CEO skrachovanej kryptoburzy FTX, Sam Bankman-Fried, bol zatknutý na Bahamách

Sam Bankman Fried, zakladateľ a bývalý výkonný riaditeľ skrachovanej burzy FTX.com, bol v pondelok zatknutý a vzatý do väzby bahamskou kráľovskou políciou na žiadosť vlády USA a súdneho príkazu Damiana Williamsa, amerického prokurátora pre obvod New York.

Zatknutie je založené na základe zapečatenej žaloby južného okresu New York, ktorá bude podľa amerického prokurátora Williamsa odpečatená v utorok ráno v USA.

Podľa správy CNBC, bahamský premiér Philip Davis vyhlásil: "Bahamy a Spojené štáty majú spoločný záujem brať na zodpovednosť všetkých jednotlivcov spojených s podvodom kryptoburzy FTX, ktorí zradili dôveru verejnosti a porušili zákon.“ Podľa vyjadrenia generálneho prokurátora Bahám, Ryana Pindera, USA pravdepodobne požiadajú o vydanie Sama Bankmana Frieda.

Bankman-Fried kolapsom kryptoburzy FTX a jej pochybným prevádzkovaním, o ktorom investori nevedeli, spôsobil spoločnosti celosvetové straty v hodnote miliárd dolárov. FTX, bola ešte začiatkom toho roka jedna z najväčších svetových obchodných platforiem pre kryptomeny s hodnotou 32 miliárd USD. 11. novembra FTX spolu s Alameda Research a desiatkami ďalších pridružených spoločností požiadala o ochranu pred bankrotom.