Curve karta - všetky karty v jednej

Curve karta https://www.curve.com/cards/ je mobilná aplikácia, s ktorou je spojená platobná karta. Napríklad, na rozdiel od karty Revolut alebo Wise sa nejedná priamo o bankový účet. Jedná sa o službu, ktorá slúži k zjednoteniu všetkých platobných kariet do jednej fyzickej karty. Nie teda nutné nosiť so sebou všetky karty, ktoré máme a ani si nemusíme pamätať všetky PIN kódy. Curve je bezkontaktná debetná karta MasterCard.

Pre používanie Curve karty si jednoducho stiahnete aplikáciu pre iOS alebo Android, vytvoríte si používateľské konto a objednáte si platobnú kartu, ktorá vám príde domov poštou. Následne si môžete v mobilnej aplikácii spárovať s vašim používateľským kontom ľubovoľné platobné karty, ktoré máte a používate. V aplikácii si jednoducho vyberiete aktívnu kartu a z nej sa strhnú peniaze, keď zaplatíte pomocou vašej Curve karty. Aktívnu kartu si môžete kedykoľvek jednoducho zmeniť. Funguje na podobnom princípe ako Google Pay alebo Apple Pay. Do aplikácie Curve si tiež môžete nahrať všetky vaše virtuálne karty a aplikácia vám ich umožní používať rovnakým spôsobom, ako karty fyzické. Svoje karty si do aplikácie pridáte jednoducho tak, že si odfotíte ich číslo cez aplikáciu a doplníte údaje z druhej strany karty. Celú kartu je samozrejme možné zadať aj ručne, bez fotenia. Následne prebehne verifikácia karty tým spôsobom, že vám Curve strhne z účtu nejakú malú čiastku v hodnote do 1,- EUR. Po overení vám peniaze vráti na účet naspäť. U každej karty si môžete tiež zvoliť jej hlavnú finančnú menu a vzhľad aplikácie. Správne nastavenie a priradenie meny vám môže ušetriť kopec času a aj peňazí.

Bezpečnosť

Možno si položíte otázku, že čo sa stane, ak vám niekto kartu ukradne. Získa tým prístup ku vašim všetkým kartám? Nie. V mobilnej aplikácii máte totiž vždy vybratú len jednu kartu, ktorá je aktívna a k iným kartám sa jednoducho nedostane. Dokonca nezíska prístup ani k práve aktívnej karte. V mobilnej aplikácii dokonca viete danú aktívnu kartu jednoducho jedným kliknutím uzamknúť bez toho, aby ste niekde museli volať, či kontaktovať vašu banku. A pokiaľ chcete mať istotu, tak jednoducho budete mať karty stále zamknuté a len pred konkrétnou platbou si ju v aplikácii odomknete. Curve s nikým nezdieľa čísla vašich platobných kariet a k obchodníkom teda ide len číslo Curve karty a zároveň vám aplikácia pri akejkoľvek platbe zobrazí upozornenie a vy viete, že došlo k transakcii.

Výhodné kurzy pri prevode a výbere

Curve kartu je výhodné používať napríklad pri cestách do zahraničia, pretože karta vôbec nerieši prevodové kurzy, ktoré najmä u väčších bánk môžu byť dosť veľké. Dokážete tak voľbou karty v aplikácii ušetriť napríklad 2-3% oproti priamej platbe. Princíp funguje tak, že aplikácia vyberie peniaze v danej mene danej karty a zmena prebieha už na strane Curve karty, ktorá používa medzinárodný kurz Mastercard Interbank Exchange Rate a nie kurz zmeny vašej banky.

Curve kartu môžete používať zadarmo. K dispozícii sú aj platené členstvá s viacerými výhodami a funkciami navyše. Bezplatné členstvo ponúka výbery z bankomatu na celom svete bez poplatkov v sume do 200 eur mesačne, čo znamená, že Curve vám nebude účtovať poplatok za výbery.

Pozor však na to, že niektoré bankomaty si účtujú poplatky, pretože to tak nastavili ich prevádzkovatelia. Platené členstvá majú limity nastavené vyššie, alebo sú neobmedzené. Členstvo v Curve ponúka aj ďalšie benefity, ako je napríklad cestovné poistenie, či prístup do letiskových salónov.

Cashback u niektorých obchodníkov

V aplikácii Curve si môžete vybrať obchodníkov, u ktorých pri platbe získavate bonusové body a pre tieto účely máte v mobilnej aplikácii tzv. virtuálnu kartu „Curve Cash“. Body získavate v hodnote 1% zaplatenej čiastky a tieto body následne môžete použiť na akúkoľvek následnú platbu. Počet obchodníkov pre cashback je v základnej verzii obmedzený. U platenej tarify „Black“ je platnosť bonusových bodov neobmedzená, ale pri neplatenej „Blue“ tarife je platnosť bonusových bodov 90 dní. Zoznam cashback obchodov nájdete priamo v aplikácii. Sú to napríklad Tesco, Starbucks, Lidl, DM Drogéria, IKEA, Booking a pod.

Užitočná funkcia – naspäť v čase

Užitočnou funkciou aplikácie, je tzv. „Back in time“. Táto funkcia umožňuje, že ak ste napríklad zaplatili jednou kartou a následne ste si to rozmysleli, že by bolo pre vás výhodnejšie zaplatiť inou kartou, alebo ste v aplikácii zabudli kartu prepnúť, tak jednoducho v aplikácii viete platbu do 5000 EUR do dvoch týždňov spätne presunúť na inú kartu. Pozor, pretože u každej platby je možné presun spraviť len jeden krát.

Veľmi dobrou funkciou je tiež  „Anti Embarrassement Mode“, ktorá vám umožní nastaviť si jednu alebo dve záložné platobné karty, z ktorých sa peniaze strhnú, pokiaľ by ste nemali na vašej predvolenej karte dostatok peňazí. Túto funkciu je možné podľa potreby zapnúť alebo vypnúť.

Posielanie peňazí medzi používateľmi Curve

Pokiaľ vaši známi alebo kamaráti používajú aplikáciu Curve, tak behom pár kliknutí si viete medzi sebou poslať peniaze priamo cez aplikáciu. Slúži k tomu funkcia „Curve Send“. Jednoducho si vyberiete stranu, ktorej chcete poslať peniaze, zadáte sumu, vyberiete kartu, z ktorej sa má čiastka odoslať a peniaze sa okamžite odošlú. Na rozdiel služieb, ako sú Revolut alebo Wise nie je potrebné do aplikácie nahrávať žiadne peniaze, pretože Curve pracuje priamo zo zostatkami jednotlivých kariet.

Evidencia platieb

V mobilnej aplikácii máte presne vypísané všetky transakcie. Viete presne koľko ste minuli každou jednou kartou. Jednotlivé transakcie viete filtrovať a dokonca si ich vyexportovať do formátu .csv, ktorý otvoríte jednoducho v MS Excel. U každej karty si tiež môžete zapnúť zasielanie emailových faktúr jednotlivých účtov.

Nevýhody Curve karty

Aplikácia nezobrazuje aktuálne kurzy jednotlivých mien. Ale v najbližšej dobe by táto funkcia mala byť tiež k dispozícii.

Curve zatiaľ podporuje len karty MasterCard a Visa. Nepodporuje napríklad Maestro, Diners Club, alebo American Express.

Obmedzená suma pri výbere z bankomatov, pokiaľ nemáte platenú službu Curve. V súčasnej dobe však aj tak častejšie platíme priamo kartou u väčšiny obchodníkov. Pri výbere nad tento limit je potrebné počítať s poplatkom 2% z prekročenej sumy.


Obmedzený mesačný limit zmenárne, pokiaľ nemáte platenú službu Curve. Pokiaľ však stanovenú sumu prekročíte, tak sa nemusíte obávať, že by vám to karta Curve neumožnila, ale v takom prípade je potrebné počítať s poplatkom 2% za prekročenú sumu. Tomuto sa však dá vyhnúť prepnutím karty, napríklad ak ste v Čechách a máte kartu danej meny, tak jednoducho zaplatíte touto kartou, ktorú si v aplikácii prepnete.

Počas víkendu si zvykne Curve účtovať u prevodov prirážku vo výšte od 0,5 do 2%. U hlavných mien ako EUR a USD je to 0,5%. V každom prípade to vyjde lacnejšie, ak by ste mali napríklad platiť českou platobnou kartou na Slovensku v EUR.

Služba Curve má nastavené limity a tým sa chráni pred zneužitím. Limity je možné pravidelným používaním zvýšiť.


Poznámka:

Článok a stručná recenzia nie je odporúčaním ani platenou službou :-) , ale len jednou zo zaujímavých možností.