Cena kyptomeny Cardano (ADA) trpí napriek silným fundamentom

Cena kryptomeny ADA zaznamenala za posledný mesiac značné straty, a to napriek pozitívnemu vývoju samotného ekosystému Cardano. Charles Hoskinson, generálny riaditeľ Input-Output Global (IOG), ktorá stojí za vznikom Cardano na svojom Twitter účte vysvetlil, prečo cena ADA uviazla vo voľnom páde. Hoskinson uviedol nasledovné: „V dnešnej dobe nie je ľahké byť obchodníkom s kryptomenami. Obavy z globálneho makroekonomického prostredia sa vystupňovali. Cena Bitcoinu klesla pod kritickú oblasť cenovej podpory a rovnako tak aj algoritmický stablecoin spoločnosti Terra krátkodobo stratil svoju fixáciu na dolár, čo malo negatívny dopad už aj na tak neisté trhové podmienky.“

Jediná vec, ktorá je v týchto dňoch ťažšia, ako byť Bitcoinovým (BTC) investorom, je byť altcoinovým investorom. Cenové pohyby altcoinov, sú často pod vplyvom väčšieho bratranca (Bitcoinu), ktorého trhová dominancia je v súčasnosti 41,2 %. Cardano (ADA) v tomto nie je iné. Cena ADA včera klesla o 12,17% a aktuálne sa podľa CoinMarketCap obchoduje na úrovni okolo 0,65 USD.

Populárna kryptomena, ktorá je poháňaná inteligentnými zmluvami, sa tak za posledný týždeň prepadla o 16,4% a s trhovou kapitalizáciou na úrovni 23 miliárd dolárov je Cardano aktuálne ôsmou najhodnotnejšou kryptomenou na trhu. Cardano však v súčasnosti zaostáva o 77,7 % za svojou najvyššou dosiahnutou hodnotou, ktorú dosiahlo v septembri 2021. Cenový pokles prišiel aj napriek silným základom protokolu, príchodu a rozvoju decentralizovaných aplikácií, nárastu veľkého počtu členov komunity a adopcie. Cena ADA tiež ignorovala skutočnosť, že blockchain Cardano sa stáva rýchlejším a decentralizovanejším.

Napriek tomu, alebo tiež vďaka tomu, či už sa budeme na Cardano pozerať cez lupu rozvoja ekosystému, alebo cez aktuálny cenový pokles a väčšiu dostupnosť, či možnosť lacnejšieho nákupu je po kryptomene Cardano (ADA) stále veľký dopyt.

Analytik a influencer Coin Bureau vo svojom poslednom videu povedal, že počet jedinečných peňaženiek Cardano sa zvýšil o viac ako 50 %, zatiaľ čo počet aktív na blockchaine sa viac ako zdvojnásobil. Rovnako tak poukázal na „desiatky“ decentralizovaných aplikácií (DApps), ktoré boli nasadené v sieti Cardano, pričom ďalšie stovky DApps sú vo vývoji a majú plánované spustenie v ekosystéme Cardano v krátkej dobe.

Uvedená skutočnosť naznačuje, že po kryptomene ADA stále existuje na trhu veľký dopyt najmä zo strany retailových investorov a používateľov. Zároveň je dôležité uviesť, že značný dopyt po ADA prichádza aj od inštitucionálnych investorov. Coin Bureau si vo svojom videu zašpekuloval, keď povedal, že ďalší predajný tlak pravdepodobne vytvárajú FinTech spoločnosti v snahe rozšíriť svoje vývojové tímy s cieľom zabezpečiť viac partnerstiev v ekosystéme Cardano.

Niet pochýb o tom, že z dlhodobého hľadiska má cena Cardano (ADA) veľký potenciál rastu, aj keď aktuálny predajný tlak zrejme krátkodobo potláča cenu ADA nižšie, ako by si zaslúžila. Dôležité je tiež spomenúť, že dlhodobý potenciál Cardano (ADA) bude závisieť najmä od toho, či Cardano dosiahne svoje míľniky v budovaní protokolu tak, ako to deklaruje.