Ceny kryptomien pokračujú v raste, aj keď rastú obavy z recesie

Makroekonomický výhľad na celom svete sa zhoršil, pričom USA vykázali druhý štvrťrok po sebe negatívny rast, čo je technicky vzaté, ako stav recesie. Ceny kryptomien napriek tomu pokračovali počas celého týždňa v raste, aj keď sa globálne makroekonomické prostredie zhoršovalo. Bitcoin si za posledný týždeň pripísal viac ako 5 % a Ethereum za posledný týždeň vzrástlo o viac ako 10 %. Bitcoin sa dňa 31.7.2022 obchodoval okolo úrovne 23.900 USD a Ethereum okolo 1.680 USD.

Pred rozhodnutím Fed-u celková trhová kapitalizácia kryptomien klesla pod 1 bilión dolárov, avšak po rozhodnutí Fed-u o zvýšení úrokových sadzieb o 75 bázických bodov sa ceny zotavili a začali stúpať. Po štvrtkovej správe o stave HDP USA, ktorá odhalila, že ekonomika v druhom štvrťroku klesla, nasledoval paradoxne ďalší pozitívny pohyb cien smerom nahor. Celková trhová kapitalizácia kryptomien sa tak 31.7.2022 pohybovala podľa CoinMarketCap okolo úrovne 1,11 bilióna dolárov.

Šéf spoločnosti Cumberland, Jonah Van Bourg, k danej skutočnosti uviedol: „Keď sa makrohmla rozplynie, tak sa kapitál začne rýchlo hromadiť do najlepších, nových obchodných príležitostí, ktoré sa na trhu objavia. My sme presvedčení, že digitálne aktíva budú patriť medzi tie najzaujímavejšie, ktoré vonku z tejto hmly vyplávajú“. Jonah Van Bourg  tiež uviedol, že makrohmla je odkazom na súčasné turbulentné makroekonomické faktory po celom svete, a to od diskusií o menovej politike USA, cez vojnu v Európe až po to, ako krajiny zvládajú postpandemickú zmenu.

CEO spoločnosti Quantum Economics, Mati Greenspan, na svojom twitter účte k uvedeným faktom uviedol, že môže ísť o dočasný rast, keďže sa špekulovalo, že Fed zvýši úrokové sadzby až o 100 bázických bodov a tak investori a inštitúcie mohli tento fakt vyhodnotiť optimisticky, keďže očakávali horšie správy.

Uvedený rast kryptomien je zaujímavý aj napriek skutočnosti, že spoločnosť TESLA predala takmer 30.000 BTC v hodnote 936 miliónov dolárov a Meta (Facebook) odhalila ďalšie straty v divízii Metaverse vo výške 2,9 miliardy USD.