý alebo žiadny kredit. Pri investícii do kryptomien, môžete začať okamžite, napríklad už so 100 EUR a kúpiť si bitcoiny, ethereá, či iné altcoiny.

Všetko, čo musíte urobiť, je online sa pripojiť ku platforme a kúpiť si nejakú kryptomenu pomocou burzy, ako napríklad Coinbase, Binance alebo inej, ktorá podporuje FIAT meny, ako je USD alebo EUR. Potom môžete svoje prostriedky previesť do svojej súkromnej peňaženky. Súkromné HW peňaženky chránia vaše kryptomeny pred hackermi a aj centrálnymi autoritami, keďže neexistuje žiadny centrálny orgán, ktorý by ich kontroloval tak, ako to robia banky s FIAT menami.

Nakupovanie

S kryptomenami môžete nakupovať online a môžete ich použiť už u mnohých predajcov. To je veľký krok vpred pre toto odvetvie. Vďaka tomu je svet kryptomien pre ľudí dostupnejší a ľudia sú tak schopní podieľať sa na budúcej ekonomike tým, že budú používať svoje vlastné peniaze, namiesto toho, aby si časť ich peňazí zobrali banky alebo vlády. Svoje peniaze môžete prostredníctvom kryptomien použiť aj na zarábanie investovaním do podnikov, či iných ľudí.

Záver

Ak uvažujete len o investovaní do kryptomien a nechcete ich používať na dennej báze, tak je dôležité mať svoj vlastný investičný plán. Keďže kryptomeny sú zatiaľ stále neprebádaným územím musíte pred investíciou vždy zvážiť viaceré riziká, ktoré ste ochotní podstúpiť.  

Najlepším spôsobom, ako riadiť tieto riziká, je mať od prvého dňa jasnú „exit stratégiu“, čo znamená, že na určitom bode investičnej cesty odpredáte niektoré zo svojich kryptomenových podielov a vyberiete si jednoducho svoje zisky a výnosy.