Cosmos ekosystém schválil grant vo výške 1 milión USD pre Dora Factory a DoraHacks.

Hlavnou udalosťou v ekosystéme Cosmos (ATOM) je nedávne schválenie návrhu na riadenie č. 917, čo bola žiadosť „Dora Factory a DoraHacks“ o grant vo výške 1 milión USD v tokenoch ATOM z pokladnice komunity Cosmos Hub. Tento grant podporí desať kôl financovania v rámci ekosystému Cosmos Hub počas nasledujúcich dvoch rokov. Tento návrh vyvolal rozsiahle diskusie v komunite Cosmos a získal obrovskú podporu, pričom miera schválenia dosiahla 91,9%, vďaka čomu sa stal návrh 917 návrhom s najvyšším hodnotením schválenia v histórii Cosmos Hub.

Takéto financovanie verejných statkov je často diskutovaným konceptom v odvetví Web3. Vo všeobecnosti sa verejnými statkami rozumejú tovary alebo služby, ktoré sú dostupné pre každého. V kryptomenách môžu verejné statky zahŕňať blockchainovú infraštruktúru, úložisko, vývojárske nástroje, softvérový middleware a aplikácie orientované na používateľa, ako sú prehliadače blokov, dátové panely a peňaženky. Vďaka svojej prirodzenej transparentnosti a overiteľnosti sú krypto a blockchain ideálnymi nástrojmi na financovanie verejných statkov.

Financovanie verejných statkov web3 však čelí aj mnohým výzvam ako sú napríklad:

  • Nedostatočná koordinácia medzi rôznymi stranami, ktoré sú zapojené do financovania (nadácie, inštitúcie, DAO, vývojári a komunity).
  • Nedostatok udržateľných a účinných mechanizmov financovania.
  • Financovanie verejných statkov je často vnímané ako nezaujímavé.

Dora Factory je popredná infraštruktúra decentralizovaného riadenia a viacreťazcový balík protokolov financovania verejných statkov, inkubovaný a podporovaný spoločnosťou DoraHacks. DoraHacks je vývojárskou platformou a platformou na financovanie verejných statkov v tomto odvetví. Medzi jej produkty patrí infraštruktúra Public Good Staking a Dora Vota, appchain na hlasovanie a správu, ktorý je navrhnutý tak, aby posilnil globálne hnutie hackerov, open-source komunity a DAO. Dora Factory sa snaží vybudovať infraštruktúru, ktorá umožní rozsiahle prijímanie financovania verejných statkov.

Prostredníctvom darov natívnych tokenov môžu komunity držiteľov tokenov podporovať vysokokvalitné projekty v počiatočnom štádiu a verejné statky v rámci rôznych ekosystémoch, čím sa podporuje lepšia spolupráca medzi nadáciami, komunitami a vývojármi.

Ako prvý a jediný tím v odvetví, ktorý vyvinul tento prístup, je Dora Factory. Dora Factory sa stala skutočným lídrom v multi-reťazcovom financovaní. Úspešne nasadila natívne financovanie v mnohých bežných krypto ekosystémoch, vrátane BNB Chain, Solana, Polygon, Aptos, Cosmos Hub, Injective a Avalanche. Koncom roku 2022 spoločnosť Dora Factory predstavila koncept stakingu – tzv. „Dora Public Good Staking“. Dora Factory takýmto spôsobom pomohla viac ako tridsiatim hlavným a testovacím sieťam a ekosystémom, čím dosiahla TVL (Total Value Locked) vo výške viac ako 400 miliónov USD, čím dokáže poskytovať udržateľné ročné financovanie až do výšky 10 miliónov USD.

Dora Factory zároveň zaviedla technológiu MACI na ochranu súkromia do riadenia verejných statkov v reťazci. MACI je kryptografická technológia navrhnutá tak, aby maximalizovala detekciu a elimináciu tajnej dohody pri hlasovaní. V rokoch 2022 a 2023 tím Dora Factory spolupracoval s ETHDenver, 0x a OpenSea, aby zaviedli hlasovanie o súkromí. MACI výrazne zlepšila súkromie a znížila tajné dohody pri riadení a hlasovaní v reťazci. V roku 2024 Dora Factory spustila „aMACI“ a pridala anonymitu voličov, aby sa eliminovala tajná dohoda medzi iniciátorom hlasovania a operátorom, čo je významný krok smerom k budúcim rozsiahlym decentralizovaným volebným systémom. Jedným zo spôsobov je tzv. „Dora Vota“. Jedná sa o viacreťazcovú infraštruktúru riadenia a hlasovania. Protokol Vota a protokol interoperability IBC poskytnú v budúcnosti modulárnu infraštruktúru hlasovania, riadenia, a mechanizmy distribúcie grantov. Dora Vota, ako prvá aplikácia bez povolenia zameraná na škálovanie hlasovania v reťazci, ponúkne vývojárom hodnotný priestor, odomkne viac možností financovania verejných statkov a decentralizovaného komunitného riadenia.

Keďže postupne rastie „Dora Public Good Staking“ a dospieva aj protokol Vota, tak Dora Factory sa zaviazala pokračovať v skúmaní nových riešení neefektívnosti tradičného financovania, čím sa urýchli vyspelosť riadenia a financovania verejných statkov vo viacreťazcových ekosystémoch.

V budúcnosti bude tiež Dora Factory skúmať spôsoby, ako využiť kryptomeny na financovanie špičkových technologických oblastí, ako sú napríklad vesmírne technológie, kvantová výpočtová technika, umelá inteligencia a biomedicínsky výskum.