Coinbase spustila cbBTC (Wrapped BTC)

Kryptoburza Coinbase spustila „tzv. wrappované (overené a bezpečne zabalené) BTC“ s názvom cbBTC.

cbBTC je token ERC20, ktorý je v pomere 1:1 krytý bitcoinmi (BTC) v držbe spoločnosťou Coinbase. Po spustení bude cbBTC podporované v ekosystéme Base a Ethereum s plánmi na podporu viacerých ďalších reťazcov. Vo vyjadrení Coinbase sa uvádza: „s tokenmi cbBTC naďalej zvyšujeme ekonomickú slobodu tým, že používateľom poskytujeme viac spôsobov, ako využiť ich bitcoiny“. Ako najstaršie a najrozšírenejšie krypto aktívum hrá Bitcoin dôležitú úlohu pri priťahovaní nových používateľov do sféry kryptomien. Coinbase týmto spôsobom zvyšuje užitočnosť pre bitcoiny ako také. Prvým krokom bola integrácia siete Lightning Network, ktorá umožňuje okamžité platby za nízke náklady, a teraz je to pridanie tokenu cbBTC. Od 12.9.2024 tak môžu milióny zákazníkov Coinbase bezproblémovo a bezpečne pristupovať k finančným aplikáciám v rámci ekosystému Ethereum prostredníctvom bitcoinov, ktoré už vlastnia. Coinbase má viac ako 10-ročné skúsenosti s bezpečnou úschovou BTC pre inštitúcie a zákazníkov na celom svete a týmto spôsobom spája mimoreťazovú bitcoinovú likviditu s nízkonákladovými, vysokorýchlostnými finančnými možnosťami na reťazci Base a Ethereum. Zabalené aktíva ako cbBTC pomáhajú prenesením aktív do viacerých reťazcov vybudovať efektívnejší, prepojenejší a rozsiahlejší finančný ekosystém.

cbBTC je skonštruovaný tak, aby bol bezproblémovo kompatibilný s aplikáciami DeFi, takže používatelia môžu teraz BTC využívať pre rôzne nové prípady použitia DeFi, ako je napr. poskytovanie likvidity, alebo ich použitie ako kolaterálu na požičanie iných kryptografických aktív. Už v prvý deň cbBTC začalo podporovať nasledovné DEX aplikácie:

  • DEX: Aerodrome, Curve, Matcha, Uniswap
  • Pôžičkové protokoly: Aave, Compound, Morpho, Moonwell, Spark
  • xChain zmenárne: DeBridge, DeFinitive
  • Oracles: Chronicle Labs
  • Kurátori rizík: Block Analitica, Gauntlet, Steakhouse, Re7
  • RWA aplikácie: Javor

Ako funguje cbBTC?

Keď používatelia Coinbase pošlú svoje BTC z Coinbase na adresu na Base alebo Ethereum, tak tieto BTC sa automaticky prevedú 1:1 na cbBTC. Keď používatelia dostanú cbBTC na svoje účty Coinbase, budú prevedené v pomere 1:1 z cbBTC na BTC. Zaujímavosťou je, že cbBTC nebude mať samostatnú knihu objednávok alebo obchodný pár na Coinbase. cbBTC bude tiež k dispozícii na obchodovanie na DEXoch pomocou peňaženky Coinbase Wallet a môže byť k dispozícii aj na burzách iných tretích strán, ktoré sa ho rozhodnú podporovať. Pri spustení bude odosielanie a prijímanie cbBTC dostupné na Coinbase v USA (okrem štátu New York), Veľkej Británii, štátoch EHP, Austrálii a Brazílii. cbBTC bude celosvetovo prístupný na Base a Ethereum.

Viac sa o cbBTC môžete dozvedieť na oficiálnej stránke:

https://www.coinbase.com/campaigns/cbbtc


Zdroj: Coinbase