Coinbase čelí ďalšej hromadnej žalobe.

Americká kryptomenová burza Coinbase je zapletená do ďalšej hromadnej žaloby. Táto žaloba tvrdí, že investori boli uvedení do omylu pri nákupe tokenov klasifikovaných ako neregistrované cenné papiere. Skupinová žaloba bola podaná minulý piatok a uvádza, že obchodný model burzy je nezákonný. Podľa žaloby sú kótované tokeny na burze Coinbase, ako napríklad Solana, Polygon, Near Protocol, Decentraland, Algorand, Uniswap, Tezos a Stellar Lumens, považované za cenné papiere, čím sa ich kótovanie na burze stáva nezákonným.

Žaloba ďalej uvádza, že vo svojej používateľskej zmluve burza uznala svoju úlohu „sprostredkovateľa cenných papierov“, čím kategorizovala digitálne aktíva, ktoré ponúka, ako investičné zmluvy alebo cenné papiere. Okrem toho žaloba uvádza, že Coinbase Prime, platforma pre inštitucionálnych klientov, pôsobí aj ako maklér s cennými papiermi.

Táto posledná žaloba patrí medzi niekoľko skupinových žalôb, ktorým spoločnosť so sídlom v San Franciscu v posledných rokoch čelila. Podobná žaloba, ktorá bola podaná v roku 2022, tiež tvrdila, že burza kótovala 79 tokenov ako neregistrované cenné papiere.

Hlavnými žalobcami v tomto nedávnom súdnom spore je šesť individuálnych investorov, ktorými sú Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi a Brett Maggard, obyvatelia Kalifornie a Floridy. Prípad bol podaný na Okresný súd Spojených štátov amerických pre severný okres Kalifornie. Coinbase tiež zápasí s obvineniami zo strany Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorá burzu obviňuje, že funguje ako nelegálna obchodná platforma tým, že ponúka neregistrované cenné papiere kryptoaktív. Regulačná žaloba tiež tvrdí, že platforma funguje ako výmenná, maklérska a zúčtovacia agentúra bez potrebných registrácií.

V reakcii na to Coinbase zažalovala SEC a požadovala jasné nariadenia pre kryptomenový priemysel. Okrem toho spoločnosť Consensys, ktorá stojí za vývojom kryptomenovej peňaženky Metamask, nedávno zažalovala komisiu SEC, kvôli ambíciám SEC spochybniť blockchain Ethereum a token ETH  ako nezabezpečený token.