Cenový nárast kryptomeny IOTA napriek delistovaniu na burze Binance.

Po prekvapivej udalosti a delistovaniu kryptomeny IOTA zo strany kryptoburzy Binance cena kryptomeny IOTA vzrástla. Podľa správy CNN kryptoburza Binance stráca a „sama delistuje“ zo svojej platformy množstvo mincí, vrátane vlastného stablecoinu BUSD. Binance tento krok potvrdila aj vo svojom oficiálnom tweete.

Primárna príčina rozhodnutia Binance odstrániť určité tokeny vrátane vlastného BUSD spočíva v obvineniach zo strany americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) voči spoločnosti Paxos Trust Company. SEC obviňuje Paxos z vydávania a ponúkania BUSD bez riadnej registrácie, pričom ho označuje za neregistrovaný cenný papier. Táto právna kontrola viedla Paxos k zastaveniu razenia nových tokenov BUSD, čo vrhlo oblak neistoty na budúcnosť stablecoinu.

Je zaujímavé, že toto hromadné zrušenie párovania na BUSD od kryptoburzy Binance výrazne neovplyvnilo cenu niekoľkých altcoinov. Popri kryptomene IOTA boli z platformy „vysekané“ aj mince ako ANKR, CVC, EPX, HIVE, KLAY, LRC, MBL, MTL a UMA. Cena IOTA však za posledných 24 hodín vzrástla o 1,3 %, aj keď objem jej transakcií klesol o 54%. ANKR zaznamenala mierny pokles ceny o 3,5% a jej trhová kapitalizácia zaznamenala pokles objemu transakcií o 37,5 %, čo je vzhľadom na okolnosti nie je dramatický pokles.

Odstránenie týchto tokenov je len jednou z noviniek k najnovším vývojom v búrlivom období spoločnosti Binance. Burza nedávno čelila viacerým tlakom, vrátane straty obchodných licencií v rôznych krajinách Európskej únie, ako je Spojené kráľovstvo, Holandsko a Cyprus. Okrem toho musela pozastaviť transakcie v USD z dôvodu pretrvávajúcich právnych problémov so SEC a Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Binance tiež oznámila, že od septembra pozastaví obchodné páry napojené na dva svoje natívne tokeny, Binance USD (BUSD) a BNB. Koniec podpory BUSD bol daný najmä tým, že Paxos prestal raziť nové tokeny a je ovplyvnený tlakom prebiehajúcej kontroloy SEC. Zakladateľ Binance, Changpeng Zhao, sa podelil o svoje obavy zo súčasného stavu stablecoinov, najmä USDT od spoločnosti Tether, čo naznačuje ďalšiu neistotu a nervozitu v prostredí stablecoinov.