Coinbase COIN

Od svojho založenia v roku 2012 sa Coinbase postupne stala poprednou americkou kryptomenovou burzou. Spoločnosť Coinbase založili Brian Armstrong a Fred Ehrsam a od roku 2021 je objemom obchodov najväčšou kryptoburzou v USA. Preto je Coinbase častokrát vstupnou bránou pre milióny nových investorov do kryptomien.

Coinbase postupne prerástol svoje skromné ​​ začiatky a teraz sa dá povedať, že predstavuje viac, ako iba burzu kryptomien. Ekosystém Coinbase aktuálne zahŕňa Coinbase Prime, sprostredkovateľskú platformu pre inštitucionálnych investorov, Coinbase Card, krypto debetnú kartu, Coinbase Wallet, Coinbase Earn, Coinbase Pro a mnohé ďalšie. Navyše nedávno bola spoločnosť Coinbase zalistovaná, ako verejne obchodovateľná spoločnosť na burze Nasdaq. Napriek tomu si je potrebné uvedomiť, že hoci je Coinbase považovaná za synonymum pre kryptomeny, tak Coinbase nie je decentralizovaná burza. Coinbase je centralizovaná burza, ktorá umožňuje výmenu aktív, ktoré majú decentralizovaný charakter.

Čo znamená „Coinbase IPO“? Skúsení obchodníci už poznajú koncept počiatočnej verejnej ponuky alebo IPO (angl. Initial Public Offering). Ak sledujete trh s kryptomenami už dlhšiu dobu, tak ste sa už pravdepodobne stretli aj kryptomenami typu ICO (angl. Initial Coin Offering), ktoré sa často prirovnávajú k IPO.

Ak ste sa niekedy zúčastnili ICO, tak určite viete, ako to funguje. Počiatočná ponuka mincí je v podstate spôsob, ako môže projekt danej kryptomeny získať kapitál, a ako je možné do daného projektu investovať. Ak chce investor investovať do projektu, môže si kúpiť tokeny v ICO. Tieto tokeny alebo „coiny“ možno považovať akoby za ekvivalentný nákup akcií spoločnosti. ICO však čelia reguláciám v mnohých jurisdikciách po celom svete. IPO je však tradičným burzovým ekvivalentom so štandardnou praxou.  

Ak sa investor zapojí do počiatočnej verejnej ponuky IPO, tak namiesto získania tokenov alebo coinov, kúpi investor akcie. Tieto sa potom dajú predať na otvorenom trhu prostredníctvom burzy cenných papierov. IPO Coinbase je teda spôsob investovania do spoločnosti Coinbase. IPO Coinbase v zásade umožňuje otvorené obchodovanie s akciami Coinbase na tradičných finančných burzách.

Je pravdou, že ponuka a zalistovanie akcií Coinbase má veľa podobností s tradičnou počiatočnou verejnou ponukou. To, čo však mnohí nazývajú „Coinbase Initial Public Offering (IPO)“, bola v skutočnosti takzvaná priama verejná ponuka. Aj keď sú rozdiely prevažne malé, tak priama verejná ponuka je o niečo jednoduchšia, ako tradičná počiatočná verejná ponuka.

Hlavný rozdiel medzi priamou verejnou ponukou a počiatočnou verejnou ponukou je v tom, že počiatočná verejná ponuka vydáva nové akcie. V priamej verejnej ponuke, súčasní investori alebo zamestnanci predávajú svoje existujúce akcie verejnosti. Priama ponuka zároveň nemá žiadnych upisovateľov. Upisovatelia sú v podstate ľudia, ktorí kupujú akcie v počiatočnej verejnej ponuke pre investičné banky. Títo upisovatelia sa potom snažia predať akcie iným ľuďom, čo v tomto procese prinesie zisk investičnej banke.

Zaradenie spoločnosti Coinbase z technického hľadiska nebolo počiatočnou verejnou ponukou. Išlo skôr o priamu verejnú ponuku. Ponuka IPO spoločnosti Coinbase bola zverejnená 14. apríla 2021.

Mnohí pozorovatelia dlho špekulovali, či sa Coinbase nakoniec stane verejne obchodovanou spoločnosťou. Niektorí túžili po tom, aby sa Coinbase stala kótovanou na burze, pretože rastúca integrácia kryptomien s tradičnými akciovými trhmi dáva sektoru kryptomien legitimitu. Iní boli váhavejší a tvrdili, že „nemá zmysel“, aby sa kryptomenová burza angažovala na tradičnom trhu. Koncom minulého roka napriek tomu Coinbase oznámila, že podáva svoje dokumenty o IPO na SEC (Americká komisia pre cenné papiere a burzy).

Aká teda bola počiatočná verejná ponuka spoločnosti Coinbase? Najskôr sa prirodzene špekulovalo, za akú cenu sa budú akcie spoločnosti Coinbase obchodovať. Je pravdou, že trh s kryptomenami bol počas posledných pár mesiacov mimoriadny, ale to nezaručovalo, že aj akcie Coinbase IPO budú raketovo stúpať na tradičných akciových trhoch. Referenčná cena pre Coinbase COIN bola zverejnená deň pred jej verejným zalistovaním.

13. apríla 2021 mal Coinbase predmarketingovú referenčnú cenu 250 dolárov za akciu. V tom čase mnohí pozorovatelia poznamenali, že išlo o relatívne vysokú referenčnú cenu pre akcie COIN. Referenčná cena 250 dolárov by sa v skutočnosti rovnala oceneniu Coinbase na viac ako 65 miliárd dolárov. Je potrebné zdôrazniť, že takéto ocenenie by bolo skutočne samo osebe obrovským.

Burzový symbol Coinbase je „COIN“. Jedná sa v podstate o krátky kód, ktorý umožňuje investorom identifikovať konkrétnu akciu.  Odkedy Nasdaq zakótoval túto kryptomenovú burzu, tak cena akcií Coinbase mierne poklesla. Aj keď je cena COINu stále vyššia, ako bola pôvodná referenčná cena (250 dolárov), tak z najvyššie dosiahnutej hodnoty cena akcií klesla.

4. mája sa cena Coinbase COIN akcií uzavrela na cene 280,66 USD. To znamená, že akcie spoločnosti Coinbase sa stále obchodujú  v sume väčšej o viac ako 10% voči počiatočnej referenčnej cene, ktorá bola daná pri uvedení na burzu. Po spustení obchodovania na tradičných burzách cena Coinbase dosiahla maximum, keď cena za akciu bola viac ako 429 dolárov v priebehu jedného dňa. Následne cena akcií začala klesať.

Aktuálne sa cena COINu pohybuje okolo 285 dolárov.

Ako sa dajú kúpiť akcie Coinbase? Je to pomerne jednoduché.  Akcie spoločnosti Coinbase je možné kúpiť prostredníctvom verejných búrz cenných papierov. Medzi overené burzy patria napríklad „Plus500“, „eToro“ alebo „Capital.com“.

Stačí použiť burzovú aplikáciu a vyhľadať buď Coinbase, alebo Coinbase IPO ticker symbol - COIN. Dôvodom priameho verejného zalistovania Coinbase bolo uľahčenie možnosti investovania priamo do spoločnosti Coinbase. Okrem toho je možné vidieť aj druhý dôvod, a tým je uľahčenie Coinbase získať kapitál na ďalší rozvoj. Z uvedeného je zrejmé, že Coinbase dosiahol oba tieto ciele.

Kótovanie spoločnosti Coinbase na portáli Nasdaq bolo bezpochyby jednou z najväčších očakávaní, ktoré v roku 2021 burza cenných papierov priniesla. Coinbase prekonal väčšinu očakávaní a prudko prekročil svoju referenčnú cenu 250 dolárov. Aj keď nie je možné predpovedať, aká bude cena akcie Coinbase o mesiac alebo rok, tak minimálne bude zaujímavé ich sledovať alebo vlastniť. Tým, že do Coinbase môže investovať prakticky ktokoľvek, s prístupom na tradičný akciový trh, tak sa to pravdepodobne tiež prejaví aj inštitucionálnym dopytom po kryptomenách a dopytom po tejto kryptomenovej burze.

Okrem toho Coinbase COIN môže slúžiť aj ako indikátor, či obchodný model spoločnosti Coinbase dokáže dlhodobo upokojiť aj tradičných investorov.