Chase U.K. zablokuje britským zákazníkom transakcie súvisiace s kryptom

Gigant digitálneho bankovníctva, banka Chase U.K., uviedla, že od 16. októbra „odmietne“ platby súvisiace s kryptomenami, ktoré uskutočňujú jej používatelia.

V e-mailoch odoslaných zákazníkom banka uviedla, že jej rozhodnutie „pomôže jej používateľom udržať svoje peniaze v bezpečí pred podvodmi“, keďže podvodníci sa čoraz viac spoliehajú na to, že kryptomeny ľuďom ukradnú.

Banka vo vyjadrení uviedla: „Ak by ste aj napriek tomu chceli investovať do kryptoaktív, môžete namiesto toho skúsiť použiť inú banku alebo iného bankového poskytovateľa. Buďte však opatrní, pretože možno nebudete môcť získať peniaze späť, ak platba bude súvisieť s podvodom."

Treba poznamenať, že Chase U.K. je dcérskou spoločnosťou finančného gigantu J.P. Morgan, ktorý naopak blockchain podporuje. J.P. Morgan začala v júni ponúkať klientom prístup k svojej platobnej platforme poháňanej blockchainom aj pre európske transakcie. Okrem toho existujú náznaky, že banka skúma vývoj jedinečného tokenu digitálneho vkladu založeného na blockchaine, ktorý sa líši od existujúceho JPM Coinu.

Podobné rozhodnutie a trend ako Chase U.K. prijalo po minuloročnom kolapse FTX aj niekoľko ďalších významných britských bánk vrátane HSBC, Nationwide a Banco Santander. Banky pri svojich rozhodnutiach citovali varovania úradu Financial Conduct Authority (FCA) o kryptomenách ako o vysoko rizikových investičných aktívach. 

FCA nedávno zaviedla prísne regulačné opatrenia, ktoré od krypto spoločností vyžadujú, aby pred propagáciou svojich produktov v regióne dodržiavali špecifické pokyny. Podľa regulátora majú tieto pravidlá chrániť spotrebiteľov pred investovaním do „rizikových krypto aktív“.

Mimo Spojeného kráľovstva niekoľko tradičných bánk tiež obmedzuje prístup svojich zákazníkov ku kryptomenám. V Austrálii zaviedli Commonwealth Bank of Australia, ANZ a Westpac obmedzenia na transakcie s kryptomenovými burzami kvôli rozšíreniu podvodov v tomto sektore.